Как е клането и клането на пъдпъдъци

0
1663
Рейтинг на статия

Клането на пъдпъдъци се извършва както ръчно, така и с помощта на специално оборудване. Първият метод се използва в малки домакинства, докато вторият се препоръчва за големи ферми.

Клане и клане на пъдпъдъци

Клане и клане на пъдпъдъци

В наше време фермите за пъдпъдъци вече не са рядкост. Месото на тези птици има уникални диетични свойства, а лечебните качества на яйцата са многократно доказани от учените. Въпреки това, за да получите максимално количество пера и месо от един индивид, трябва да можете правилно да отрежете птицата.

Подготовка на пъдпъдъците преди клането

Този вид птици, въпреки малките си размери, има изключително ценно месо. Предписва се на хора със сърдечни или стомашно-чревни проблеми. Поради диетичната си природа, продуктът има полезни свойства за човешкото тяло. Въпреки това малкият размер на домашния любимец се счита за изключително неудобен за клане и клане, особено на ръка. Възрастните рядко тежат повече от 200 g и за да се получи максимално количество месо и пера от тях, трябва да се спазват определени правила за клане на пъдпъдъци.

В допълнение към спазването на технологиите на самото клане, птицата трябва да бъде подготвена. Най-често на клане отиват следните лица:

 • мъже, които не се използват за чифтосване;
 • млади жени с лошо производство на яйца;
 • стари индивиди, чиито характеристики вече са под нормата.

Младите индивиди започват да угояват след първия месец от датата на раждането. По това време е възможно да се изберат тези индивиди, които не са необходими за чифтосване или не снасят добре яйцата. Такива птици се прехвърлят на висококалорични концентрирани фуражи и се ограничават в движение. Благодарение на концентратите, пъдпъдъците бързо наддават на тегло, а заседналият начин на живот създава подкожен мастен слой, което прави месото по-крехко.

Лицата, чиято възраст не им позволява да изпълняват добре функциите си, също обикновено се угояват преди клането. Заедно с концентрати, те допълнително получават комплекс от витамини А и D за по-добро усвояване на храната. За да може старият индивид да напълнее по-бързо, към диетата му се добавя и животински протеин. Това може да бъде извара, варено яйце или мляко.

Непосредствено преди клането на пъдпъдъци се извършва такъв набор от действия:

 • Дебелите индивиди се поставят в отделна клетка ден преди клането.
 • В деня преди клането на птиците не се дава храна и стомахът се почиства с физиологичен разтвор.
 • В продължение на 12 часа преди клането на крилатите не се дава вода.

Такива подготвителни действия ще помогнат за предпазване на месото от бързо разваляне след клане. Добрата възраст за клане е 45 дни от живота им с маса 200 g.

Ръчен метод за клане на пъдпъдъци

Ръчното клане на пъдпъдъци съществува в две форми:

 • Американец - изрязване на кръвоносни съдове с нож през човката.
 • Обезглавяване с ножици за подрязване или големи ножици.

Качеството на клането се определя от количеството кръв в месото. Доброто клане води до пълно обезкървяване на трупа.

Американският метод за клане на пъдпъдъци се счита за най-популярният сред птицевъдите. За целта птиците са окачени за краката си върху тел или кука, след което притискат слуховите отвори с пръсти. Това принуждава индивида да отвори рефлекторно клюна си. Ножът за клане е със специален дизайн: тесен и тънък.

Ако не сте уверени във възможностите си или извършвате подобна процедура за първи път, трябва да гледате обучителните видеоклипове или да се консултирате с по-опитни специалисти.

Острието се вкарва под такъв ъгъл, че чрез прерязване на съдовете е възможно да се достигне до мозъка. Подобна процедура е необходима, за да се отпуснат мускулите. Благодарение на това кръвта изтича по-бързо от тялото и самият труп ще бъде по-лесен за скубане.

Ако пъдпъдъкът няма парализа, пухът и перата ще останат здраво в кожата и ще бъде невъзможно да се отскубне индивида, без да се наруши структурата на перата. Перата се скубят възможно най-скоро след смъртта на птицата, тъй като веднага след като трупът се охлади, този материал ще започне да губи своите качества.

Пъдпъдъците се режат по различни начини. Понякога трупът е напълно изкормен. За да направите това, направете малък разрез на корема и издърпайте вътрешностите. При този метод е важно да не правите раната твърде дълбока: ако случайно повредите черния дроб или жлъчния мехур, месото ще има горчив вкус.

В друг случай се изтегля нож около ануса и стомашно-чревният тракт се изтегля през него. Този метод обаче се счита за най-мръсен: червата могат лесно да се счупят и да оцветят месото.

Третият метод за рязане на пъдпъдъци се различава по това, че трупът не е изкормен. Птицевъдите постигат чистотата на месото по време на подготвителното почистване на пернатия стомашно-чревен тракт.

Ветеринарните лекари казват, че последният метод е най-рационален. Цялото месо има по-малко вредни бактерии, отколкото нарязаните птици. Това обаче често е нерентабилно за самите животновъди, защото предприемачите предпочитат да вземат трупове без вътрешности.

След изрязването птиците се обработват за отстраняване на излишната влага. За да направите това, крилата са здраво притиснати до страните на птицата и плътно увити с хартия. Отделно хартията се увива около главата и шията на пъдпъдъка. Това ще ви помогне да запазите месото свежо по-дълго.

Клането на пъдпъдъци и тяхното изрязване с помощта на обезглавяване също започва с дълга подготовка. Като начало с този метод се колят най-големите птици, докато останалите продължават да се угояват до желаното тегло.

Ръчното клане изисква умения

Ръчното клане изисква умения

Пъдпъдъците се избиват чрез обезглавяване с ножица или специална резачка. Предимството на този метод е, че птицата се източва от кръвта за няколко минути. Предизвикателството за начинаещите обаче е съкращението. Много често резачката може да се изплъзне и разрезът се разкъса, което може да намали цената на крайния продукт. За да избегнете това, можете да тренирате на силни клони или да гледате видеоклипове за обучение. След клането пъдпъдъците се поставят във вода с температура не по-висока от 50 ° С. Птицата трябва да се държи в тази вода в продължение на половин минута, след което можете да откъснете пух и пера. Ако водата е твърде гореща, процедурата за скубане може да увреди кожата на пъдпъдъка, което ще повлияе на нейната стойност.

За същата цел някои животновъди използват парафинов восък. За да направите това, ще ви е необходима специална чиния с високи страни, в която се разтопява бар с парафин, след което мъртъв индивид се спуска в съда за краката. След няколко секунди трупът се отстранява и се изчаква излишният восък да се отцеди от пъдпъдъка. Обработените по този начин пера лесно се отделят от тялото и имат добро представяне.

Съхранение на пъдпъдъци след ръчно рязане

Най-простият и ефективен начин за съхранение на месо е вакуумното замразяване. Преди опаковането трупът се изкормва и нарязва на парчета, след което се поставя в термо торба и се затваря плътно. Като такова месото може да бъде пуснато за продажба.

Целите трупове се подлагат на същата процедура.В тази форма птицата може да се съхранява в продължение на 2 седмици и да издържа на дълги пътувания. Важно е да се следват всички етапи на технологията на опаковане: ако термопакетът не е запечатан правилно, тогава месото може да замръзне и да започне да се руши.

Ако нямате възможност да опаковате труповете във вакуумна торба у дома, тогава можете да използвате обикновени полиетиленови торбички. Птиците също се завързват с торба близо до кожата и се изпращат да замръзнат.

Клане на пъдпъдъци с помощта на специализирано оборудване

В големите птицеферми ръчното клане на домашни пъдпъдъци много често се счита за нерентабилно, тъй като изисква голямо количество човешка консумация на енергия. Машините за клане на домашни птици се предлагат в различни размери, за да отговарят на всеки размер на фермата. Ако броят на птиците вече е повече от 300, тогава е рационално да се използват полуавтоматични мини кланици за пъдпъдъци и гълъби. Обикновено такава малка машина е предназначена изключително за умъртвяване на птици и първична обработка. Тази техника рядко е оборудвана с допълнителни функции. Най-често машината има острие и държач за врата. Пъдпъдъците се хранят на ръка и се обработват по същия начин. Предимствата на тази машина са в бързото и равномерно рязане, което рядко може да бъде постигнато ръчно, особено за начинаещи. Големите ферми използват големи машини за клане на птици, които включват много функции. Най-често тази техника има следните настройки:

 • автоматично насочване на пъдпъдъците;
 • първично лечение, което включва зашеметяване с електричество, клане, отрязване на глави и лапи, попарване и скубане;
 • избавяне от птиците от вътрешностите;
 • охлаждане на месо;
 • сортиране на птици или конкретни части.

Самата техника за клане на пъдпъдъци в този случай има специално оборудване за такива действия:

 • метална висулка за птици;
 • хуманна електрическа функция за зашеметяване;
 • остриета и ножове за клане и отрязване на глави;
 • водоснабдяване с топла вода;
 • автоматично премахване на оперението;
 • машина за разделяне и изпускане на крака;
 • автоматично сортиране и опаковане.

Клането на домашни пъдпъдъци с помощта на такива машини става непрекъснато. През деня техниката ви позволява да обезглавите и обработите няколко хиляди трупа без човешка намеса. Тези технолози улесняват клането на пъдпъдъци. Закупуването на такова оборудване обаче е доста скъпо решение, подходящо само за големи ферми.

Заключение

Клането на ферми от пъдпъдъци е важна процедура за всеки птицевъд. Качественото клане на домашни птици осигурява печалба на фермата. Въпреки това, за да получите максимално качествено месо и пера, не е достатъчно да чукате пъдпъдъците.

Месодобивът също играе важна роля по този въпрос. Ако все още сте неопитен земеделски производител и колите птици за първи път у дома, следвайте правилата за клане и гледайте обучителните видеоклипове.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус