Препоръки за грижа за крушите през пролетта

0
1052
Рейтинг на статия

Ако грижата за крушата е била извършена в нарушение на селскостопанската технология, то през есента растението няма да може да положи пъпки за следващата година. В някои случаи е възможна дори смъртта на дърво.

Препоръки за грижа за крушите през пролетта

Препоръки за грижа за крушите през пролетта

Характеристики на грижите

Грижата за крушите през пролетта се различава от градинарството през есента. Характеристиките на отглеждане зависят от факторите на околната среда и метеорологичните условия.

Основната грижа за разсад от круши е следната:

 • резитба;
 • подхранване;
 • поливане;
 • профилактика на болести;
 • контрол на вредителите.

Грижата за стари дървета се различава от грижата за младите. Методите за подрязване на короната се различават, както и правилата и честотата на внасяне на минерални торове. Ако не спазвате правилата, тогава младото растение може да умре. Добивът на зрели дървета също до голяма степен зависи от грижите им.

Грижа за разсад от круши през пролетта:

 • премахване на капака от багажника;
 • лечение на наранявания на кората;
 • нанасяне на защитен слой;
 • поливане на растението;
 • внасяне на минерални торове.

Подрязване

Подрязването е една от основните стъпки при пролетната поддръжка. С този процес започва пролетната работа на градинаря и те могат да бъдат насочени както към формиране на короната, така и към коригиране на растежа на клоните. Трябва да се предприемат действия, когато дневната температура на въздуха се повиши над 5 ° C.

Грижата за млада круша започва едва след като всички пъпки цъфтят върху разсада. След това можете да видите посоката на растеж на клоните.

Младите растения имат голям брой издънки през пролетта, така че като завържете растението и насочите клоните в правилната посока, лесно можете да постигнете желаната форма на короната при възрастно плодно растение.

Методи на рязане:

 1. Палмета: оставете централен клон, който не се докосва, но оформете ширината на растението със странични клони. Трудно е да се събират такива дървета без специално оборудване.
 2. Рядкостепенна: на всеки "етаж" са оставени няколко многопосочни скелетни клона. Това увеличава естествената вентилация.
 3. Заоблени: клоните се подрязват с приблизително еднаква дължина и се изваждат вътрешните издънки. Короната леко се стеснява към върха на главата. Можете да контролирате височината на дървото за лесно бране на узрели плодове.
Реколта по удобен за вас начин

Реколта по удобен за вас начин

Изборът на техника трябва да се извършва в съответствие с препоръките за грижа за всеки отделен вид и сорт. Ако на дърветата бъдат открити сухи клони, които не са били отстранени по време на есенната процедура, тогава те трябва да бъдат отрязани възможно най-близо до клоните. Ако по време на формирането на короната растението започне да губи твърде много сок, секциите трябва да бъдат запечатани с градинска смола.

Подхранване

През пролетта грижата за крушите изисква въвеждането на минерални торове. Младите растения се нуждаят от повече хранителни вещества, отколкото старите и дългосрочните плодни дървета.

Грижата за разсад през пролетта включва хранене на различни видове:

 1. Листно, когато растението се напръсква върху листата с активни препарати от спрей бутилка.За тези цели трябва да използвате разтвор, приготвен от 2 с.л. л. минерален тор (нитрат) и 10 литра вода.
 2. Корен, когато минералният тор (оборски тор, хумус или компост) се прилага по най-познатия за мнозина начин: погребан в канавки, положени близо до багажника.

За хранене на растенията можете да използвате дървесна пепел, както и вещества, съдържащи калий, фосфор и азот. Можете също да използвате разтвор на калиев перманганат за подобряване на почвата.

Всички минерални торове трябва да се поставят на поне 20 см от багажника. След добавяне на минерални разтвори, след около 60 минути, растението трябва да се полива обилно. Грижата за младите разсад от круши през пролетта включва полагане на тор малко по-близо до багажника. Това се дължи на факта, че двугодишните растения все още нямат разпростираща се коренова система.

Поливане

През сухата пролет градината трябва да се полива. Има два начина да направите това правилно:

 1. Поръсване. На обекта са инсталирани въртящи се пръскачки. Този метод е да се намокри почвата възможно най-много. Недостатъкът на този метод е, че насажденията трябва да се поливат няколко дни.
 2. В основата. За да поливат разсад по този начин, градинарите изкопават дълбока канавка около ствола на дървото и след това го напълват с вода. Предимството на използването на този метод е скоростта, но недостатъкът е, че на следващия ден почвата около багажника ще бъде стегната и ще трябва да се разрохка.

Поливането трябва да се извършва поне 3 пъти на сезон:

 • по време на цъфтежа;
 • във фаза на активно плододаване;
 • по време на полагането на плодни пъпки за плододаване през следващия сезон.

Почвата трябва да се мулчира. Допуска се и сеитба в ствола на сидератите. Бързо растящите и нискорастящи сортове са най-добри: всяко кръстоцветно растение, фацелия или детелина.

Ако пролетта е мокра, тогава грижите за млада круша не предвиждат поливане. Това може да доведе до овлажняване и загниване на корените. В резултат на това растението ще умре.

Контрол на вредителите

Крушата е изложена на:

 • вирусно зацапване;
 • жлъчни акари;
 • издънки;
 • червена ябълка кърлеж.
 • кръвна въшка;
 • листови ролки;
 • болест на мозайката;
 • брашнеста мана;
 • краста;
 • молец;
 • цитоспороза;
 • черен рак.

Грижата за круша през пролетта е насочена към предотвратяване на болести и предотвратяване на увреждане от вредители:

 1. В началото на пролетта растението и почвата около него се обработват с разтвор от течност от Бордо. 3 пъти с интервал от 15 дни.
 2. Багажникът, както и долните клони, се избелват с варов разтвор. Това предотвратява появата на съединители и ларви на вредители. Едката субстанция може също да убие плитки бръмбари.
 3. Обработка на ствола и клоните, докато пъпките се отворят и цъфтят с широкоспектърни инсектициди. Тези вещества са в състояние да спасят градинарите от неприятен квартал в бъдеще.
 4. Подреждане на капани за малки насекоми, излизащи от почвата и движещи се по ствола отвън.

Въвеждането на минерални торове ще засили имунитета на крушата. Подхранването трябва да се извършва съгласно инструкциите на опаковката от производителя.

Отглеждането на лоша почва няма да донесе желания резултат. Плодовете ще растат малки и криви. Дори висококачественото сортово дърво няма да даде добра и вкусна реколта. Такива растения са по-склонни от други да се разболеят или дори да спрат да растат и да се развиват. Но този процес е обратим. Дървото може да се върне към нормалното и да даде плод.

Заключение

И младите разсад, и старите дървета се нуждаят от помощта на градинар. Правилните действия ще помогнат на плододаващите култури да образуват плодни пъпки и да обновят короната.

По отношение на важността пролетната работа е в пъти по-голяма от грижите за крушите през есента. Ако правилно се грижите за крушата през пролетта, тогава през лятото е гарантирана обилна реколта от плодове.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус