Описание на пъдпъдъчи порода фараон

0
1202
Рейтинг на статия

Фараонските пъдпъдъци като нова порода бяха отгледани благодарение на дългата работа на животновъдите. Прародителите на птиците са японски пъдпъдъци. Изборът се основаваше само на определена характеристика на основната порода - размер, докато вливането на чужда кръв не беше направено.

Пъдпъдъчен фараон

Пъдпъдък фараон

Произходът на породата птици

Според официалната версия фараоните са създадени специално по заповед на готвачите, които са недоволни от факта, че птиците имат твърде малък труп. Но има и друга теория за произхода на породата: някои смятат, че това е заслугата на любимата американска гигантомания, благодарение на която се появи не само нов вид пъдпъдъци, но и по-големи сортове други животни, използвани за храна.

Поради подбора, основан единствено на размера на тялото, такива показатели като плодовитост и производство на яйца значително са намалели при птиците. Освен това фараоновите пъдпъдъци са станали много придирчиви относно размера на клетката и условията на задържане. Въпреки факта, че въпросните птици летят по-зле, те все пак могат да бъдат отнесени към група, която се отглежда не само за месо, но и за яйца.

Характерни черти на породата

Пъдпъдъците от породата фараон са тъмни птици с плътно набито тяло и крила близо до тялото. Тези птици се открояват благоприятно на фона на своите роднини. Разглеждайки снимката, на която японците и фараонът стоят един до друг, лесно можете да определите къде е коя птица, тъй като те се различават само по размер.

Но на външен вид човекът, който стои сам на снимката, не може да бъде точно наречен породата, следователно, след като сте закупили млади фараони на пазара, можете да бъдете неприятно изненадани, когато растежът им спре след достигане на тегло от 150 g. За да не се случи това, когато купувате яйца или млади животни от инкубатора, трябва да изберете доверен продавач.

След като сте закупили японска порода вместо желаната, не можете да се разстроите: да, добивът на месо ще се окаже 2 пъти по-малък, но тези птици са неизискващи в грижите и ще дадат много повече яйца. Освен това процентът на оцеляване на младежите сред японците е по-висок от този на фараоните. Освен това ресторантите са по-склонни и по-скъпи да купуват малки трупове на пъдпъдъци, като обясняват това с факта, че клиент, когато поръчва пъдпъдък, иска да види цялата птица в чиния и е много трудно да яде 300-500 g месо наведнъж.

Средната пъдпъдък от фараонската порода тежи 300 g (женските винаги са малко по-големи от мъжките). За една година тя е в състояние да снася 200-250 яйца, това е малко по-малко, отколкото дава японската кокошка носачка, но колкото по-голяма е птицата, толкова по-големи са нейните яйца (разликата в теглото понякога достига 15 g). Фараоните започват да бързат на 7-та седмица от живота.

Размерът на яйцата зависи от храненето на пъдпъдъците. Някои фермери добавят храна за бройлери към своите домашни любимци, това наистина има благоприятен ефект върху височината и ширината на пъдпъдъче яйце, но можете да експериментирате с добавки само когато планирате да си набавяте яйца за хранителни цели. Елементите, които изграждат захранването на котела, влияят отрицателно върху тялото на птицата и големите яйца не са подходящи за инкубатор.

Развъждане на птици

Ако планирате сериозно да се занимавате с развъждане на птици, по-добре е да изберете френски фараони за угояване за тези цели. Това е най-голямата порода пъдпъдъци. В изключителни случаи теглото на възрастен може да достигне половин килограм. Средно френските фараони тежат 400 g.

Недостатъците на френските фараони са:

 • Тъмен цвят на оперението - оскубаните трупове са по-тъмни от обикновено, поради което ястията, приготвени от това месо, не изглеждат много апетитни.
 • Ниско производство на яйца и високи изисквания за грижи и поддръжка.

Но дори и подробно описание на недостатъците изобщо не е в състояние да засенчи всички предимства на породата. Фараоните са известни по целия свят със своите:

 • ранна зрялост,
 • голямо тегло на търгуеми трупове,
 • големи яйца.

Не всички фараони имат тъмен цвят, например, тексаската порода от тези птици има ярко бяло оперение. В Русия е много трудно да срещнете бели птици.

Кога можете да заколите фараоните?

Идеалното време за клане за месо е началото на 7-та седмица от живота на птиците. Ако преекспонирате клетките за птици за по-дълго, ще има превишаване на фуража с повече от 1/10. На 5-та седмица пъдпъдъците вече спират да напълняват, но тялото им няма време да се оформи напълно през това време. Поради тънката кожа със синкав оттенък и малко количество мазнини, кланичните трупове на птици, заклани на възраст от 5 седмици, имат втората категория по качество.

Най-високата степен на затлъстяване заслужено принадлежи на труповете на пъдпъдъци, които са оцелели до 6-7-та седмица. Те имат отличен външен вид, добре развита мускулна тъкан и мастен слой, където е необходимо.

На цялата територия на постсъветското пространство, включително в Русия, рядко могат да се намерят птици, чието описание напълно отговаря на истинските фараони. Поради липсата на първоначален добитък, така че птицата да не мели при никакви условия, животновъдите трябва да кръстосват тази порода с други с подобен цвят на оперението, например с естонски.

Как правилно да се поддържа и храни

Големият размер на фараоните изисква увеличена площ за задържане. За 1 птица трябва да бъдат разпределени най-малко 0,2 квадратни метра. м. Височината на клетките е най-малко 30 см. В помещението, където живеят птиците, трябва постоянно да се поддържа температурата от 20 ° C. Ако въздухът е по-студен, пъдпъдъците ще се обединят и постоянно ще се стремят да влязат в центъра на пандемониума. Твърде високият температурен режим ще доведе до прегряване на птиците и увреждане на снасените от тях яйца.

За пълен растеж и развитие, пъдпъдъците се нуждаят от 17 часа дневна светлина, но за да не се плашат птиците, осветлението трябва да е леко слабо. За поддържане на малка стая е достатъчна 1 крушка с мощност 60 вата.

Влажността на въздуха също трябва постоянно да се следи: тя трябва да варира в диапазона от 60 до 70%. Проблемът с прекалено сухия въздух винаги може да бъде решен чрез поставяне на леген с вода до клетките. Основното нещо е да не забравите да го премахнете навреме, защото ако влажността се повиши до 76%, добитъкът ще умре.

Задължително е да се проветри помещението, в което се отглеждат птиците; през лятото обемът на въздушния обмен трябва да бъде 5 m³ / h. През студения сезон въздухът трябва да бъде 3 пъти по-рядък. Също така трябва да запомните, че теченията са много опасни, те могат да доведат до болести, загуба на оперение, намаляване на производството на яйца и понякога добитъкът започва да умира изобщо.

С какво да храним фараоните

За да могат птиците бързо да наддават на тегло, трябва да им се даде правилната балансирана храна, чиято основа трябва да бъде зърнената храна. Препоръчително е да добавите там шепа овес, просо, царевица и просо. Първо зърнените култури трябва да се смилат.

През лятото е полезно за фараоните да дават полска трева, нарязана на малки парченца, смесена с дървени стърготини. Необходимо е внимателно да се проверят зелените, за да не се нахранят случайно домашните любимци с отровни растения. Няма да има вреда за птиците от отровни билки, но човек, който след това яде пъдпъдъче месо, може да бъде леко отровен.През зимата храненето на птиците е полезно с кълнове от просо, зелеви листа, настъргано цвекло и други зеленчуци.

Не забравяйте да добавяте смлени черупки, малко пясък, варовик и готварска сол към храната на фараоните всеки ден. Младите през първите 15 дни от живота се хранят с храна с добавяне на пюре от варени яйца. Същият протеинов фураж се дава на кокошки за пило за попълване на хранителните вещества, използвани за производство на потомство.

Описаните по-горе препоръки за хранене ще бъдат полезни, ако не планирате да използвате специални комбинирани фуражи при отглеждане на пъдпъдъци у дома. Съвременните смеси вече съдържат добре формулирана диета, която съдържа всички необходими допълнителни хранения.

Определен процент от общия фураж трябва да се състои от суров протеин:

 • Пъдпъдъците на възраст под един месец имат право на около 25%.
 • Лица от 30 до 45 дни се нуждаят от 23%.
 • Слоеве - 22%.

Препоръчителният график на хранене за птици през зимата е както следва:

 • 5 сутринта - 1/3 от зърнените култури от общото дневно количество,
 • 9 ч. - мокра смес
 • 15:00 - мокра смес
 • 19:00 - Остатъци от зърнени храни.

Препоръчително е да се хранят птиците по едно и също време всеки ден. През лятото, когато изкуствената светлина се заменя със слънцето, можете да започнете да храните фараона с пъдпъдъци по-късно. Първото хранене е в 7 ч., А последното хранене е в 17 ч.

Не се препоръчва да пълните хранилките до ръба, в противен случай птиците ще разпръснат половината от фуража. За да поддържа водата постоянно чиста, тя трябва да се сменя всеки ден. Мръсното пиене бързо ще вкисне и ще причини чревни заболявания в целия добитък.

Съвети за разплод

Развъждането на всяка порода пъдпъдъци е невъзможно без спазване на специални правила:

 • За да се избегне инбридинг, представители на различни породи и дори стада не трябва да се слагат в една двойка.
 • Един мъж може да осигури потомство от максимум 4 женски. В идеалния случай ще има 3 пъдпъдъка фараон за всяка пъдпъдък.
 • Женските на възраст между 2 и 8 месеца трябва да се използват като слоеве.
 • Люпилните кокошки трябва да се използват за разплод не по-дълго от три месеца. Най-добре е да вземете женски на възраст два месеца и да ги замените след 10 седмици с по-млади.

Когато изваждате яйца за люпене, те трябва да се вземат само със стерилни чисти ръце, за предпочитане с латексови медицински ръкавици. Така че микроорганизмите, заобикаляйки черупката, да не проникнат в яйцето, трябва внимателно да го вземете не отстрани, а от острия и тъп край и след това да го прехвърлите на необходимото място. Ако се страхувате да сгрешите, първо можете да гледате видеоклип по тази тема.

Ако се направи правилно, пъдпъдъците ще излязат от инкубатора здрави и здрави в рамките на 17 дни.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус