Характеристика на естонските пъдпъдъци

0
1162
Рейтинг на статия

Естонските пъдпъдъци, заедно с японската порода, заемат първо място по популярност сред нашите сънародници. Породата принадлежи към ориентацията към месото от яйца. По-голямата част от фермерите развъждат пъдпъдъци, за да получат висококачествени домашни яйца, на които можете също да спечелите допълнителни пари.

Естонски пъдпъдъци

Естонски пъдпъдъци

Относно породата

Нашите сънародници оценяват естонските пъдпъдъци за вкусното им крехко месо и увеличената производителност на яйцата. Три породи, като британски, японски пъдпъдъци и фараон, бяха кръстосани в естонци. Основната задача на селекцията беше да се подобри устойчивостта на тялото, да се получат високи показатели за ефективност. Породата е официално одобрена през 1989г.

Предимства на породата:

  • ранна зрялост;
  • относително кратък инкубационен период;
  • преживяемост на възрастни и пилета;
  • отлични производствени показатели.

Външен

Пъдпъдъците от естонската порода имат изискан цвят. Кафявите пера са хармонично съчетани с жълти, по които има шоколадови пръски. Можете да различите естонците-петел по външния им вид. Основната им отличителна черта е наличието на бели ивици на главата и тъмен клюн. Женските имат пера с по-светъл нюанс с лилаво-сив оттенък и тъмни петна.

Естонските пъдпъдъци имат къса шия, малка опашка и гърбав гръб. Птиците бързо наддават на тегло. Пъдпъдъците от естонската порода се отличават с високи нива на производство. Женските са способни да снасят около 320 яйца годишно. Индивидите тежат от 180 до 200 g и обикновено са по-големи от мъжете.

Характеристики на грижите

За да бъде естонската пъдпъдък печеливша, трябва да знаете как правилно да се грижите за нея. Данните за производството ще зависят пряко от диетата, баланса на фуражите и възрастта. Най-често естонците се държат в клетки, чиято височина не трябва да бъде много по-висока от тази на възрастните. Плътност на отглеждане - 1 птица на кв. м.

Таванът на клетките трябва да бъде покрит с мек материал, така че птиците да не се наранят. Естонските пъдпъдъци са доста активни и реагират остро на силни звуци. Усещайки опасност, той скача високо. Къщата трябва да е суха и добре проветрива. Оптималните температурни показатели са в рамките на 22 ° С, а влажността не трябва да е по-висока от 70%.

Важен нюанс в съдържанието е хигиената на помещението и килиите. За да измиете клетките, трябва да прехвърлите птиците на друго място и да измиете тавите със стени със сапунена вода. Много е важно старателно да изсушите къщите за птици, преди да ги поставите обратно.

Производствени показатели

Ефективността на производствените данни е просто впечатляваща:

  • яйце в представители на тази порода може да достигне 14 g;
  • женските започват да бързат на 2 месеца;
  • периодът на снасяне на яйца продължава около 3 години, след което интензивността започва да намалява.

Структурата на черупката трябва да бъде еднородна. Сянката на тестисите е сиво жълта с тъмни петна.С увеличаване на масата на яйцата, пропорциите на протеин и жълтък намаляват. Също така е много важно да се гарантира, че обвивката на яйцата не променя цвета или текстурата си след първото снасяне. Подобни промени са причината да се покажат птиците на лекаря.

Диета

Поддържането на естонски пъдпъдъци изобщо не е трудно. В зависимост от целта на отглеждането, диетата също ще се различава. Ако целта е да се получат месни индивиди, е необходимо да се дава храна с високо съдържание на протеини. Диетата на възрастните е три пъти на ден.

Основата на фуража се състои от зърнени фуражи, кореноплодни култури. За да се получи подобрен вкус на месо, в диетата трябва да се въведе варено месо, черен дроб и извара. Клетките трябва да съдържат кутии с пепел и чакъл.

Разлика по пол

Жена от мъжка пъдпъдък от естонската порода може да бъде различена вече на възраст от 1 месец. Още по това време цветът на оперението е поразително различен. Мъжките имат по-тъмно оперение на гърдите. Тялото на мъжа изглежда по-мощно, въпреки че женските имат по-голяма тежест.

Женските имат по-изтънчен външен вид. На гърдите перата при женските са по-леки. Има и друг начин да се разграничат естонците по пол. При мъжете опашната жлеза е разположена близо до клоаката. Птицата се вдига и обръща. При женската опашната жлеза отсъства, а при мъжката при натискане върху нея се отделя прозрачна бяла пяна.

Този метод за определяне на пола се използва, когато е необходимо да се изберат млади животни за племе. Птиците достигат пубертета на възраст от два месеца, в този момент женските започват да бързат. Ако мъжкият има слабо развита отделителна жлеза, той се бракува за месо. За да се получат вкусни диетични яйца, кокошките носачки се държат отделно от мъжките.

Заключение

Повечето фермери у нас вече са се сдобили с естонски пъдпъдъци. Те са станали изключително популярни поради добрата им адаптивност към климатичните условия, високите нива на оцеляване на младите животни и отличните производствени характеристики. Породата принадлежи към посоката на месо и яйца.

Женските започват да снасят яйца на 2 месеца. Яйцеслояването се извършва на равни интервали. В продължение на 5-6 дни пъдпъдъкът снася по 1 яйце на ден, след което настъпва затишие, което продължава два или три дни. Ако почивката значително надвишава посочените норми, е необходимо да се преразгледа диетата.

Можете да различите жена и мъж по екстериора. Те се различават по сянката на оперението: при жените цветът е по-светъл, а физиката по-грациозна. Вторият метод за определяне на пола е да се идентифицира наличието на секреторна жлеза. При жените той отсъства, а при мъжете се намира в опашната зона и при натиск отделя пенеста тайна.

Необходимо е да се осигурят на птиците приемливи условия за пълноценно развитие. Ключът към отличния имунитет и висока производителност е хигиената на помещението, клетките, както и поддържането на оптимална температура и влажност. Що се отнася до фуража, първо трябва да вземете решение за целта на развъждането. За да се получи месо, към диетата се добавят протеини, а за слоевете е необходимо да се осигури достатъчно количество калций. Птиците обичат да ядат майски бръмбари, които са богати на протеини и протеини, така че те трябва да бъдат включени в диетата си, когато е възможно.

Препоръчва се за превантивни цели да се дават на пъдпъдъчи пилета само преварена вода. Няколко пъти седмично - направете слаб разтвор на манган. Първите дни след раждането за пилетата трябва да осигурите денонощно осветление. Подробно описание на диетата и диетата може да се намери в Интернет.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус