Еуфорбия с бял връх - отровна палма или екзотичен красавец?

0
1145
Рейтинг на статия

Euphorbia leuconeura (лат. Euphorbia leuconeura) е перла на субтропиците, която научно се нарича еуфорбия, а сред хората - „маймунска палма“ или просто „палма“, а понякога и „кактус“. Родината на растението е Мадагаскар.

Еуфорбия с бяла жилка

Еуфорбия с бели жилки

Ботаническа характеристика

Латинското наименование на рода е дадено в чест на лекаря Euphorba. Историческият запис гласи, че лекарят е служил в двора на нумидийския владетел Юбу II през I век след Христа. и той излекува много болести с това растение.

В природата растат цели гори от еуфорбия, но не толкова отдавна цветето се превърна в украса на интериора и оранжериите по целия свят. Днес тя може да се намери в почти всеки дом или апартамент.

Euphorbia white-veined е наречен така на листата с забележими бяло-сребърни жилки. С възрастта последните потъмняват и цветът става не толкова „жилав“. Дръжките остават кафеникави. Докато стъблото расте, долните листа падат, оставяйки особени белези. Когато се направи разрез, от листата се отделя белезникав сок.

Видът принадлежи към стволови сукуленти, въпреки декоративната корона на короната, която предполага тропически дървета.

Това екзотично стайно растение ще украси всеки ъгъл, защото расте доста голям - у дома достига 1-1,5 m.

Багажникът е кръгъл, месест, дървесен отдолу с възрастта. Малки кафяви бодли са разположени по ребрата. На върха има розетка от зелени овални големи листа с дължина до 15 см.

В бъдеще младите листа растат постепенно на върха. Разклоняването започва едва в зряла възраст. Това многогодишно растение не губи своята привлекателност в продължение на 10-15 години. Цъфтежът е доста незабележим - с малки светли цветчета.

Миризмата на нектар не се усеща за човек, но насекомите бързо ще се стичат към палмата на открито.

Покупка и адаптация

Преди да закупите, растението трябва да бъде инспектирано за повреди, странни петна или плака, които могат да показват болест. Не е необходимо да вземате копие, чиито листа се ронят или пожълтяват.

След покупката цветето трябва да бъде трансплантирано, тъй като магазинният субстрат не е подходящ за постоянна поддръжка у дома.

Euphorbia бързо се адаптира към новия микроклимат, но е важно да бъде поставен под карантина в продължение на две седмици след покупката и да се държи отделно, за да се избегне неволно замърсяване на други растения у дома.

Кацане

Трябва да засадите цвете в саксия с подходящ размер, широка, но не твърде дълбока и голяма, със слой от експандирана глина на дъното. Малък капацитет може да провокира развитието на странични издънки, поради което еуфорбията ще загуби своя декоративен ефект.

Желателно е храстът да се постави в субстрата по-дълбоко, с полагане на големи камъни под дренажа, за да се даде стабилност на растението. След засаждането цветето се полива с вода и торове.

Необходимите условия

Избор на почва и местоположение

Стайното цвете е за предпочитане да расте на югозападните, югоизточните, южните первази. Тази билка изглежда добре в композиции с кактуси. Чувства се добре до радиатори и други отоплителни уреди.

Помня! Spurge е отровен, така че е по-добре да го поставите далеч от деца и животни.

Почвата трябва да има отлична въздухопропускливост и неутрална киселинност. Можете да закупите специален субстрат за сукуленти или да го приготвите, като комбинирате в равни части тухлени стърготини, калциниран пясък и малки камъчета, тревна и торфена почва.

Влажност

Цветето не се нуждае от пръскане

Цветето не се нуждае от пръскане

Euphorbia понася добре сухия въздух, но отглеждането е оптимално при 40-50% влажност. Високата влажност може да повлияе отрицателно на състоянието на растението, затова се препоръчва да измиете праха от листата със суха кърпа или четка.

Температура

Препоръчва се вътрешната "длан" да се поддържа на 15-25⁰С. През лятото можете да изнесете саксията на чист въздух. Необходимо е да се предпази еуфорбията от хипотермия. Незначителните разлики няма да повлияят на състоянието на цветето, но трябва да се избягват течения.

Еуфорбията цъфти след период на покой, който започва, когато температурата спадне до 12-14⁰С. По това време се полагат пъпки. Най-добрите месеци за „зимуване“ са от октомври до февруари.

Осветление

Този сочен е фотофилен и може да издържи дори на прякото действие на слънчевата светлина, но през лятото лъчите могат да провокират изгаряния, така че по обяд е препоръчително да засенчите зеления домашен любимец от парещото слънце.

По-добре е да поставите саксията в уединен ъгъл с добро разсеяно осветление, а през зимата ще трябва да организирате допълнително осветление с фитолампи, в противен случай листата ще избледнеят и растежът на дървото ще се забави.

Домашни грижи

Торове и подхранване

Размножаването чрез резници и семена, цъфтеж, активен растеж изискват допълнителна сила от растението.

През топлите месеци се препоръчва добавянето на кактусови добавки веднъж месечно при поливане. Торовете не се използват през есента и зимата.

По време на периода на цъфтеж се използват калиеви превръзки.

Поливане

Поливането се извършва съгласно следния режим:

 • през лятото - 2-3 пъти седмично;
 • през зимата - веднъж на 20 дни - месец;
 • при температури под 12⁰С поливането не се извършва.

Euphorbia е сочен, поради което преовлажняването може да доведе до гниене - цялата влага вече се съхранява в стъблото. Но изсъхването също не може да бъде позволено.

Ако почвата е прекалено суха, тогава водата се добавя постепенно.

Водата не трябва да е студена - за предпочитане със стайна температура или топла. По-добре е да се източи излишната течност от палета.

Прехвърляне

Трансплантацията се извършва с настъпването на топлия сезон. За младите екземпляри - ежегодно, за зрелите - веднъж на 2 години или с нарастването на кореновата система.

Преди започване на процедурата цветето се полива. Когато изваждате растение от стара саксия, не е необходимо насилствено да почиствате почвата от корените - оставете излишното да се руши само по себе си.

Трансплантацията е необходима в следните случаи:

 • след покупка в магазин;
 • с свръхрастеж или загниване на корени;
 • ако почвата е заразена с паразити.

Подрязване

Подрязването стимулира растежа на страничните издънки

Подрязването стимулира растежа на страничните издънки

Не е необходимо да се подрязва личинката. Формиращата резитба се извършва в следните случаи:

 • ако е необходимо да се скъсят деформирани издънки и твърде висок храст;
 • за да направите цветето по-великолепно;
 • за стимулиране на разклоняването.

За да направите това, горната част се подрязва с остър нож през пролетта или лятото с честота веднъж на всеки няколко години. Ножът трябва предварително да се избърше с алкохол. Освободеният сок се измива с топла вода, а мястото на разреза се поръсва с въглища.

Методи за размножаване

Доста лесно е да се отглеждат нови екземпляри както от семена, така и чрез размножаване чрез резници.

Семена

Размножаването е просто по този начин - след цъфтежа се оформят „кутии“ със съответното съдържание.

Забележка! Еуфорбията изстрелва семена - така се случва самозасяването в природата. За да избегнете загубата на семената, предварително увийте шушулките с кърпа или просто извадете разсада от гърнето на майката.

Сеитбата се извършва в навлажнена почва след предварително накисване. Контейнерът е покрит с фолио. Освен това е необходимо периодично пръскане и проветряване на разсад.

Появата на разсад от пресни, качествени семена ще трябва да изчака около 10 дни. Препоръчително е да съхранявате семена за не повече от 1 година.

Резници

Размножаването чрез резници се извършва в началото на лятото:

 • издънката (издънка с листен възел с дължина 12-15 см) трябва да бъде отсечена;
 • освободеният сок се измива;
 • разрезът се поръсва с натрошени въглища и се суши на въздух за 1-2 дни;
 • издънката трябва да се вкоренява във влажна торфена смес и да се поставя на топло място с добро осветление, покрито с пластмасова капачка, периодично се пръска;
 • след това остава да се трансплантира израсналото растение в подходящата саксия около 2 седмици след процедурата.

Чрез разделяне на растение за възрастни

Размножаването чрез разделяне на възрастно дърво се извършва в извън сезона. За да направите това, достатъчно е внимателно да разделите майчиния храст и да трансплантирате получените екземпляри. Местата на разфасовките се обработват с вода и се поръсват с въглища на прах. Това е много травматичен метод, така че пълното вкореняване и възстановяване може да стане само след година или две.

Болести и вредители

Правилната грижа ще поддържа растението здраво

Правилната грижа ще поддържа растението здраво

БолестСимптомиЛечениеПредотвратяване
Разпадане на корениЛистата пожълтяват и падат, падат, корените потъмняват и стават лигави.Подрязване на повредени части, презасаждане на чиста почва.Правилна грижа, периодична проверка на състоянието на растението, спазване на карантина за нови екземпляри.
Проекти, хипотермия, нарушения на графика на въвеждане на хранителни вещества, осветление, поливанеПожълтяват, обезцветяват се, листата падат, издънките се простират.Трябва да се осигурят подходящи грижи.
Бяла мухаБелезникави петна по листата, насекоми в задната част на листната пластина, увяхване.Пръскане с инсектициди, премахване на заразени части.
Листни въшкиКъдрене на листа, бланширане.
MealybugУмирайки от листата, цветето спира да расте и се развива, насекоми по корените се намират по време на трансплантацията.Поливане и промиване на корените с инсектициди, пресаждане в нова земя.
ПаякПлака от паяжина на листата.Третиране със сапунена вода или подходящи инсектициди.

Полза и вреда

Ползите от еуфорбията са известни сред различните народи от древни времена. В алтернативната медицина се използва като тонизиращо и съдово почистващо средство.

Отварите и тинктурите от корените и сока помагат при гъбични инфекции, заболявания на стомашно-чревния тракт, екземи, гнойни рани и се използват за премахване на брадавици, циреи, мазоли. В Русия този вид се използва като лекарство за премахване на разваляне, за кървене от матката, сифилис и импотентност.

Не забравяйте, че мухълът е отровен - сокът му може да навреди на здравето: временна слепота, алергии, изгаряния на кожата, отравяне, до повръщане, дихателна недостатъчност, нарушено съзнание, подуване на езика и развитие на гърчове

Цветето трябва да се съхранява на място, недостъпно за деца и домашни любимци, а резитбата трябва да се извършва с ръкавици.

Ако сокът попадне върху кожата, тогава това място се измива с вода и сапун, обработва се с антимикробни и противогарящи средства, препоръчително е да се вземат антиалергични лекарства. В случай на контакт с очите или през устата, незабавно потърсете медицинска помощ.

Също така, признаците казват, че еуфорбията с бели вени има определени магически свойства:

 • Растението привлича късмет, помага в кариерата, създава добра атмосфера в къщата, е талисман.
 • Ако сами отглеждате цвете на работния си плот, тогава можете да се придвижите добре по кариерата. И ако не осигурите на зеления талисман подходящи грижи, тогава ефектът ще бъде отрицателен, включително до уволнението.
 • Не трябва да се поставя в спалнята или близо до водата - това пречи на зачеването и може да провокира развитието на хронични заболявания.
Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус