Как да си направя сам пиещите пъдпъдъци

0
1671
Рейтинг на статия

Със сигурност знаете, че пъдпъдъците се считат за доста непретенциозни птици, всичко, което се изисква от собственика, е да осигури на птицата комфортни условия за живот, достатъчно количество храна и вода. Ако планирате да развъждате птици в клетки, тогава ще ви трябват хранилки и поилки за пъдпъдъци, това значително ще опрости храненето и грижите.

Пиещи пъдпъдъци

Пиещи пъдпъдъци

Ако имате достатъчно средства, можете да закупите готови дизайни в магазините, в противен случай е напълно възможно да направите всичко това със собствените си ръце, следвайки прости и разбираеми видео и фото инструкции за производство. Очевидно е, че вторият вариант е по-изгоден, тъй като готовите продукти струват много. Днес ще научим как да си направим собствена поилка за пъдпъдъци и какво е необходимо за това.

Изисквания за производството на поилки

Първото правило, към което трябва да се придържате, е отчитането на обема вода, който пъдпъдъците пият. Ако вземем за основа средните показатели, тогава за 1 глава ще са необходими около 70-80 ml на ден, въпреки че в горещите горещи дни количеството може да се увеличи до 100-120 ml. Ако във фермата има повече от дузина птици, тогава има смисъл да се построят повече от една поилка, но няколко наведнъж.

Също така трябва да вземете предвид размера на къщата или клетката, така че автоматичната поилка да не заема твърде много място. Препоръчително е да спестите малко от размера му, като същевременно добавите още вода.

Общоприети стандарти за производство на домашни поилки за пъдпъдъци:

 • В никакъв случай не трябва да се използват токсични материали, тъй като те ще повлияят неблагоприятно на здравето на домашните птици. Препоръчва се да се дава предпочитание само на храни и екологично чисти материали. Също така си струва да се откажете от дърво и глина, тъй като такива материали бързо се влошават и бактериите могат да се размножават в порестата си структура.
 • Дизайнът трябва да отчита свободния достъп както на пъдпъдъците, така и на самия човек, тъй като те ще трябва периодично да се мият и дезинфекцират.

Друго правило: хранилката и поилката трябва да бъдат разположени на известно разстояние един от друг, така че във водата да не останат частици храна и да не започне процесът на гниене. Препоръчително е да прикрепите поилката на малко разстояние от пода, например да я закачите на железните пръти на клетката, като не забравяте обаче периодично да ги сваляте от стойките, така че е важно да помислите за този момент предварително.

Какви видове поилки има

Обичайно е всички поилки за пъдпъдъци да се разделят на 4 вида, сред които са:

 • Отворете

Смятан за най-простия дизайн, той изглежда като кух контейнер, който може да получи всякаква форма, дълбочина и размер, в зависимост от личните предпочитания. Недостатъкът на този дизайн обаче е, че водата остава чиста за кратко време.Също така е много вероятно малко пиленце или еднодневно пиленце да може да се удави в такъв съд.

 • Капете

Ръчно изработени капкови купи за пъдпъдъци, или тяхното второ име, поилки за зърна за пъдпъдъци, са сходни по структура с умивалниците, които сме свикнали да използваме в летните вили. Специален накрайник помага за доставяне на вода, която задържа вода, докато върху нея се упражни натиск. Това помага да се запази водата, като същевременно се поддържа чиста.

 • Въз основа на вакуум

Тези вакуумни структури са идеални за ферми с по-малко птици. Техният принцип се основава на факта, че водата се доставя поради взаимодействието на различни налягания, доставяни отвън и отвътре.

 • пъдпъдъци поилки

Поилките за чаши или микро чаши използват дизайн на купа и тръба. За да може водоснабдяването да се извършва без прекъсване в поилките за чаши, е необходимо там да се монтира стебло и пружина. Водата се подава, докато купата е пълна, т.е.под влиянието на нейното тегло. Веднага след като се изпразни, трябва незабавно да го напълните, в противен случай пъдпъдъците ще останат без вода. Поилките с микро купи се използват доста често.

Разбрахме кои модели поилки са най-популярни при отглеждане на пъдпъдъци. Сега нека поговорим за това как можете сами да направите тази или онази опция със собствените си ръце.

Приготвяне на поилка за зърна сами

Струва си да се каже, че в момента именно тази опция е най-популярна. Основната причина за този избор е простотата на дизайна и абсолютната безопасност за домашните птици, но тя трябва да бъде свикнала с такова пиене от раждането. Какви материали ще са необходими:

 • тръба (например водопроводна пластмаса);
 • зърна;
 • тефлонова лента;
 • тава за капене (по избор).

На първо място, трябва да затворите единия край на тръбата с щепсел, след което да пробиете дупки, в които в последствие ще бъдат вкарани нипелите. Важно е да поддържате разстояние между тях около 20 см. Преди да поставите зърната, трябва да ги увиете с тефлонова лента, това ще предпази от течове на вода. По желание може да се сглоби елиминатор за капчици. Можем да кажем, че поилката за пъдпъдъчи зърна е готова за инсталиране в клетки.

Характеристики на производството на капкови поилки

Важно е да се каже, че трябва внимателно да обработите всички ръбове на поилката, за да не се нарани птицата. Препоръчително е също да се вземе предвид фактът, че пъдпъдъците не се раждат с възможността да използват поилки за зърна, така че трябва да отделите известно време за учене.

Също така е важно да се осигури необходимия брой зърна, това ще зависи от това колко птици има във фермата. Идеалното съотношение е 1 зърно за 1 пъдпъдък. Зърната също могат да се използват, ако птицата се нуждае от лекарства, когато лекарството се разрежда в питейна вода.

Поилка на основата на пластмасова бутилка

Какво по-лесно от приготвянето на поилка от пластмасова бутилка за пъдпъдъци? Този метод често се използва от много птицевъди.

От какво имаш нужда:

 • пластмасови бутилки - 2 броя;
 • Меден проводник;
 • ножица или нож

Трябва да вземете 1 бутилка и да я нарежете на 2 части, след което да направите 2 дупки във формата на правоъгълник отдолу. Дупките трябва да съответстват на обема на главата на пъдпъдъка, за да може лесно да я вмъкне там. Между направените отвори трябва да се остави малка лента, нейната ширина трябва да бъде 5-6 см. Долната част ще служи като основа и самата купа.

Сега да преминем към втората бутилка. Първо трябва да направите малки дупки, най-добре е да изберете място точно над гърлото на бутилката. След това излейте течността във втората бутилка, завийте капака, монтирайте рамката, направена по-рано отгоре, след това можете да обърнете направената конструкция и да започнете да инсталирате купата за пиене.Водата, следвайки законите на физиката, ще бъде под нивото на дупката, направена във втората бутилка.

Втората версия на поилката с бутилка

Вторият вариант за приготвяне на поилка също е пластмасова бутилка, сега ви трябва само едно парче. Освен това се нуждаете от подобие на баня, изработена от метал, препоръчително е да използвате поцинковани листове, докато за рамката можете да вземете малка пръчка от дърво или шперплат.

Необходимо е да се огъне поцинкованата ламарина в желаната форма, така че да не се променя, е необходимо да се фиксира със специални куки за нитове. 2 кръга с различен диаметър трябва да бъдат направени от шперплат, като единият трябва да е равен на диаметъра на пластмасовата бутилка в средата, а вторият - на размера на бутилката в центъра. За да свържете двата кръга, можете да вземете пръчка от дърво и височината му трябва да бъде равна на половината от височината на бутилката.

Също така трябва да се вземе предвид, че разстоянието между гърлото и тавата трябва да бъде приблизително 2-4 см. Обръщайки бутилката с главата надолу, трябва да инсталирате рамката. След това развийте капака, след което ще стане видимо как течността ще запълни банята, така че птиците да имат достъп до питейна вода и нивото й ще се поддържа постоянно на определено ниво.

Изработване на бункер поилка

Често птицевъдите прибягват до използване на друга опция за подреждане на поилка, наречена бункер. Това изисква пластмасова кофа, остър нож и пластмасова купа. Добра идея е да вземете купички с множество отделения. Първо, трябва да се направят дупки в долната част на кофата, а броят на дупките трябва да бъде равен на броя отделения в купата. Сега трябва да свържете кофата и купата с винтове, като запечатате външния им ръб с тефлонова лента или някакъв строителен уплътнител.

Предимството на този дизайн е, че не е нужно да го вадите всеки път, за да го запълните.

Как да се грижим за пиещите

Поилките трябва да се поддържат редовно чисти, за да не растат там бактерии. В този случай честотата на смяна на течностите ще се промени нагоре или надолу, в зависимост от това по кое време на годината и каква е температурата в помещението с птиците. Ако навън е горещо, честотата на смяна на водата трябва да бъде поне 2-3 пъти на ден. Ако обаче остатъците от храна станат видими, струва си веднага да се налее нова течност.

Много птицевъди смятат, че е достатъчно просто да изплакнете поилките под течаща вода, това е погрешно. Но не можете да използвате химикали. Можете да използвате сода за хляб или лимонена киселина и след това да сварите устройството във вряща вода. Такова почистване е необходимо поне 2-3 пъти месечно.

Коя поилка да даде предпочитание

Сега знаете как да си направите самоделна поилка за пъдпъдъци. Напълно възможно е да се направят независимо поилки и хранилки, докато опциите за поилки за пъдпъдъци, както се оказа, се различават по разнообразие. Собственикът трябва да реши коя структура е подходяща за птицефермата, въпреки че можете да изучите много видеоклипове и фото примери за това как можете да оборудвате клетка с помощта на чертежи.

Въз основа на опита на птицевъдите, дизайнът на зърната се счита за най-оптимален, тъй като предпазва водата от случайно подаване или настилка. В същото време не е нужно да се занимавате често с пълненето му. Много собственици на птици отбелязват, че е много по-лесно да се грижите за клетки с такива автоматични поилки, тъй като спестявате време, тъй като изключва възможността водата да се разлее върху постелката. Тези автопийвъри могат да бъдат наречени наистина най-успешната опция.

Ако се вземе решение да се използва друг дизайн на автопилот или подаващо устройство, тогава трябва ясно да следвате всички препоръки, така че устройството да работи правилно. В допълнение, дълбочината на купата трябва да бъде избрана правилно, тъй като нейните прекомерни размери често причиняват смърт на пилета в резултат на удавяне.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус