Традесканция многоцветна - грижа стъпка по стъпка

0
110
Рейтинг на статия

Многоцветната традесканция е многогодишна билка от едноименния род. Флористите запазиха предишното име на Рео, покрито, произлизащо от името на митологичен герой - нимфа. Родина от субтропичните райони на Мексико и Америка. Широко се култивира в частното градинарство.

Традесканция многоцветна е дива

Традесканция многоцветна е дива

Ботаническа характеристика

Традесканция Рео е тревисто растение, по-рано част от семейство Коммелинови. В естествената си среда дивата култура се среща в тропическите горски пояси, по бреговете на естествените водоеми и понякога расте по скалисти склонове.

Декоративността на цветето се осигурява от ярка зеленина, която може да бъде едноцветна зелена или лилава, с райета от различни нюанси, включително бяло, розово и жълто.

Описание:

 • стъблото е изправено, структурата е месеста, височината е до 0,4 м, с множество клони, растящи в произволен ред, често под тежестта на голяма зеленина и, в комбинация с странично осветление, придобиват висяща форма;
 • листа с дължина 0,2 m или повече, широчина около 6-8 cm, ланцетни, хоризонтално насочени, седнало положение, еластична структура, лъскава повърхност, цветът на горната част на листната плоча често е тъмно зелен, вътрешният е червено-виолетов , зеленината е с ивичест орнамент, на повърхността има оранжево и червено космат мъх, долният слой отпада, когато растението расте, превръщайки Tradescantia в палмово дърво, което изглежда като драцена на външен вид;
 • кореновата система е влакнеста, с тънки корени-власинки;
 • съцветията са малки, бели, прикрепени на къси дръжки, затворени в покривало за лодка, състоящо се от два или три листа с лилаво оцветени прицветници.

При правилно организиран микроклимат цъфтежът се наблюдава през всеки сезон през цялата календарна година, но в повечето случаи се случва в средата на лятото.

Сортове

Няколко сорта Tradescantia се отглеждат у дома.

 • Rhoeo vittata, или на райета. Отличава се със светлозелени надлъжни ивици върху листни плочи.
 • Rhoeo ивица в розово или розово. Цветът на раиран модел върху листа с розов оттенък.
 • Rhoeo обезцветяване cv. Vittata и Rhoeo обезцветяват cv. Компактни или многоцветни. Те имат висок декоративен ефект поради контрастния цвят.

Покупка и адаптация

Най-доброто време за закупуване на домашно цвете е пролетта. Преди настъпването на студения сезон той ще има време да се адаптира към новите условия.

Традесканция многоцветна дива

Традесканция многоцветна дива

Когато купувате, трябва да обърнете внимание на външния вид на растението. Здравословна традесканция:

 • ярък наситен цвят, съответстващ на сорта;
 • по листата няма петна и признаци на вредители;
 • коренова система без повреди.

Цена - от 500 рубли.

Веднага след покупката, цветната култура се поставя на карантина, изолирайки я от други домашни цветя. В продължение на 2 седмици растението претърпява адаптация и по това време не се трансплантира и не се подхранва.

Условия за отглеждане

Слънчево място е подходящо за засаждане. Цветната култура се развива интензивно от източната и западната страна на помещенията. Когато се намира на север, се нуждае от допълнително осветление, когато се намира на юг, се нуждае от засенчване по време на слънчевите часове.

Покриващият сорт не понася пермутация, следователно постоянно място на растеж за него се избира незабавно.

За пълното развитие на стайно цвете, готов субстрат, слабо кисел или неутрален по киселинност, е подходящ за отглеждане на декоративни широколистни растения.

Можете сами да направите почвата, като смесите плодородна градинска пръст, торфена смес и речен пясък в пропорции 5: 3: 2. За да се увеличи аерацията на почвената смес, се добавя агроперлит или агровермикулит.

Цветната култура се нуждае от добър дренаж. Изисква висока влажност на ниво от 70-75% и x реагира добре на пръскането върху листа.

Температура

Оптимален режим:

 • през лятото - около 25 ° С;
 • през зимата - не по-ниска от 10 ° С.

Когато се отглежда на балкони и в открити условия, Tradescantia може да издържи краткотраен спад на температурата до 5 ° C, но такъв спад води до загуба на тургора на листата. Лошо толерира течения.

Осветление

Цветето е податливо на продължително излагане на слънце. Нуждае се от разсеяна светлина и засенчване от агресивни лъчи, за да се предотвратят изгаряния на вегетативната маса.

При липса на осветление той започва да се разтяга и променя цвета на листата до бледо. Оптималните светлинни часове са 8 или повече часа. През зимата липсата на светлина се компенсира от използването на изкуствени източници - флуоресцентни лампи.

Грижа

Засаждане и пресаждане

За засаждане на Tradescantia, при което развитието на корени става в диаметрално противоположни посоки, е по-подходяща широка и не много дълбока саксия. Преди да запълните контейнера със субстрат, на дъното се поставя дренаж от строителна експандирана глина или счупена тухла.

5 разноцветни традесканции

5 разноцветни традесканции

 • Едно младо растение се трансплантира ежегодно с 1/3 заместване на почвата;
 • Възрастен човек се нуждае от трансплантация на всеки 3-4 години.

Най-подходящият начин е претоварването. Най-доброто време е от пролетта до началото на лятото.

Поливане

Традесканцията е непретенциозна за поливане, справя се с кратка суша, но е податлива на продължителна сухота на почвата.

Оптимален режим на поливане:

 • през пролетта и лятото, на етапа на активна вегетация, цветната култура се полива на интервали до 2-3 пъти седмично, тъй като повърхностният слой на субстрата изсъхва с 3-5 см;
 • през зимата, в комбинация с по-ниска температура, поливането се намалява до 1-3 пъти месечно.

Подхранване

Домашната традесканция се храни през пролетта и лятото, от март до август. Готовите торове, предназначени за декоративни цветя на закрито, са подходящи за хранене. Честотата на приложение е веднъж на 2 седмици.

Подрязване

Не изисква формиране. Мудните листа и изсъхналите съцветия подлежат на резитба. Редовното прищипване на леторастите ще помогне да се осигури великолепието и развитието на цветната култура в ширина.

Методи за размножаване

У дома многоцветната традесканция може да се размножава чрез семена или резници. Възрастен храст с добре оформена коренова система може да бъде трансплантиран чрез разделяне.

Традесканция многоцветна е диво растение

Традесканция многоцветна е диво растение

Семенна

Методът се използва рядко, тъй като е трудно да се получи висококачествен посадъчен материал. Преди сеитбата семената трябва да се накиснат, което увеличава процента на покълването им. Към водата се добавят стимуланти на растежа, например Epin.

Семената се засяват в земята без задълбочаване, като се поръсват отгоре със слой земя с дебелина до 2 мм.Насажденията се покриват със стъкло или найлоново фолио за създаване на парников ефект и се поставят на място, където температурата се поддържа около 20-22 ° C.

Цветната култура може да се саморазмножава чрез семена, като ги изхвърля, докато узреят от прицветниците, но това изисква идеални условия.

Първите издънки от семена се появяват 3-6 седмици след засяването. Когато кълновете покълнат, оранжерията се проветрява редовно, изсушената почва се навлажнява с пулверизатор.

Когато 2-3 листа растат върху разсад, подслонът се отстранява, насажденията се гмуркат в отделни контейнери и се грижат като за възрастен цвят.

Резници

Развъждането на традесканция с издънки дава гарантирано високи резултати и запазва качествените характеристики на растението майка. За размножаване чрез резници се вземат странични издънки, които растат от корените. Те се отрязват от майчиния храст, долната част се почиства от листата и се поставя във вода, за да се образува коренова маса.

Пролетта е по-подходяща за резници. Вкореняването на есенните заготовки отнема много повече време.

Традесканцията може да се размножава и чрез резници, изрязани от основните стъбла с дължина до 15 см. Те се вкореняват във вода с активен въглен (1 таблетка на 200 мл) или в торфено-пясъчна смес. Оптималната температура, която трябва да се спазва за активно вкореняване, е най-малко 20 ° C.

След като корените пораснат с дължина до 1,5-2 см, резниците се засаждат в отделни контейнери и се грижат както за възрастно растение.

Разделяне на храста

За разделяне са подходящи възрастни цветя на възраст над 3 години, които имат добре оформена коренова система.

Родителният храст често се разделя наполовина, но ако има повече процеси, може да има повече от две разделения. Основното правило е, че корените и издънките се запазват на всяка част.

Отделените растения се засаждат в саксии с лека дълбочина, до 2 cm.

Лечение на болести и вредители

Традесканцията принадлежи към цветни култури, които рядко заразяват и са доста устойчиви на вредители. Обилното поливане и застоялата влага понякога водят до загниване на кореновата система, а излишъкът от пряка слънчева светлина причинява изгаряния.

Традесканция многоцветно диво растение

Традесканция многоцветно диво растение

Загубата на декоративност от домашно цвете е по-често свързана с нарушение на грижите.

Тип поражениеМерки за контрол
Брашнеста мана или сива плесен. Появата му провокира твърде обилно поливане.Засегнатите вегетативни части се отрязват, растението се трансплантира в свеж субстрат с предварителна дезинфекция на саксията, като се отстраняват изгнилите корени.
Листата пожълтяват и се свиват, стават бледи, стъблата са опънати. Възниква поради липса на осветление.Цветната култура се пренарежда на място, осветено от дифузна слънчева светлина. Необходимата продължителност на светлинните часове се осигурява с помощта на допълнително осветление с флуоресцентни лампи.
Листата стават кафяви и сбръчкани. Основната причина се крие в неподходящата температура и състав на водата.Водата за напояване се използва стояща, нехлорирана, със стайна температура.
Щит.Насекомите се отстраняват на ръка чрез избърсване на листата със сапунена вода (50 g на 1 литър вода). Растението се третира с инсектициден агент, например, Aktara.
Върховете на листата изсъхват и стават кафяви. Възниква, когато сте заобиколени от сух въздух.Цветът се пръска върху листата. Във въздуха се монтират овлажнители на въздуха или влажността се увеличава по друг наличен начин.

Лечебни свойства

Растението се използва широко в народната медицина поради здравословния си химичен състав:

Традесканция многоцветно диво растение или не

Традесканция многоцветно диво растение или не

 • при ревматизъм нагрятата зеленина се прилага под формата на компреси, тъй като помага за облекчаване на синдрома на болката;
 • при увреждане на кожата като терапевтична маска се използва смачкана традесканция;
 • за лечение на чревни разстройства и нормализиране на храносмилането се прави инфузия от съцветия Reo чрез кипене в продължение на 0,5 часа и допълнително прецеждане.

Някои народи са намерили други приложения за него.

 • Мексиканците използват млечен сок вместо руж, който дразни кожата и причинява алергичен дерматит със зачервяване.
 • За жителите на Куба полезна течност служи като средство за спиране на кървенето от венците, а с отвара от листата те лекуват горните дихателни пътища.

Признаци и вярвания

В езотериката няколко знака са свързани с Традесканция. Приписват й магически свойства, вярвайки, че цветната култура е в състояние да прочисти стаите от негативна енергия и да неутрализира агресивните мисли.

Сред хората има суеверие, че е невъзможно да се държи такова растение у дома, защото насърчава раздялата.

Според Фън Шуй цветето е преобразувател на отрицателната енергия в положителна.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус