Описание на сорта круша Pervomayskaya

0
1125
Рейтинг на статия

Первомайската круша често се отглежда в домашните градини. В нейното описание се отбелязват високи нива на добив, непретенциозни грижи и красив външен вид. Сортът е устойчив на повечето болести по крушовите култури.

Описание на сорта круша Pervomayskaya

Описание на сорта круша Pervomayskaya

Характеристики на дървото и плодовете

Дървото е доста голямо, до 6 м височина. Короната е компактна. Формата му е тясна, пирамидална. Плътността на короната е средна. Плодните се наблюдават във всички формации. Издънките са прави, кафяви. Бъбреците са с конична форма. Листата са кръгли, с гладка повърхност, тъмнозелени на цвят. Сортът круша Pervomayskaya принадлежи към самоплодни култури, така че не се нуждае от допълнителни опрашители.

Описание на външния вид на плода:

  • крушовидна;
  • дължината на плодовете е около 10 см;
  • теглото на отделен плод достига 150 g;
  • повърхността е гладка, наситено жълта, без руж и петна;
  • кората е покрита с плътно восъчно покритие;
  • индексът на добив е 40 кг от 1 дърво.

Вкус и употреба

Пулпът е кремообразен, мек, сочен, а не воден. Вкусът е приятен, сладък. Не се наблюдава горчивина или киселинност. Вкус малко като праскова или ананас. Ароматът е приятен, характерен за крушовите култури.

Крушата от сорта Pervomayskaya се счита за универсална в употреба. Идеален за приготвяне на пресни салати или за ядене в прясно състояние. Често се използва за приготвяне на храна за деца.

Засаждане на круша Pervomaiskaya

Не е трудно да се отглежда култура от този сорт. Засаждането се извършва през пролетта, в началото на март. Първо трябва да вземете решение за правилното място за кацане. Добре осветените зони, които нямат бариери или строят сгради, са най-подходящи за тази цел. Важно е заводът да не бъде закрит от сгради. Почвата трябва да е плодородна, с ниско съдържание на алкали в състава си (не повече от 5%).

Круши растат на високо дърво

Круши растат на високо дърво

Трябва да изберете висококачествен посадъчен материал. При избора на разсад трябва да се избират само тези, които са навършили 2-годишна възраст. Те са по-устойчиви на болести и метеорологични промени. Необходимо е визуално да се огледа разсадът, така че да няма повредени участъци или болести по него. Коренът трябва да е дълъг 20-25 см.

Предварително трябва да изкопаете дупка, с размери 40х70 см. В нея се изсипва 1 кофа компост, за да се насити земята с полезни микроелементи. Засаждането може да се извърши след 2 седмици. За да направите това, разсад се поставя в дупката, като равномерно разпределя корените си по цялата площ на дупката. Почвата трябва да се излива внимателно, така че всички корени да са покрити. След запълване на дупката, почвата трябва да бъде старателно набита. Препоръчително е да се забие метален колче, което действа като опора за разсада. Придържайте се към правилния модел на засаждане. Препоръчва се да се засаждат не повече от 3 растения на m2.

Препоръки за грижи за културите

Първомайската круша се нуждае от поливане, подхранване, разрохкване на почвата и подрязване на короната. Трябва да подрязвате короната два пъти годишно.Първата резитба се извършва в началото на март, през която се отстраняват всички повредени и болни клони, а през есента короната се разрежда и леко се отстранява височината на дървото.

Подхранването се извършва 2 пъти, през целия вегетационен период. Първото торене се извършва с началото на цъфтежа на дървото. В този момент смесете 20-30 g калиев нитрат в 10 литра вода и изсипете около 4 литра под растението. Второто подхранване, като се използва суперфосфат, се извършва по време на плододаването. Необходимо е да смесите 40 g от препарата в 10 литра вода и да излеете около 8 литра разтвор под дървото.

Поливането се извършва рано сутрин и само с топла вода. Това условие трябва да бъде изпълнено за по-добро прилепване на корените към почвата и намаляване на вероятността от изпаряване на влагата под въздействието на слънцето. Поливайте растението не по-често от веднъж на всеки 1,5-2 седмици. В този момент под всяко растение се изсипват 20 литра вода. След напояване, след 3-4 дни, трябва да разхлабите почвата на дълбочина 10 см и да премахнете всички плевели.

Борба с болести и вредители

Първомайската круша е устойчива на струпясване, брашнеста мана и гниене на корените. Единственото заболяване, което засяга културата, е бактериозата. Можете да се борите с него чрез пръскане с течност от Бордо (2 mg на 10 литра вода).

От паразитите трябва да се разграничат молецът и бръмбарите. Можете да се отървете от молеца с помощта на колоидна сол (40 mg на 10 l вода), която се напръсква. Мярка за борба с бръмбарите ще бъде пръскането с разтвор на манган (3 mg на 10 литра вода).

Заключение

Този сорт се счита за един от най-добрите на пазара днес. За да получите качествени продукти, след 5 години след засаждането на постоянно място, трябва да следвате всички препоръки за селскостопанска технология и грижи.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус