Скала Sedum - особености на отглеждането

0
93
Рейтинг на статия

Седумът е скалист или огънат, принадлежи към сукулентите от същия род. Част от семейство Толстянкови. Произхожда от Северна, Югоизточна и Централна Европа. В Русия расте в западните райони и се среща в северната част на Кавказ. Намерено приложение в частното цветарство. Използва се като подправка или за украса на сайта.

Снимка на Sedum rock

Снимка на Sedum rock

Ботаническа характеристика

Ботаническото име е Sedum reflexum.

Многогодишно вечнозелено, декоративно, пълзящо, височина - 15-25 см. Периодът на цъфтеж настъпва в края на юни-юли, продължителността е около две до три седмици. Образува завеси и пълзящи килими от порядъка на 20 cm.

В редица страни седумът се счита за годен за консумация и се използва за кулинарни цели за приготвяне на супи и сосове за салати. Има стягащ вкус с кисел послевкус.

Външно описание:

 • листата са разположени на пълзящи издънки, цветът е зелен, понякога със син или червеникав оттенък, повърхността е гладка, структурата е месеста, предназначена за натрупване на запаси от влага;
 • пълзящ корен, хоризонтално разположение, втвърдява се с развитието на растението;
 • цветята са ярко жълти, с размер около 1,5 см, първоначално плътни, формата на венчелистчетата е ланцетна, със заострени краища.

Подобни растения:

 • sedum едък, подобен на заострената форма на листа, височина около 12 * 15 cm;
 • земно растение, има подобен пълзящ тип развитие, образувано от удебелена листа със синкав оттенък;
 • копеле псевдо-лавообразна, расте под формата на гъст разклонен храст с тесни редки яркозелени листа.

Сортове

В частното цветарство се отглеждат няколко разновидности на огънат седум.

Седум се отпусна

Седум се отпусна

 • Кристатум (Cristatum). Хората го наричат ​​„гребен на петел“ заради необичайния му вид: удебелените стъбла са плътно покрити с плътно разположени яркозелени листа, напомнящи иглолистни игли. През есента тя става червена. Издънките на повърхността на почвата образуват дебел вълнообразен килим. Цъфти с ярко жълти цветя в средата на годините. Предпочита слънчево място, справя се добре с топлината. Устойчив на замръзване.
 • Глаукум. Има друго име - лидийско. Листата са малки, усукани по форма, цветът е сиво-зелен. Височина на растението до 5 см. Различава се с интензивен растеж, за кратък период от време образува пълзяща гъста тревна площ. Листата са тесни, дълги до 5-6 мм, сиво-сини, понякога с червеникав оттенък. Цъфти в средата на юни с бели цветя, които до края на фазата на цъфтеж стават розови. Развива се добре както на осветени от слънцето места, така и в сенчести райони. Податлив на застояла вода.
 • Анджелина (Анджелина). Сред другите сортове се откроява със златистия цвят на игловидни листа, които придобиват оранжев оттенък, когато настъпи есента. Височина до 15 см. Цъфти през юли с жълти съцветия.Често се отглежда в композиции за декориране и укрепване на склонове. Устойчив на суша и ниски температури.
 • Пясъчен сребърен гребен. Различава се в зелено-лилав нюанс на листа с къса игла. Расте бавно, рядко се среща в цветарството. Издънките се разклоняват в основата, за да образуват буйни храсти. По-често се култивира като стайно цвете.
 • Морско злато. Бавно растящ сорт с удължени, тесни листа със светло зелен цвят, които през лятото придобиват люляков оттенък. По-често се отглежда в саксии. Устойчив на замръзване.
 • Синя гора. Пищно сочно растение с височина около 20 см със сочни синкави листа. Различава се с обилен цъфтеж. Съцветията са сферични, жълти. Расте добре в открити условия.

Покупка и адаптация

Когато купувате растение, трябва да го инспектирате. В здрав седум:

Сгъната снимка на Sedum

Сгъната снимка на Sedum

 • по листата няма петна;
 • богат цвят на листата, сянка в съответствие със сорта;
 • корени без повреди.

Когато се засажда на открито, не се изисква период на адаптация. Когато се засажда у дома, той се поставя под карантина в продължение на седмици.

Правила за кацане и изисквания към почвата

В дивата природа расте на бедни песъчливи и каменисти почви, включително на железопътни насипи, в пояси от борови гори. Компактността и ниският ръст ви позволява успешно да отглеждате каменни култури у дома (в саксии, на балкони и тераси).

Когато отглеждате седум на закрито, трябва да се предпочитат южните и югоизточните посоки.

За сукулент е подходяща рохкава и лека почва, която е добре пропусклива за вода и има повишена въздухопропускливост. Преди засаждане, дъното на саксията се поставя с дренаж - груб пясък, пяна, експандирана глина или счупена тухла.

Почвената смес може да се направи независимо от равни дялове на листна и тревна почвена и пясъчна смес.

За отглеждане на закрито изберете плитки широки саксии от глина и керамика (без остъклено външно покритие, чиито порести стени са полезни за влага и въздух).

При засаждане в градината разстоянието между храстите е 0,2 или повече метра.

Необходимите условия

Sedum Bent down се развива добре, когато организира минимални комфортни условия, но за пълно развитие изисква достатъчно пространство.

Sedum наклонен cristatum

Sedum наклонен cristatum

Отчитането на влагата не е критично. Не трябва обаче да поставяте саксията близо до отоплителни уреди.

Растението понася лесно топлината. Притежава средна устойчивост на замръзване, издържаща на спад на температурата до 7 ° C. Оптималният режим през лятото е 25 ° С, през зимата - 12 ° С.

За да запази декоративността, тя се нуждае от постоянно осветление и пряка слънчева светлина.

Грижа

Подхранване

Седумът се подхранва през активния вегетационен период. Честотата на подхранването е веднъж на 1-2 месеца. Минералните комплекси, разработени за сукуленти, са подходящи за оплождане.

Sedum огъната синя гора

Sedum огъната синя гора

Укрепеното хранене влияе неблагоприятно на декоративния ефект на цветната култура, особено при сортове с жълта и червена зеленина, които придобиват класически зелен цвят.

Поливане

Цветната култура е податлива на застой на влага. Основното правило при организирането на напояване на сукулент е пълното изсъхване на почвата, при което за предпочитане е сушата вместо преливането.

Оптимален режим на поливане:

 • през лятото - до 2 пъти месечно;
 • през зимата - не повече от веднъж на 1,5 месеца.

За да се почисти натрупаният прах през лятото, е показано пръскане върху листа.

Прехвърляне

Младите растения с развиваща се коренова система, когато се отглеждат у дома, се трансплантират ежегодно, осигурявайки достатъчно пространство.

За възрастни сукуленти саксията и почвата се сменят на всеки 3-4 години. За старите седуми те са ограничени до замяна на повърхностния слой на субстрата на дълбочина около 5 cm.

Формиране

Обикновено седумът не се образува.Сухи дръжки подлежат на резитба, които се изрязват в корена, както и твърде удължени издънки, изсъхнали стъбла и листа.

Процедурите против стареене започват от 3-4 години.

Методи за размножаване

У дома, stonecrop се размножава чрез резници, семена и разделяне на храста.

Sedum reflexum cristatum

Sedum reflexum cristatum

Семенна

Най-трудоемкият метод за размножаване, той дава ниски резултати и ви позволява да получите нови сортове. Изисква създаването на парникови условия.

Технология:

 • семената се разпределят по повърхността на почвата, без да се задълбочават;
 • поръсете сеитбата с пясък отгоре и покрийте с полиетилен или стъкло, осигурявайки парников ефект;
 • оранжерията се проветрява редовно, субстратът се навлажнява с пулверизатор.

Първоначално температурата се поддържа на не повече от 5 ° С, след 2 седмици контейнерите се преместват на по-топло място - 15 ° С-18 ° С.

След 3 седмици разсадът се гмурка в отделни саксии. Ако възнамерявате да засадите кълнове на открито, те се закалят предварително, като се изнасят за 7-10 дни на чист въздух, като се започне от 1-2 часа, като постепенно се увеличава времето за престой.

Резници

Най-често срещаният метод за разплод. Показва висока скорост на вкореняване. Периодът е юни-септември. По-често тези процеси, които остават след резитбата, се вземат за размножаване. Резници могат да се приготвят и от върха на леторастите.

За вкореняване се приготвя почвена смес от пясък и торф, взети в равни пропорции.

Разделяне на храста

Бушът се обновява на всеки 4-5 години от момента на засаждането. За разделяне майчиното растение е разделено на части, така че деленката да има стъбло и няколко коренови издънки.

Сгъната снимка на Sedum

Сгъната снимка на Sedum

Местата на среза се обработват с фунгицид или слаб разтвор на калиев перманганат. Деленките се сушат естествено за 5-6 часа и се засаждат за вкореняване.

Лечение на болести и вредители

Най-често седумът страда от нарушение на правилата за грижи.

Тип поражениеМетоди за контрол
Стъблата са удължени. Листата губи цвета си, пребледнява, изтънява, пада. Причинени от липса на осветление.Растението се пренарежда на място, осветено от слънцето, или се осигурява допълнително осветление.
Листата набъбват. Бушът придобива претеглена форма. Това се случва поради излишък на азотсъдържащи торове.Добавянето на азот се спира. Замяна с композиции. Съдържащ калий и фосфор.
На листните плочи се появяват петна. Корените гният. Признаци на сиво и кореново гниене. Резултатът от преливане и застой на влага.Поливането се спира. Болната зеленина се отрязва. Растението се изважда от саксията. Засегнатите области на кореновата система се отрязват, оцелелите се третират със слаб разтвор на калиев перманганат или фунгицид. Цветето се трансплантира в свеж субстрат. Поливането се възобновява 3 дни след разсаждането.
Нематода и дългоносица.Цветната култура се напръсква с инсектицид.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус