Sedum Caustic - грижи и методи за размножаване

0
107
Рейтинг на статия

В съвременния ландшафтен дизайн седумът е една от най-популярните култури, която има няколко живи сорта. Родината на растежа е Африка, Евразия, Северна и Южна Америка. Помислете как изглежда растението, какви подвидове съществуват и как правилно да се грижите за тях.

Едър засаждане и грижи Sedum

Едър засаждане и грижи Sedum

Описание на растението

Сред хората седумът е получил няколко имена - жива вода, скърцане, херниална трева и подмладена. На латински - sedum (sedum).

Многогодишна или двугодишна билка с големи, дебели листа с различни тонове. Съцветията са звездни, двуполови, с различни цветове, събрани в щитове, чадъри или четки, в зависимост от сорта.

Цъфтежът се случва през летния или есенния сезон.

Тази декоративна култура се счита за медоносно растение и привлича пчелите в градината. Тропическите сортове са подходящи за отглеждане на закрито, зимоустойчиви трайни насаждения с почвена покривка или вертикално растящи стъбла се вкореняват добре в цветни лехи, в цветни лехи.

Популярни сортове

След като прочетете подробното описание на всички сортове, можете да изберете най-подходящите сортове за декорация на вашата градина.

Седум каустична снимка

Седум каустична снимка

Иуреум

Ботаническото име е Sedum acre aureum. Растението е широко разпространено в Кавказ, Западен Сибир, Мала Азия, Северна Америка и европейската част на Русия.

Сортът получи това име благодарение на млечния сок, който при попадане върху кожата и лигавиците предизвиква силно дразнене.

Джудже култура с височина до 10 см с цилиндрични разклонени стъбла. Листата са гладки, месести, редуващи се, дълги 6 см. Цветовете са златисто жълти, 1,5 см в диаметър, събрани в полуцветни съцветия.

Елеганс

Ботаническото име е Sedum acre elegans. Многогодишно почвено покритие с височина не повече от 10 см, образувайки трева с обиколка 20 см. Листата са плътни, месести, голи, зимуващи добре.

Цветовете са бледожълти, събрани в полу-чадъри, 1,5 см в диаметър.

Сортът е ценен заради обилния си цъфтеж и универсално приложение - подходящ е за отглеждане на алпийски хълмове, скалисти композиции, по стените на къщата, стопански постройки.

Минус

Красив буен пълзящ храст, който образува гъста тревна настилка. Стъблата са цилиндрични, силно разклонени. Листата са месести, изумрудени, подредени последователно, понасят добре зимуването, без да губят декоративните си качества.

Седум, разяждащ плевел

Седум, разяждащ плевел

Цветята са жълти, плътно покриват цялата повърхност на храста.

Видно

Името на латински е hylotelephium spectabile. Родината на растежа е Северна Япония, Корея и североизточната част на Китай.

Описанието включва:

  • средно голямо растение, достигащо 50 см височина;
  • има грудкова коренова система;
  • стъблата са изправени, голи;
  • листата са зелени със синкав оттенък, големи, овална форма с назъбени ръбове;
  • цветята са малки люляково-розови или кармин-лилави, около 1 см в диаметър, събрани в полуцветни съцветия.

Бял

Ботаническото име е sedum album. Популярно в Северна Африка, Мала Азия, Западна Европа и Кавказ.

Цветовете от този сорт са ароматни, снежнобяли, събрани в метли. Растението е вечнозелено, многогодишно, почвено покритие - височината на плътен килим е 5-6 см. Листната плоча е овална, усукана, с дължина до 10 см.

Жълта кралица

Ботаническото име е sedum acre yellow queen. В превод означава жълта кралица.

Нискорастяща култура с височина до 10 см с малки месести листа със светло зелено-лимонов оттенък. По време на периода на цъфтеж храстът е украсен с малки цветя с жълто-лимонов тон, с обиколка 1,5 cm.

Сортът се цени заради дългия си декоративен ефект - цъфтежът продължава 1,5-2 месеца. Различава се с повишена зимна издръжливост, поради което е подходящ за отглеждане във всички климатични зони на нашата страна.

Покупка и адаптация

Семената могат да бъдат закупени във всеки магазин за градинарство. Когато купувате, обърнете внимание на срока им на годност.

Седум каустично отглеждане от семена снимка

Седум каустично отглеждане от семена снимка

Можете също така да купите готови разсад в саксии или контейнери. Важно е надземната част да е свежа, сочна, стъбла и листа без пожълтяване, черни, червени петна, израстъци. Издънките на силни храсти не съдържат пукнатини или счупвания. Почвата е леко навлажнена без мухъл, подкисляване и паразити.

По-добре е да купувате градински цветя през пролетта, така че след пресаждането на открито през лятото да имат време да пуснат корени и да натрупат зелена маса.

Изберете екземпляри с цъфтеж - по този начин ще бъдете сигурни, че имате точно сорта, от който се нуждаете. В допълнение, цъфтяща каменна реколта показва липса на здравословни проблеми.

Закупеното растение се съхранява в саксия няколко седмици, за да се определи дали има заболявания и паразити. Ако всичко е наред, след края на цъфтежа, когато уличната температура се стабилизира в рамките на 14-15 °, те започват да трансплантират в цветната градина.

Правила за кацане

Тази градинарска култура обича да расте в райони, където има разсеяна дневна светлина. Тя не е подходяща за слънчево греене или постоянно засенчване. В първия случай листата и съцветията бързо ще изгорят, във втория седумът ще се развие слабо, ще цъфти слабо и ще се разтегне.

Sedum едър снимка описание

Sedum едър снимка описание

Изберете място под високи храсти или гъсто короновани дървета, които осигуряват необходимата сянка за цветята по време на обяд.

Мястото трябва да бъде защитено от ветрове и с дълбоко преминаване на подпочвените води, тъй като това растение не понася преовлажняване и започва да гние.

Грундиране

Почвата е глинеста, или още по-добре - скалиста. Но преди засаждането трябва да се овкуси с органични компоненти - изгнил оборски тор или компост.

Също така се развива слабо на подкиселена почва, оптималното ниво на киселинност е 6-7 единици. За дезоксидация можете да използвате креда, гасена вар, калцит - 400 g на 1 m².

Преди засаждането на разсад, всички боклуци, остатъците от миналогодишната растителност се отстраняват на площадката, след това се въвежда органична материя, ако е необходимо, дезоксидант, изкопан, изравнен и напоен обилно.

Необходимите условия

Sedum едър ще расте напълно и ще цъфти пищно, ако му се осигурят няколко жизненоважни условия.

Sedum разяждащ седум

Sedum разяждащ седум

Осветление

Това растение има дълги светлинни часове - то се нуждае от разсеяна дневна светлина сутрин и вечер поне 8 часа, от пролетта до късната есен.

Засажда се на места, където слънцето грее цял ден и има лека сянка по време на обяд. Поради липса на осветление листата пребледняват, а съцветията се развиват бледо, цъфтежът не е толкова изобилен.

Температура

Оптималното представяне през вегетационния период е 20-25 ° C. През студения сезон той издържа на понижение до -30 ° C.

Растението не понася силни ветрове, особено през зимата, поради което, когато засаждате на открито, е по-добре да изолирате храстите за зимата - да поръсите с торф, хумус и да покриете със смърчови клони.

Влажност

Той реагира добре на честото поръсване на короната, особено в горещо лято. Поливането се извършва вечер на всеки 3 дни.

Пръскането стимулира растежа на стъблата, листата, подобрява качеството на цъфтежа, предотвратява появата на вредни насекоми.

Грижа

Поливане

  • През пролетта и лятото водата се полива, докато земята изсъхне до дълбочина 3-4 см, като се вземат предвид сезонните валежи. В дъждовните дни поливането може да бъде напълно изоставено, защото храстът толерира добре сушата.
  • Поливайте по-рядко през есента - два пъти месечно. Овлажняването се спира 3 седмици преди настъпването на първото устойчиво студено време.

Процедурата се прави най-добре вечер. Използвайте топла вода, за да избегнете загниването на корените.

Sedum едър sedum acre aureum

Sedum едър sedum acre aureum

След това - необходимо е да се разхлаби зоната на почти багажника и междуредията - това помага да се запази почвата лека и рохкава.

За да се предотврати бързото изпаряване на влагата, стъблата се мулчират с торф, градинска пръст или компост.

Подхранване

Тези цветя се хранят два пъти годишно - през пролетта и есента.

Използва се минерален сложен тор или органични вещества. Разтворите на основата на лопен (1:10) и птичи тор (1:20) са се доказали добре.

След процедурата се извършва обилно поливане, така че кореновата система да абсорбира по-бързо хранителните вещества и да не получи изгаряния.

Подрязване

Тези цветя не се нуждаят от корекция на короната, необходима е само ежегодна санитарна резитба през целия вегетационен период. Изрязват се всички съмнителни стъбла - свити, изгнили, счупени, повредени от болести и паразити.

За тази манипулация се използва остър и стерилен секач, за да се избегне някакъв вид инфекция в седума.

По-близо до първата слана се извършва кардинална прическа - издънките се отрязват на нивото на земята. След това те се разпръскват с торф и се покриват със смърчови клони или чул.

Прехвърляне

Закупените цветя се трансплантират, когато цъфтят. За да се елиминира рискът от нараняване на корените, преди да се извадят от саксията, те обилно се разливат с вода, след което се прехвърлят заедно с бучка пръст в предварително подготвена дупка.

Каменарите, растящи на едно място повече от три години, също се нуждаят от трансплантация. Замяната на старата почва с прясна и плодородна почва ще стимулира техния растеж и развитие.

Необходимо е да се трансплантират растения, които са страдали от често преовлажняване и корените им са започнали да гният. Храстите се поливат, изкопават, измиват се от почвата от кореновата система, премахват се всички повредени участъци, изсушават се, третират се с фунгицид, след което се засаждат на постоянно място в градината.

Методи за размножаване

Stonecrop може да се размножава чрез резници или чрез разделяне на храста.

Отглеждането от семена е неефективно, тъй като семената, събрани от храста на мястото, имат лоша кълняемост.

Резници

Апикалните издънки се отрязват през пролетта или лятото.

Изглежда седър акър

Изглежда седър акър

Изрязват се резници с дължина 12-15 см, в долната част те се освобождават от листа, след което се потапят в контейнер с вода с добавка на Епин за един ден. Те се засаждат в разсадни кутии, пълни с торф и пясък (1: 1). Навлажнете, покрийте с прозрачен филм, поставете на топло място.

Покълването може да отнеме 2 до 3 седмици. През това време разсадът трябва периодично да се пръска, проветрява всеки ден. Веднага след като пуснат нови листа, подслонът се премахва, отглежда се още един месец у дома, след което се трансплантира в цветна градина.

Чрез разделяне на храста

Този метод често се използва, когато трябва да подмладите стар храст. Полива се, изкопава се, корените се измиват във вода, след което се разделят на няколко части. Всяка деленка трябва да има 1 издънка и 2-3 корена. Местата на разфасовките се поръсват с въглен.

Едър завод Sedum

Едър завод Sedum

Разсадът се засажда отделно съгласно гореописаната схема за засаждане.

Болести и вредители

Градинската трайна насадка има добър имунитет срещу болести и паразити, но ако се нарушат правилата за грижи и поддръжка, тя лесно се заразява с тях.

Вредители и болестиСимптомиМетоди на лечениеПрофилактика
Листни въшкиТой се установява в колонии от долната страна на листата, храни се със сока им, води до пожълтяване, извиване и проливанеВ началния етап на лезията може да се извърши третиране с разтвор на сапун за пране (40 g на 1 литър вода). В случай на силна инвазия, те се лекуват с Karbofos или AktellikРедовно плевете пътеките, отстранявайте плевелите навреме, избягвайте удебеляването на насажденията
ТрипсБелезникаво лепкаво покритие на повърхността на листата, което е оставено от малки подобни на червеи насекоми. Изяжда тъкан, води до тяхното изсъхванеСъберете паразитите заедно с плаката с помощта на памучен тампон, потопен във фунгицид. Поръсете короната с Aktellik или AktaraКупете здрави растения, третирайте почвата с фунгициди преди засаждане
Гъбично гниенеЗаразяването може да бъде върху стъблата, корените, листата. Засегнатите от гъбички области потъмняват, покриват се със слузеста обвивкаБолните участъци се изрязват, короната се третира с противогъбични лекарства - Fitoverm или Ridomil gold. Те също така разливат почвата с разтвор на меден сулфат.Избягвайте удебеляването на насажденията, преливането, отстранете заразените части навреме и напръскайте с фунгициди

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус