Характеристики на крушата Kieffer

0
904
Рейтинг на статия

Pear Kieffer е хибриден сорт от САЩ. Принадлежи към плодове от категорията есенно узряване. Митът казва, че сортът е отгледан случайно през 1864 г. от семената на китайска круша, опрашена с цветен прашец. Автор на сорта е известният градинар Питър Кифер. Сортът не губи популярност дори след 150 години, което доказва неговата надеждност.

Характеристики на крушата Kieffer

Характеристики на крушата Kieffer

Характеристики на сорта

Сортът се търси поради многобройните му предимства:

 • има висок добив;
 • има ранна зрялост;
 • устойчиви на болести.

Недостатъците включват:

 • лоша зимна издръжливост;
 • второстепенен плодов вкус;
 • нисък срок на годност.

Той се използва широко в региона на Северен Кавказ и в Украйна. Поради факта, че сортът е много устойчив на болести, той се използва за отглеждане на нови сортове. За по-добро опрашване се препоръчва да се засади друг разсад от различен сорт до такова плодно дърво.

Описание на дървото

По вида на багажника, който достига средна височина, сортът се класифицира като бързорастящ. Короната има формата на пирамида. Багажникът на дървото е сив, покрит с малки пукнатини. Клоните са с цвят на мокър асфалт и са разположени под остри ъгли спрямо ствола (26-31 градуса). Цъфти в началото на пролетта, опрашителите са необходими за поддържане на живота. Започва да дава плодове след три до четири години. Обичайната височина е 3-4 м.

Листата са яйцевидни, със заострен край, наситено зелен цвят с къса дръжка. През есента те придобиват пурпурен цвят, който несъмнено украсява градината. Плочата е гладка, дебела и усукана нагоре.

Описание на плодовете

Най-често плодовете са със среден размер, но има и изключения под формата на големи екземпляри, достигащи 400 грама. Плодовете са по-скоро като ябълки. Те са завързани на няколко парчета на съцветие и здраво се придържат към дървото. Средният размер на плодовете варира от 150-200 гр. Добре транспортируем. Формата наподобява дюля и ябълки.

Крушата има суха, плътна и груба кожа. Плодът, който беше от слънчевата страна, е покрит с червени точки. Дръжката не е дълга, удебелена от двете страни.

Избор на фиданки

Изборът на разсад е много важна стъпка; от него може да зависи бъдещата устойчивост на болести и плодовитост. За да изберете разсад, трябва да следвате някои правила:

 • струва си да изберете неразклонен разсад на възраст до 1 година с височина по-малка от 130 cm с обхват на ствола ~ 9 mm;
 • едногодишен разклонен разсад трябва да бъде 50 - 65 см, с диаметър на ствола около 10 - 12 мм и дължина на клона около 75 мм;
 • на възраст от две години разсадът трябва да нарасне до 65 см височина и да има диаметър ~ 15 мм, клони ~ 175 мм;
 • за предпочитане е да купувате разсад от доверени продавачи.

След като засадите тригодишен разсад, не трябва да разчитате на 100% степен на оцеляване.

Грижа

Дървото се нуждае от добри грижи

Дървото се нуждае от добри грижи

Сортът круша Kieffer се нуждае от внимателна поддръжка, която включва:

 • подхранване;
 • мулчиране;
 • поливане;
 • резитба и формиране на короната.

Спазването на правилата за грижи ви позволява да получите щедра и висококачествена реколта.

Подхранване

През есента всички плодове и плодови сортове растения се нуждаят от повече минерали. Във всеки градински център можете да си купите минерален комплекс за овощни култури. През пролетта разсадът се нуждае от азотни торове. Най-добрите са амониев нитрат и урея.

Веднъж на всеки пет години трябва да захранвате дървото с калий, фосфати и вар. Подхранвайте с азотен тор преди цъфтеж ежегодно. В края на лятото, ако желаете, можете да захраните дървото с разтвор на фосфор и калий, но не повече от 150 мл.

Мулчиране

Ако дървото е засадено на изчерпана земя, несъмнено ще помогне мулчирането, което ще запази почвата пухкава, обогати с полезни вещества и ще помогне да се победят плевелите.

Поставете мулч върху топла почва и нарязайте добре преди полагане. Ако слоят е оцелял през зимата, отстранете го, за да затоплите почвата. Най-често като мулч се използват кора, дървени стърготини, игли и шишарки.

Поливане

Поливането обикновено се случва 3 пъти през сезона. Трябва да обърнете внимание на метеорологичните условия, в случай на суша може да са необходими около 7 кофи вода. В края на есента изкопайте малка дупка наоколо и я напълнете с вода, така кореновата система ще бъде снабдена с влага. Повторете процедурата, за предпочитане три пъти.

За да не се разлее водата, направете малки граници около дупката. Преди да поливате, вземете малко пръст и я изцедете, за да проверите състоянието. Ако влажността е висока, намалете броя на кофите до 5.

Избягвайте най-често срещаната грешка - поливане близо до багажника. Дървото трябва да се полива под короната.

Подрязване на короната

Дървото се нуждае от резитба, трябва да оформите многостепенно до 4 години. За да направите това, трябва да изрежете проводника. Също така трябва да премахнете и огънете страничните издънки, за да избегнете удебеляването на короната. Желателно е да се извърши обрязване преди изтичане на сок. Препоръчително е да премахнете заразени или изгнили плодове.

През лятото и зимата е по-добре да не се режат. Метеорологичните условия през тези сезони няма да позволят на рязането да се изтегли, което значително ще отслаби растението.

В началото трябва да отрежете болните счупени клони. През следващия период е необходима резитба, за да се удължи плододаването, за това трябва да изрежете някои от ненужните скелетни клони. Трябва да обърнете внимание на болните клони и да ги отрежете веднага щом се появят.

Вредители и болести

В описанието на крушата Kieffer е посочен добър имунитет към болести, но това не означава, че не е необходимо да се грижи за сорта. Препоръчва се крушата да се третира със солна смес, тъй като осите не позволяват на плодовете да задържат хранителните вещества, в резултат на което плодовете ще изгният. Наложително е короната да се обработи с Fufafon, така че червеите да не стартират. За да предпазите растението от струпясване и увреждане на крушите, трябва редовно да откъсвате повредените плодове от клоните. Важно е редовно да почиствате плевелите от почти стъблената почва, за да избегнете размножаването на цигански молец.

Заключение

Pear Kieffer е непретенциозен, което харесват много градинари. Необходимо е да се следи състоянието на културата, за да се получи максимален и вкусен добив. Плодът помага за повишаване на имунитета, помага в борбата с настинките, има противовъзпалителен ефект и успокоява кашлицата. Компотът от круши ще помогне за премахването на ненужните токсини от тялото. Не забравяйте, че е безсмислено да се засажда дърво през зимата, то не понася много добре студа.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус