Начини за увеличаване на производството на яйца при пъдпъдъци

0
2198
Рейтинг на статия

Отглеждането на пъдпъдъци е едно от доходоносните и вълнуващи занимания днес. Причината за това е производството на яйца от пъдпъдъци: от 200 до 300 яйца през цялата година. За да отглеждате тези птици, няма нужда да изграждате специални помещения или кокошарници, можете да отглеждате трохи у дома, но това изисква клетка.

Производство на яйца от пъдпъдъци

Производство на яйца от пъдпъдъци

Пъдпъдъчите яйца са много ценен продукт, който съдържа много минерали, витамини и немазни киселини, така че високото ниво на производство на яйца е един от приоритетите за птицевъдите. За да се увеличи този показател, е необходимо да се проучат особеностите на снасянето на яйца при пъдпъдъци.

Показатели за производство на яйца

Пъдпъдъците са птици, които растат много бързо и съответно започват да бързат след месец. В зависимост от породата, през този период пъдпъдъците могат да снасят 8 яйца.

Периодът на активно носене продължава 8, а понякога и 9 месеца. На възраст 9-10 месеца производителността на кокошката носачка намалява, но тя продължава да носи до тригодишна възраст.

Периоди на полагане, фактори, влияещи върху производителността

Периоди на производство на пъдпъдъчи яйца:

 • след 13 часа;
 • късна вечер.

Изключение е породата японски пъдпъдъци, нейното производство на яйца започва веднага след хранене.

Характеристика на тези птици е и честотата на производство на яйца. Пъдпъдъците слагат по 1 яйце веднъж на ден в продължение на 5-6 дни, след което се прави почивка за 1-2 дни. Производителността зависи от следните фактори:

 • анатомични особености на птицата, нейната порода и възраст;
 • поддръжка и снабдяване с храна.

Познавайки тези характеристики на влияещите фактори, човек у дома може значително да увеличи производителността на птицата и качеството на яйцата.

Как можете бързо да увеличите производството на яйца от тези птици? Трябва да знаете особеностите на възрастта и да наблюдавате храненето на птиците.

Начини за увеличаване на производството на яйца на пластове чрез поддържане на условия

Как да увеличим производството на яйца от пъдпъдъци? На първо място е необходимо да се подобри средата на живот, нейният микроклимат. За тази цел е важно да се вземат предвид следните показатели:

 • термични условия;
 • ниво на влажност;
 • осветление на помещенията;
 • звукоизолация;
 • чистота;
 • ефективна вентилация.

Пъдпъдъците се нуждаят от комфортна, топла среда.

При стайна температура под 20 или над 25 ° C, пъдпъдъците не бързат добре, поради което най-оптималните условия за продуктивно производство на яйца са 20-22 ° C.

В птицефермите влажността трябва да се поддържа между 50% и 70%. При ниско ниво на влажност, пъдпъдъците консумират много течност и не ядат добре фуражи, в резултат на което производителността значително се влошава.

Пъдпъдъците се носят само на светло.

Производителността на птиците може да бъде стимулирана чрез допълнително осветление в местата за задържане. За това се препоръчва да се инсталира изкуствено осветление.Важно е да запомните, че най-доброто използване на допълнителна светлина е да се изключва на всеки 12 часа, за да се избегне загуба на кокошки. Освен това осветлението не трябва да е много ярко.

При отглеждане на пъдпъдъци е необходимо да се сведе до минимум появата на шум в близост до местообитанието им. Това се дължи на факта, че допълнителните звуци влияят неблагоприятно на производството на яйца. Също така околният шум може да изплаши пъдпъдъците, в резултат на което птицата може да спре да бърза изобщо.

Тези птици се нуждаят от подходящи грижи и къщата трябва да се почиства веднъж на всеки 2 дни. При голямо натрупване на изпражнения в помещението, където се отглеждат птиците, се отделят амонячни изпарения. Тази миризма влияе отрицателно на производителността, производството на яйца е значително намалено.

За да увеличите производството на яйца, трябва да осигурите добра вентилация в стаята. Важно е да се гарантира, че няма течения: това е една от причините за лошото представяне на птиците.

Начини за увеличаване на производството на пъдпъдъчи яйца чрез фуражната база

Производството на яйца от птици зависи от храненето, то се влияе от:

 • вид фураж;
 • състав;
 • периоди и режимни особености на храненето.

Как да увеличим производството на яйца от пъдпъдъци чрез фуражната база? За целта птиците трябва да бъдат хранени със специално брашно, което съдържа голямо количество протеинови вещества и аминокиселини. Можете също така да добавите малко креда, смляно брашно от черупки към фуража. Тези съставки съдържат минерали, които правят твърдата черупка на яйцата.

Поддържайки птици у дома, трябва да се придържате към правилната диета. Между храненията е необходимо да се извади фуражът от хранилките: това ще позволи на птицата да "натрупа" апетита преди следващото хранене. Не се препоръчва да се прехранва кокошките, тъй като това води до наднормено тегло, производителността намалява. Противопоказано е рязкото преминаване към друг вид фураж, това трябва да става постепенно, като се смесват малко нови фуражи и старите. Домашните пъдпъдъци, които носят яйца, не понасят много зле промени, което се отразява негативно на тяхната производителност.

Храната винаги трябва да бъде най-пресната, тъй като премиксите от фуражите се изпаряват с течение на времето. Те са един от основните компоненти на комбинираните фуражи. Не се препоръчва да купувате храна в голям пакет, ако няма много много птици. Храната, която е оставена отворена за дълго време, може да стане плесенясала и неподходяща за хранене Експертите препоръчват добавяне на масла към храната:

 • соя;
 • слънчоглед;
 • памук;
 • рапица;
 • царевица.

Маслото съдържа наситени киселини, мазнини и фосфолипиди, които стимулират растежа на младите птици и ускоряват тяхното узряване. Такива субстрати от растителен произход са подобни на компонентите на животински протеин и имат положителен ефект върху производителността на домашните птици в домашни условия.

Възможно е доста бързо да се увеличи производството на яйца от домашни пъдпъдъци, но в такъв случай не могат да бъдат пренебрегнати правилата и законите за грижа за младите животни. Началото на производството на яйца може да е оскъдно, но нивата ще се повишат с времето.

Експериментирайте с протеин

Протеинът е стимулатор за продуктивността на такава птица. Земеделските производители от Воронеж искаха да проверят на практика дали протеиновите добавки за хранене имат ефект върху подобряването на производството на яйца. Те създадоха две групи птици: експериментални и контролни. Първата група яде храна, допълнена с протеинови добавки, а именно соя (20%) и грах (80%). Втората група птици е хранена само с готови търговски комбинирани фуражи.

Земеделските производители са стигнали до заключението, че благодарение на добавянето на протеинови компоненти фуражите на птиците от експерименталната група са били хранителни, здравословни и балансирани. В резултат слоевете от тази група започват да снасят яйца след 42 дни, а птиците от втората група - след 47 дни.

Въз основа на резултатите от експеримента могат да се направят следните заключения. Проявява се:

 • високи нива на плодовитост;
 • качеството на яйцата се е подобрило значително;
 • броят на големите яйца се е увеличил с 2 пъти, а броят на малките яйца е намалял с 3 пъти;
 • теглото на яйцата на птица от експерименталната група е с 14% по-високо от това на представител от контролната група.

Увеличаването на производството на яйца от пъдпъдъци не е лесна задача. На първо място, трябва добре да се запознаете с характеристиките на отглеждането на птици, условията на подходящ микроклимат, а също така да изучите правилата и препоръките за доброто им хранене. Чрез правилно организиране на диетата, както и добавяне на растителни добавки и протеини към фуража, можете да постигнете висока производителност и максимални резултати за плодовитост на тези птици.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус