Адениум - пълно описание на растението

0
99
Рейтинг на статия

Необичайно цвете с удебелен ствол, разклонена корона и удивително красиви ярки пъпки - всичко това е Adenium. Произхожда от Африка, където расте в най-сухите райони. Стихотворението се нарича „пустинно цвете“ или „Суданска роза“. Екзотичното растение отдавна се отглежда успешно в домовете на любители цветари по целия свят.

Грижа за дома Adenium

Грижа за дома Adenium

Описание на растението

В природата Adenium расте като малко дърво или храст с височина до 2 m. В апартаментите тя не надвишава 60 см. Багажникът (каудекс) е удебелен в основата и наподобява цев, от която във всички посоки се простират клони с листа.

Именно странната форма на ствола и корените прави Adenium желан артикул в колекцията на любителите на бонсайското изкуство.

Цветята са големи, с различни цветове. Благодарение на усилията на животновъдите са отгледани сортове с пъпки от всякакви нюанси. Започва да цъфти след 2-3 години, а продължителността е от 3 до 10 месеца. Не всяко домашно растение може да запази декоративния си ефект толкова дълго.

Adenium обаче е красив дори без цветя. С подходящи грижи и оформяне на каудекс, корени и клони е лесно да се получи прекрасна жива декорация на дома. Необичайна форма се постига чрез редовно подрязване и пресаждане, както и чрез използване на нестандартни методи за оформяне на ствола (снаждане, тъкане и др.)

Сортове

Родът адениум включва 5 вида:

 1. Boemianum;
 2. Многоцветни;
 3. Затлъстели (сомалийски);
 4. Олифолиум;
 5. Свазикум.

Всеки от тях има свои собствени разновидности. Не всички от тях се използват за домашно развъждане. Някои могат да се видят само в оранжерии с условия, максимално близки до техните естествени, естествени.

Мини

Сортът е отгледан чрез дълъг подбор, специално за отглеждане в къщата.

Храстите са компактни, до 20 см височина, силно разклонени, със сочни гладки листа.

Те цъфтят обилно и дълго време, но сред миниадениумите няма хавлиени сортове. Максималният си размер достига до 5 години, расте много бавно.

Има мини подвидове като:

 • Mini Size Red - червени цветя с тъмна граница и бяла сърцевина. Има плавен преход от бяло към алено;
 • Мини размер Sunup Star - малки бели и розови цветя. Сред цветарите е широко разпространено името на подвида "Утринна звезда";
 • Mini Size White е наскоро отгледан пъстър сорт с големи бели цветя. Венчелистчетата са равномерни и симетрични, с кремава граница по ръба;
 • Mini Size Pink - ярко розови цветя с бял център. По-близо до ръба на венчелистчето, розовият нюанс е по-наситен;

Мини адениумите се различават не само по цвят и размер на цветята, но и по листа с различни форми. Те могат да бъдат прави и усукани, огънати навътре.

Мини сортът Ричи заслужава специално внимание - той е най-екзотичният. Джудже дърво с дебел ствол и изобилие от ярко розови цветя привлича вниманието на всички.

Гребен

При някои видове поради рядка мутация се образува гребен (гребенеста) форма. Най-често се среща в кактуси и сукуленти, но понякога и в адениуми. Прилича на петел.

Гръбко цвете може да се присади, но те се отглеждат в разсадник без подложка.

Отглеждането не е лесно. Невъзможно е да принудите издънките да се извиват; това е заложено на генетично ниво.

Възможно е през първата година от живота на растението да бъде присадено с резници от подходящия сорт. След това до 3-годишна възраст цветето ще придобие свойствата на гребенест адениум.

Затлъстели или сомалийски

Името си е получил от формата на каудекс - удебелен надолу по начин на малка цев. Той расте по-често под формата на дърво, при липса на резитба, може да расте близо до земята, като храст. В природата тя е висока, в апартамент не надвишава 60 cm.

Adenium снимка adenium снимка

Adenium снимка adenium снимка

Листата са дълги, ланцетни, поставени на къси дръжки последователно. Те имат гладка, лъскава повърхност. Формата на цветята е с форма на фуния, цветът е алено. Пъпките нямат мирис.

Разработени са различни сортове затлъстели адениум.

Просто:

 1. Бонбони;
 2. Черен огън;
 3. Сара

Тери:

 1. Quatro (всяко цвете има 4 реда венчелистчета) - Golden Rose, King Rose, Dark Lord;
 2. Тройна (венчелистчета в три реда) - Amazine Rose, Anna;
 3. Двойна (2 реда венчелистчета) - Moon Sprey, Devine Creation.

Арабикум

Най-често се използва за бонсай, поради формата на багажника и клоните.

Каудексът е силно удебелен, корените стърчат от земята, което прави растението да изглежда като извънземно същество. Кората е гладка, лека и по структура наподобява кожата. Цветята са големи, от розово до червено.

Вкъщи тя хвърля зеленина в края на есента и цъфти в началото на пролетта.

Цветята цъфтят в период, когато дървото все още не е пораснало със зелена маса. Прилича на ярък букет върху гол багажник и клони. Изглежда оригинално и необичайно.

Сокотрански

В природата това е най-голямата форма на адениуми, прилича на баобаб с дебел ствол и дребнолистна корона. Расте в арабската пустиня, където достига 5 метра височина и почти същата е ширината на ствола му.

Грижа за домашни грижи Adenium

Грижа за домашни грижи Adenium

У дома това е рядко поради тежките условия на задържане. Този сорт изисква висока температура (най-малко + 27 ° C през цялата година) и ярко осветление, в противен случай растението ще се огъне, дебелият багажник ще стане грозен, не настъпва цъфтеж.

Адениум Бема

Най-отровният сорт. От древни времена отровата му се използва за търкане на стрели преди лов. Някои племена в Намибия все още правят това. Отровата е много силна и бързодействаща.

Въпреки това адениумът на Бем се отглежда у дома от любители на екзотиката.

Видът е непретенциозен, цъфти на 3-та година от засаждането през зимата. Листата са гофрирани, с вълнообразни ръбове. Изглежда впечатляващо дори без цветя. Размножава се добре със семена, които узряват дори в условия на апартамент.

Внимание! Винаги използвайте тежки ръкавици, когато боравите с цветето.

Покупка и адаптация

Ако растението е пуснато в продажба от чужбина, определено трябва да се държи в карантина 3-4 седмици. Не можете веднага да го поставите върху останалите стайни цветя - съществува риск от инфекция с бактериална и вирусна инфекция. По-късно ще бъде проблематично да се излекуват всички растения.

Адениум цвете

Адениум цвете

Особено внимателно боравене изисква Adenium, закупен вече от възрастни, цъфтящ.

Младите резници, отглеждани в същия район, където са закупени, вече са адаптирани към местния климат. Рискът от инфекция обаче остава.

След като сте донесли такова цвете вкъщи, трябва да го държите отделно за около две седмици, да наблюдавате растежа, развитието.Поливането, подхранването, резитбата се изключват до края на адаптационния период.

Засаждане и пресаждане

Отглеждането на адениум до 3-годишна възраст трябва да се трансплантира често. Корените изискват много хранителни вещества и място, те няма да се развиват нормално в един и същ контейнер.

Трансплантацията е един от методите за формиране на каудекс, но това ще бъде описано подробно по-долу.

Тези цветя са "обитатели" на пустини, скалисти райони и плата с бедни песъчливи почви. Съставът на почвата за растението е същият като при кактусите и сукулентите: тя трябва бързо да абсорбира влагата и да е лека за по-добър растеж на корените.

Капацитетът трябва да бъде широк и нисък - по този начин ще бъде възможно да се формира желаната форма на багажника и корените.

Техника на кацане:

 • По-голям дренаж се полага в саксия на дъното, след това субстрат от пръст, перлит, вермикулит и едър пясък.
 • Поставят дървото в земята и внимателно и плитко го добавят. Корените трябва да се показват малко над повърхността.
 • Поливайте малко, след това поставете на топло място и вече не поливайте поне 2 седмици. Корените се нуждаят от време, за да стартират малките странични "капиляри", необходими за храненето.

Цветето ще има достатъчно влага от месестия ствол. След 2-3 седмици поливането се озвучава и се прехвърля в нормален режим.

Условия за отглеждане

Избор на седалка

Южните прозорци са най-доброто място в стаята за адениум. Ще има малко светлина върху източните и западните цветя. Северните изобщо не са подходящи. Ще трябва да допълним допълнително осветлението и отоплението, което не е много удобно.

Снимка за домашни грижи Adenium

Снимка за домашни грижи Adenium

Влажност и температура

Адениумите предпочитат високи нива на влажност, но само във връзка с високи температури. Това е основната трудност.

Идеалните летни условия са + 30 ° С и влажност 70%. Трудно е обаче да се създаде такъв микроклимат в обикновен градски апартамент.

Флористите се ръководят от прост принцип: колкото по-ниска е температурата, толкова по-ниска е влажността.

При нормални стайни стойности от + 22-25 влажността се поддържа на 50%. Това изисква допълнителни мерки - тави с вода около цветето, напояване 1-2 пъти на ден, някои поставят овлажнител.

Веднага след като стане по-студено - под +22 ° С - влажността веднага се понижава.

Ако обаче поддържате високата температура и влажност през лятото, изобщо няма начин, тогава е по-добре да не държите адениум у дома - той ще се развива слабо, боли и няма да радва със здравословния си цъфтящ вид.

Дори и най-непретенциозните сортове изискват поне по-нисък температурен праг през лятото (+22 ° С) и през зимата (+16 ° С).

Осветление

Растението обича светлината. Дори прякото слънце ще бъде за предпочитане за него пред полусянка.

Багажникът обаче е "най-слабата" точка. Понякога, ако слънцето е прекалено жарко, цветето е засенчено именно поради риска от изгаряне на каудекса. Повърхността му е много деликатна и изисква специални грижи. Прекомерното подсветка ще му навреди.

Светлината трябва да бъде не само достатъчна, но и еднородна. На перваза на прозореца саксията ще трябва периодично да се обръща, така че растението да не се простира в една посока. През лятото е позволено да изнесете цвете в градината - така осветлението ще бъде еднакво за всички страни на короната. При дъжд и през нощта саксията се отстранява обратно в къщата.

Домашни грижи

Адениумът е капризен, тази екзотика изисква повишено внимание. Но при правилно боравене може да расте и цъфти месеци без проблеми в обикновен апартамент.

Снимка на цвете Адениум

Снимка на цвете Адениум

Поливане

За цвете водата се защитава специално за поне 3 дни. Някои ентусиасти събират дъждовна вода само за напояване на адениум.

Не се полива твърде често, но обилно. За да се позволи изтичане на вода от дренажните отвори. Не е необходимо да го затопляте специално - още по-добре е водата да е леко хладна.

Основното нещо е да не оставяте излишната влага в палета: веднага след като всичко се отцеди, тя се избърсва и поставя обратно под цветето.

Честотата на поливане зависи от температурата и сезона.

 • През лятото цветето се полива веднъж седмично.
 • През зимата, през периода на покой, не можете да поливате в продължение на един месец или повече.

Торове и подхранване

Наторявайте адениум поне веднъж месечно през активния период. Подходящи са както минерални, така и органични храни.

С последните трябва да внимавате, те силно влияят на растежа на почвената микрофлора. Не винаги благоприятно. Особено ако температурата на въздуха се повиши.

Но естествената превръзка веднага дава резултат - растението расте бързо, цъфтят повече пъпки, цъфтежът се удължава. Дървото има повече жизненост, за да расте и да дава красота.

Най-добрите рецепти:

 1. Накълцайте банановата кора, изсушете и добавете към горния слой на субстрата;
 2. Утайката от кафе (можете да използвате захар) се смесва със саксията;
 3. Разтворете пилешки или гълъбови изпражнения във вода (2 супени лъжици на 1 литър вода). Настоявайте покрито за 2 дни, изсипете под корените на растението;
 4. Залейте корите от лук (50 g) с 1 литър вода, оставете да заври, кипете 5 минути, изключете и покрийте. Настоявайте 3 дни. Прецедете и поливайте растението с бульон. Можете да пръскате листата - това също ще бъде профилактика срещу вредители.

От готовите минерални комплекси са най-подходящи:

 1. Osmocote Bloom (гранули)
 2. Плантафол (азот 10%, фосфор 54%, калий 10%, B, Cu, Zn, Mn, Fe, Mo;
 3. Superthrive (витализатор + стимулатор за растеж на торове);
 4. Etisso Universal (A-F-K 6: 5: 6)

Основното нещо е да изберете един вид хранене, а не да използвате няколко едновременно. Органичните и минералните торове никога не трябва да се смесват. Те трябва да бъдат правилно редувани въз основа на състава на почвата, сорта, сезона и микроклимата в къщата.

Характеристики на зимните грижи

Зимуването е трудно време, както и за неговите собственици. Цветето се нуждае от период на покой, но с достатъчно осветление и температура най-малко +15 ° C. В същото време влажността трябва да бъде минимална, но не е лесно да се постигнат такива параметри в обикновен апартамент.

Адениуми

Адениуми

Ако поставите цвете на перваза на прозореца, то ще се почувства горещо от горещия въздух, издигащ се от радиаторите. Ако се придвижите дълбоко в стаята, ще има малко светлина. Сухият въздух ще започне да изсушава корените, но поливането често е невъзможно - по този начин той няма да може да си почине напълно. По-голямата част от разсад умират в цветарите през този период.

Идеални условия през зимата:

 • +15 ° С - за първите години;
 • + 13-14 ° С - за по-стари цветя.

При напълно изсъхнала земна кома растението може да издържи краткотраен спад до + 10 ° C, но е по-добре да не експериментирате по този начин.

В началото на пролетта цветето постепенно се извежда от латентност. Постепенно температурата се повишава, те започват да се поливат малко. Самото цвете ще даде знак, когато започне да се събужда - от пъпките ще се появят млади листа. Така че, можете да го нахраните малко. Дайте му сили да се събуди от зимен сън.

Методи за размножаване

Не е трудно да се размножава адениум, но е важно всичко да се прави навреме и правилно. Вярно е, че по-нататъшното запазване на сортовите характеристики е противоречиво. Особено ако посеете семена, събрани от вашето растение след цъфтежа.

Семена

Семената трябва да са възможно най-свежи. Семената се накисват предварително в стимуланти на растежа (Energen, Fitosporin M, Ecopin) за 6 часа. След това семената се поставят в приготвената смес от перлит и вермикулит и леко се поръсват отгоре. Налейте топла вода от спринцовка и покрийте контейнера с филм.

Домашна оранжерия се поставя от топло място към светлината. Температурата трябва да бъде + 26-29 0С. Разсадът се появява бързо - след 7-10 дни. На следващия етап обаче се елиминират 2/3 от отслабените и деформирани издънки. Важно е да се поддържа правилното ниво на топлина и влажност, както и осветление, така че кълновете да не се разтягат или да се навиват.

Важно! Избършете редовно капки конденз от филма, така че разсадът да не изгние.

Отваряйте оранжерията не по-рано от месец по-късно, когато разсадът свикне с микроклимата в къщата. Те ги учат да правят това постепенно. Първо отворете филма за 2-3 часа на ден, след това два пъти на ден. След 2-3 месеца те започват да се грижат за разсада като възрастен.

Апикални резници

През пролетта и лятото растението се размножава чрез отрязване на няколко апикални резници. По време на планираната резитба части от клоните остават, които се вкореняват добре при определени условия. Потопете дръжката в Kornevin за един час, след това поставете в субстрата и покрийте с буркан.

Субстратът се подготвя предварително, той трябва да бъде възможно най-хлабав и лек. При повишени температури (+ 27 ° C), рязането ще се пусне бързо, след 2-3 седмици. Този път не трябва да се полива или пръска, за да се избегне гниене. Бурканът се отстранява отгоре за един месец, до този момент стъблото ще се втвърди, вкореняването ще стане по-надеждно.

Въздушно наслояване

Труден и рисков метод за размножаване обаче, той дава най-добрия шанс за запазване на сортовите свойства на растението. На летораста се прави разрез от 1-2 см по цялата обиколка. Раната се изсушава и се третира с Корневин. Разрезът е покрит с мъх и завързан с фолио.

Мъхът мъхът, докато изсъхва, поддържа растението топло. Корените започват да се образуват след 3-4 седмици. Когато са достатъчно развити, резниците се отрязват и се поставят в земята. Раната на клона се третира с "Фундазол" или "Хлорхексидин". Медни препарати - "Oxyhom" и "Kuproksat", изсушават добре разреза и предотвратяват проникването на микроби.

Слоевете растат добре в лек субстрат, но декоративният им ефект е по-нисък от този на майчиното растение. Caudex няма да е толкова дебел, няма да работи за отглеждането на пълноценен бонсай. Методът на възпроизвеждане обаче не влияе по никакъв начин на цъфтежа. Въздушните слоеве, засадени в земята, цъфтят по същия начин като цветята, отгледани от семена.

Формиране на Caudex

Най-декоративната част на растението е мощният ствол (каудекс). Не е лесно да го оформите, това трябва да се направи от много ранна възраст на цветето и да не се пропусне нито един междинен етап.

Снимки на Adenium

Снимки на Adenium

Подрязване на короната и корените

Дебелината на багажника и разклоняването на корените ще зависи пряко от великолепието на короната на дървото. През първите 3-4 месеца се извършва прищипване на горните бъбреци. Това може да се направи ръчно, без подръчни инструменти. Пъпките или зачатъците на младите листа се отстраняват; на тяхно място по-късно ще се образуват две нови пъпки. Короната ще се разклони.

Корените също се образуват през първите шест месеца от живота на цветето. Първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете централния корен, за да стимулирате растежа на страничните. Ако затегнете с това, коренът ще се втвърди и ще стане по-трудно да се премахне. След 2 години провеждането на тази процедура е опасно за растението.

При подрязване на короната и формиране на корени, самият каудекс ще се сгъсти и ще расте в ширина. Първите 6-10 месеца правят прищипване, по-късно - пълна резитба. Често централният ствол се отрязва, за да стимулира растежа на страничните издънки. В същото време Caudex спира да расте нагоре, но започва да се сгъстява и да придобива странни форми.

Сплитане на множество стволове

Позволява ви да получите най-сложните форми на каудекс. Веднага след покълването от семената кълновете се засаждат заедно в един съд и стъблата се завързват. След 2 месеца превръзката се отстранява и се правят разрези в контактните точки на разсада. Багажниците се връзват заедно и се връзват назад с фолио.

След месец превръзката се отстранява отново. През това време растенията в близък контакт успяват да растат здраво заедно. В същото време Caudex придобива необичайна форма, която не може да бъде постигната чрез просто подрязване на короната и корените. Най-интересното от всичко. Ако обедините адениуми от различни сортове. В същото време цъфтежът ще бъде необичаен - многоцветен, с двойни и гладки цветя на едно дърво.

Екстремно подрязване на корени

Опитните производители формират каудекс, използвайки екстремния метод за резитба. Първо се отстранява централният корен на младо растение и всички останали се спускат надолу. На земята се полага пластмасов кръг до диаметъра на млад багажник. Адениумът се поставя върху кръг, страничните корени се изправят по краищата на кръга и се поръсват с пръст.

Самият адениум се закрепва с подпори - пръчки или игли за плетене, за да не падне. Отнема време и е рисковано.Важно е да се следи съдържанието на влага в почвата - тя трябва да е леко влажна през цялото време, но не мокра. Корените ще започнат да растат в почвата и да се сгъстяват, каудексът също ще расте в ширина. Това ще образува необичайна форма на адениум, наречена "октопод".

Болести и вредители: лечение и профилактика

ПроблемСимптомиЛечениеПрофилактика
Бактериално изгарянеЛистата пожълтяват, опадватПремахнете повредените листа, напръскайте растението със слаб разтвор на калиев перманганат, изсипете почвата с препарата "Baikal EM"Не преовлажнявайте въздуха и почвата
Caudex гниенеИзхвърлени листа, багажникът става мекОтрежете разложената част на багажника заедно с корените, отново вкоренетеНе преовлажнявайте въздуха и почвата
Корен червейЛистата пребледняват, изсъхват и се набръчкватConfidor, Aktara три пъти с интервал от 5-10 дниДезинфекцирайте почвата преди засаждане, инспектирайте
MealybugБял памучен цвят по листата и стволаИзмийте със сапунена вода, Aktara, Kofidant, KofinorИнспектирайте редовно
Паяк акариЛистата пребледняват, паяжините в синуситеFitoverm, Antiklesch, Mosai, BorneoИнспектирайте редовно
ЩитЛистата се извиват и падатAktara, Aktellik, повишаване на температурата, намаляване на влажносттаИнспектирайте редовно, не преовлажнявайте

Адениум от всякакъв вид ще се превърне в истинска декорация на вашата домашна колекция цветя. Ако е възможно да се пресъздаде микроклиматът на пустинните ширини, тогава растението ще живее и ще цъфти повече от 100 години. Има видове, които живеят до 200 години или повече. Ухажването не е лесно, но интересно и резултатът няма да остави никого безразличен.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус