Земя за Zamioculkas - как правилно да се подготвите

0
114
Рейтинг на статия

Доларовото дърво е екзотично цвете, обичано от много производители на цветя заради високия си декоративен ефект и непретенциозни грижи. Лесно е да го отглеждате у дома, но за да постигнете добро развитие на Zamioculcas, трябва да знаете неговите изисквания, включително да изберете правилната земя за него.

Почва за замиокулкас

Почва за замиокулкас

Какво трябва да се включи

Zamioculcas расте в природата на каменисто-песъчлива почва, така че обича субстрат с нисък коефициент на хранителна стойност и аерация

Глинестата или богата на хумус почва не е подходяща - тя задържа влагата, което води до гниене на кореновата система.

Растението се чувства комфортно в смес от чимове и речен пясък, в които има значителна част от чакъл или експандирана глина. Последният, поради порестата си структура, активно абсорбира течността и я задържа, нормализирайки водния баланс в почвата.

Вермикулитът е подходящ и за отводняване, което допълнително предотвратява разпространението на спори на плесени.

Има няколко опции за субстрат:

 • готови за сукуленти и кактуси;
 • универсален (смесен с речен пясък и перлит);
 • съставен от вас.

За да направите почвена смес със собствените си ръце, трябва да смесите в равни пропорции:

 • листна земя;
 • чимове;
 • речен пясък;
 • торфена почва с ниска киселинност.

Как да изберем готова почва

Готовият грунд е не само чудесен начин да спестите времето си. Освен това торовете вече са включени в него, което ви позволява да не се притеснявате за храненето.

Каква почва е необходима за zamiokulkas

Каква почва е необходима за zamiokulkas

Изберете опаковка, която е подходяща за тегло спрямо размера на храста.

Преди да засадите Zamioculcas в почвата за съхранение, трябва внимателно да проучите списъка с неговите компоненти. Също така трябва да обърнете внимание на датата на опаковане и срока на годност.

Бъди внимателен! Мухълът и сламите са признак за некачествена почва.

Подготовка на почвата

Приготвената от дома почва се стерилизира за премахване на бактерии, вредни насекоми и спори на гъбички.

Процедурата се извършва по няколко начина:

 • На средна мощност в микровълновата за 20 минути.
 • Във фурна при 150 ° C - 90 минути.

Много опитни производители на цветя твърдят, че когато се калцинира, количеството хранителни вещества в субстрата на практика се намалява до нула или структурата му се променя.

Ако имате притеснения, можете да използвате други методи за дезинфекция:

 • Почвата се разстила върху поднос на тънък слой, разлива се с вряща вода, изсушава се.
 • Замразете до пълно замразяване. Недостатъкът на този метод е, че ако градинската пръст е включена в почвената смес, тогава спорите на плевелите не се унищожават.

Съвети за грижи

Млад Zamioculcas се трансплантира веднъж годишно, възрастен - според нуждите, както се вижда от контейнер, напълно напълнен с корени.

Каква почва за замиокулкас

Каква почва за замиокулкас

Препоръчва се използването на метода за претоварване, тъй като кореновата система е чувствителна и не реагира добре на механично въздействие.

За да се проверят корените за гниене или вредители, по повърхността на масата се навива земна бучка.

Микроклимат

Сукулентно растение се чувства комфортно както на слънце, така и на сянка. Вярно е, че в последния случай се изискват по-рядко поливане и хранене. В същото време външните характеристики на растението се променят - листата стават по-малки, а самата култура расте по-бавно.

Zamioculcas е термофилен: през лятото температурата се поддържа на 18-26 ° C, през студения сезон показателите падат до 16 ° C.

Понася добре течения, така че може да расте на открито през вегетационния период.

Не е необходимо целенасочено да се поддържа влажността на въздуха. Този тропически красив мъж, в сравнение с роднините си, се чувства доста комфортно дори при работещите отоплителни уреди. В тази връзка пръскането се извършва само за санитарни цели, за да се елиминира утаеният прах.

Местоположение

Най-добрият вариант е перваза на прозореца с достъп на Изток или Запад, където той ще получи достатъчно количество разсеяна светлина.

Ако гърнето е разположено в центъра на стаята, през зимата трябва да се премести по-близо до прозореца. След студения сезон растението постепенно свиква с въздействието на слънцето, за да не провокира появата на изгаряния в бъдеще.

Поливане

При преовлажнена почва има възможност за разпадане на кореновата система.

В каква земя да засадите zamiokulkas

В каква земя да засадите zamiokulkas

При недостиг на вода Zamioculcas ще похарчи всичките си вътрешни резерви за собствена поддръжка на живота, в резултат на което листните плочи ще започнат да отмират.

Няма риск дървото да умре - когато напояването бъде подновено, състоянието му ще се нормализира, но това води културата до силен стрес.

В идеалния случай процедурите трябва да се извършват така, че в интервала между тях земната бучка да има време да изсъхне с ½ от общия обем.

Водата се използва мека, предварително утаена за 12 часа, а излишъкът веднага се източва от палета.

Честотата на поливане зависи от сезона:

 • през лятото - веднъж на 1-2 седмици;
 • през зимата - веднъж месечно.

Подхранване

За по-активно развитие на цветето, то трябва да се тори редовно. Първото подхранване се прилага в началото на вегетационния период, в началото на пролетта.

Zamioculcas каква почва е необходима

Zamioculcas каква почва е необходима

Като препарати се използват специализирани лекарства за кактуси и сукуленти. Те се разреждат в съответствие с посочените пропорции на опаковката, като същевременно се намалява концентрацията с 2 пъти. Той също така реагира добре на алтернативното въвеждане не само на минерални комплекси, но и на органични вещества.

Zamioculcas бързо абсорбира торовете от почвата. В тази връзка средствата трябва да се депозират на всеки 2 седмици.

Процедурата се спира едва през август, така че растението навлиза в латентна фаза и натрупва сила преди следващия вегетационен период.

Освен това листното подхранване се извършва чрез пръскане на течност с ниско съдържание на урея върху зелената маса, като същевременно се спазват редица правила:

 • Проверете предварително състоянието на дървото - ако е бавно, тогава устицата ще бъде запушена и събитието е безполезно.
 • Пръскането не се прави, ако са налице симптоми на някакво заболяване.
 • Ако растението е в стадий на цъфтеж, процедурата се изоставя.

Подрязване

Подстригването е от значение само когато е необходимо подмладяване на дървото и премахване на твърдите издънки или листни плочи, загубили декоративния си ефект.

Те също така извършват формирането на короната, за да й придадат определени очертания.

Манипулациите се извършват много внимателно с градинска секачка или остър нож, а местата на порязванията се поръсват с натрошен активен въглен, за да се предотврати проникването на патогенни бактерии.

Лечение на болести и вредители

Не забравяйте при отглеждането на Zamioculcas и за възможната поява на болести и нападения от вредители, което е причина за неправилни грижи или плъзгане при използване на слабо дезинфекцирана почва.

Почва за замиокулкас

Почва за замиокулкас

За да се избегнат подобни ситуации, трябва систематично да се извършва растителна профилактика, изразена в лечението с инсектицидни и фунгицидни препарати.

В този случай пръскането с химикали се извършва на всеки 2 месеца или поне 2 пъти годишно.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус