Трансплантация на Zamioculcas - схема на процедурата

0
1362
Рейтинг на статия

Zamioculcas е голямо екзотично растение, което наскоро се превърна в атракция в много къщи. Смята се, че културата носи материален просперитет на своя собственик, но не само суеверията са станали причина за популярността му. Дървото, въпреки високите си декоративни качества, е доста непретенциозно. За добро развитие обаче е необходимо да му се осигурят подходящи грижи, включително навременна трансплантация.

Трансплантация на Zamioculcas - схема на процедурата

Трансплантация на Zamioculcas - схема на процедурата

Кога да се трансплантира

Не бързайте да трансплантирате Zamioculcas веднага след покупката.

Когато купувате, не винаги е възможно да се идентифицират болести и следи от жизнената дейност на вредителите, така че растението трябва да бъде изолирано от други стайни цветя.

Карантината продължава средно не повече от 3 седмици - през това време може да се определи здравословното състояние на културата.

През този период се препоръчва да се полива растението само когато е необходимо.

След посочения период те се преместват в нова почва.

Старият не е подходящ за активното развитие на екзотика, счита се за транспортируем и не съдържа необходимите хранителни вещества. Освен това не позволява влагата да преминава добре, което може да доведе до разпадане на кореновата система.

За предпочитане е процедурата да се извърши през пролетта, но ако покупката е направена по друго време на годината, не е необходимо да се придържате към това правило.

Не се притеснявайте, че Zamioculcas цъфти в този момент. Пъпките най-вероятно ще изчезнат, което няма да донесе вреда на растението, а напротив, ще даде сила за по-мека адаптация. Следващият етап ще дойде в точното време.

Основни правила

Сложността на процедурата се дължи главно на особено чувствителна коренова система, така че стандартният метод няма да работи в този случай. Най-добрият вариант е претоварването, като същевременно се запазва земната буца.

Ежегодно е необходимо да се трансплантира младо растение в нова почва, възрастен екземпляр - веднъж на 2 години.

Необходимо е да се вземат предвид редица характеристики на Zamioculcas и да се спазват правилата относно избора на саксии за засаждане, състава на почвата и благоприятното време за засаждане.

Почва и дренаж

В естественото си местообитание Zamioculcas расте на песъчливи и каменисти почви с примес на хумус. У дома, почвената смес може да бъде съставена самостоятелно, като се комбинират следните компоненти:

  • растителен хумус - 1 част;
  • торф - 1 част;
  • тревна площ - 3 части;
  • листна земя - 2 части;
  • речен пясък - 1 част.

Получената почвена смес се смесва старателно и се допълва с малко количество дървесна пепел или въглища, които действат като превантивно и защитно средство срещу болести.

Ако не е възможно да се подготви почвата, можете да използвате специализиран субстрат за кактуси и сукуленти, разреден 1/3 с едър пясък, перлит или вермикулит, което ще подобри степента на аерация на почвата и нейната пропускливост.

Не си струва да се увеличава прекомерно хранителната стойност на почвата - изобилието от микроелементи може да провокира разпространението на гниене върху клубените на културата.

За да се защити цветето възможно най-много, в контейнера се поставя дренажен слой, чиято височина трябва да бъде най-малко 5 см. Като материали могат да се използват речни камъчета или керамзит.

Избор на пот

Размерът на саксията зависи от възрастта на растението.

Размерът на саксията зависи от възрастта на растението.

Предпочитание се дава на ниски, широки саксии, които осигуряват по-удобно извличане на земната кома при следващата трансплантация. Необходими са дренажни отвори.

Идеалният материал са пластмасови саксии, които при необходимост могат да се режат с ножици, за да не се наранят чувствителните корени на екзотиката.

Някои производители смятат, че тази опция не винаги е успешна - по време на процеса на растеж подземната част е способна да деформира или напука контейнера. Поради това се препоръчва трансплантация в големи глинени саксии, непокрити с глазура, което ще осигури максимален прием на кислород и изтичане на излишната течност.

Оптималният размер трябва да надвишава предишния с около 15-20% или да бъде с 5 см по-широк в диаметър спрямо кореновата система.

Ако изберете контейнер, който е твърде голям, има шанс културата да спре да расте поради факта, че ще посвети цялата си енергия за запълване на празното пространство. Съществува и риск от систематичен застой на влага, което се отразява негативно на здравето на дървото.

Време

Оптималното време за процедурата е зимата и ранната пролет. Въпреки това, в случай на извънредна ситуация по друго време, например през лятото през август или през есента, не е необходимо да се придържате към това правило.

Технология за трансплантация

Необходимо е да трансплантирате Zamioculcas съгласно инструкциите:

  1. Цветето се отстранява внимателно от саксията, ако е необходимо, последната се изрязва с подходящ инструмент или се счупва. Не е необходимо да премахвате земята, достатъчно е леко да изправите корените и да спрете непродуктивните. Ако такива манипулации не могат да бъдат извършени, земната топка се преобръща деликатно върху хоризонтална повърхност.
  2. Ако дървото е голямо и има няколко грудки, то може да се размножава чрез разделяне на коренището. За да направите това, подземната част трябва да бъде разделена на определен брой компоненти, като се държат корени и клони с точки на растеж на всеки и да се трансплантира в различни контейнери.
  3. Дъното на саксията е разположено от една трета с дренаж, чиято дебелина зависи от размера на саксията. В този случай слоят трябва да бъде най-малко 3-5 см височина.
  4. Изсипва се малко почва, отгоре се поставя разсад, запълват се останалите кухини. Субстратът се натрапва леко, оставяйки горната част на клубените над повърхността.
  5. Овлажнявайте. Мулчиране с експандирана глина, малки камъчета или сфагнум.

Грижа

За да може Zamioculcas бързо да се вкорени след трансплантацията и да стане възможно най-силен, трябва да му се осигурят правилни грижи.

Саксията се поставя на засенчено топло място, за да стимулира процеса на вкореняване. След това те се прехвърлят на постоянно място.

Дървото може да расте както на добре осветена перваза на прозореца, така и в далечен ъгъл на стаята. Последното се препоръчва за големи екземпляри, чийто растеж трябва да бъде спрян.

Когато се намира от южната страна, растението е засенчено по време на слънчевите часове, тъй като излагането на директни лъчи може да предизвика изгаряне.

Температура

Zamioculcas е едно от термофилните растения.

По време на вегетационния период режимът трябва да се поддържа на ниво от 25-30 градуса. През зимата показателите падат до 15 градуса.

Влажност

Позволено е систематично да се пръска листата от пръскачката, за да се елиминира утаеният прах.

След - препоръчително е да избършете листата, като по този начин премахнете излишната влага и почистите повърхността, за да нормализирате фотосинтезата.

Освен това Zamioculcas се поставя ежемесечно под топъл душ.

Поливане

Излишната влага може да доведе до загниване на корените

Излишната влага може да доведе до загниване на корените

Една от характеристиките на зеления домашен любимец е способността му да натрупва течност, така че да може дълго време да се справя без допълнителна влага.

През лятото напояването трябва да е в изобилие, тъй като горната част на субстрата изсъхва, в етапа на покой процедурата се намалява до 2 пъти за 7 седмици.

Прекомерната влага в почвата, съчетана с ниска температура, води до загниване на корените и в резултат на това до заплаха от смърт на културите.

Ако се намери дълго време в условия на суша, дори ако листата падат, е възможно да се спаси растението - то трябва да се полива на малки порции и когато се появят нови млади издънки, възобновете обилното напояване.

Подхранване

Първият път след пресаждането дървото се храни не по-рано от 2 седмици. Като препарати се използват минерални комплекси за сукуленти. От есента до пролетта торенето е напълно спряно.

Възможни проблеми

Въпреки факта, че е доста лесно да се грижим за екзотичните замиокулкаси, по време на отглеждането могат да възникнат редица проблеми. Някои от тях са причинени от неправилна трансплантация.

ПроблемЗащотоРешение
Загуба на зеленинаПрекомерна влага / продължителна суша.Систематизирайте напоителната система
Високо съдържание на торф или глина в субстрата.Прехвърлете в най-подходящата почвена смес
Спиране на развитиетоРастението расте в саксия, която е твърде голяма и следователно използва резерви за развитието на съдържанието на контейнера от коренитеТрансплантирани в контейнер с препоръчания размер
Листата пожълтяха, станаха отпуснатиРазпад на кореновата система.

Също така трябва да се има предвид, че при възрастните растения листата пожълтяват и изсъхват по време на естествените процеси.

Намалете количеството поливане. Ако не беше възможно да се реши проблемът по този начин, те се трансплантират в нова почва и субстратът се сменя на по-сух. В бъдеще се уверете, че влагата в палета не застоява.

Ако е необходимо, засегнатите сегменти се спират, секциите се дезинфекцират с натрошен активен въглен.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус