Sedum Vidny - описание и правила за отглеждане

0
104
Рейтинг на статия

Есенно цвете, или sedum Vidny - многогодишно сочно растение, родено в Източен Китай, Япония и Корея, има много ярки и оригинални сортове. Всички те имат добра издръжливост и се вкореняват добре във всяка климатична зона. Обмислете описанието на вида, неговото разнообразие и правилата за грижи в личния парцел.

Sedum видни сортове

Sedum видни сортове

основни характеристики

Седумът се нарича още седум. Ботаническото наименование на сорта на латински е sedum spectabile. Растението е част от семейство Толстянкови.

Описание:

  • средно голяма култура с височина от 35 до 80 см, в зависимост от сорта;
  • пъпките са големи, луксозни, могат да достигнат 25 см в диаметър;
  • съцветия са розови, люлякови, лилави, лилави и бели.

Цъфти рано - вече през първата половина на май.

Това растение е ценено заради полезните си свойства, тъй като съдържа голямо количество витамини, минерали и микроелементи.

Листата и стъблата имат аналгетичен и кръвоспиращ ефект. Има положителен и успокояващ ефект върху централната нервна система. Помага за справяне с настинки и белодробни заболявания.

Сортове

Този вид има много цветни и атрактивни сортове, които лесно се използват в ландшафтния дизайн.

Chitok е виден в ландшафтния дизайн

Chitok е виден в ландшафтния дизайн

След като ги прегледате, можете да изберете най-подходящия сорт за декорация на вашата градина.

Карл

Красиво растение със силни, изправени издънки, достигащи 50 см височина. Листата са овални, с гладка повърхност, развиват се редуващи се.

В горната част на стъблата се образуват яркорозови малки цветчета, събрани в чадърни съцветия. Периодът на цъфтеж продължава от края на август до началото на октомври.

Матрона

Този храст може да достигне 60 см височина и има добра устойчивост на замръзване.

Ценен е заради буйния си и дълъг цъфтеж, който продължава от средата на август до късната есен. Цветовете са розово-червени, големи - с обиколка до 25 см, обрамчени от плътни, изумрудени листа с лъскава повърхност.

Ново (nтова)

Цветно многогодишно растение с розови и лилави листа, височина около 35 см. Има грудкова коренова система и синкаво-зелени листа, които се развиват на вихри от 3-4 парчета.

Сортът се отличава с оригинални цветя от розово-люляк или кармин-лилав оттенък, събрани в чадъри.

Цъфтежът продължава малко повече от месец, започва през първата декада на септември.

Айсберг

Отличава се с нежни бели съцветия, достигащи 15 см в диаметър. На фона на есенна цветна градина, снежнобели пъпки изглеждат като парчета лед - оттук и името айсберг.

Sedum sedum spectabile брилянтен

Sedum sedum spectabile брилянтен

Растението е компактно - до 15 см височина, състои се от множество изправени издънки, покрити със светло зелени, плътни овални листа.

Сортът цъфти през последното десетилетие на август, цъфти в началото на ноември.

Брилянтно

Един от най-старите видове, който е отгледан през 1913 година. Има масивни, дебели, изправени стъбла и удебелена коренова система.

На един храст могат да се образуват от 15 до 20 издънки, дълги до 50 см. Във фазата на цъфтеж той образува буйни, разпространяващи се пъпки с кръг от 25 см. Цветът е розово-червен, той става по-наситен по-близо до център.

Цъфтежът настъпва в края на август и завършва през първата половина на ноември.

Субулат (rupestre aureum)

Различава се в миниатюрен размер - височина 15 см. Издънките са плътно покрити с дебели, подобни на игла листа със златистожълт цвят.

Във фазата на цъфтеж храстът образува стрела с дължина до 20 см. В горната му част цъфтят красиви жълти цветя, събрани в щитове.

Седумът с възрастта изгражда гъста зелена маса, която образува плътен иглолистен килим.

звезден прах

Средно голяма декоративна култура с височина 40-60 см с изправени стъбла, плътно покрити по цялата дължина с овални, лъскави листа. В горната част на леторастите се образуват малки бели цветчета, наподобяващи на вид снежинки.

Sedum видно разплод

Sedum видно разплод

Цъфтежът настъпва в края на август или началото на септември. Различава се с повишена устойчивост на замръзване, поради което е подходящ за отглеждане в сурови климатични условия.

Frosty Morne

Това растение има красиви цветя и листа. Овална и гладка листна листка в светло зелен тон съдържа снежнобял кант. Дължината на листата е 5-7 cm.

Сортът е с компактен размер - височина 30-35 см. Цъфти с бели малки цветчета в края на лятото.

Септември преяждане

Декоративно многогодишно растение с вертикално растящи издънки с височина до 0,5 м. Върховете на стъблата са украсени с бледорозови съцветия с диаметър 20-25 см. Листата са яйцевидни, с лъскава повърхност, със зелен тон със синкав оттенък .

Цъфти през последното десетилетие на август и запазва красотата си до първата слана.

Diamond Edge

Декоративният цъфтящ камък се отличава с красиви изправени стъбла с червеникав тон, високи до 50 см. По цялата повърхност издънките са плътно покрити с плътни, овални листа с изумруден тон с бургундски оттенък и кремав кант.

Sedum изпъкнало розово

Sedum изпъкнало розово

Цъфти със светлорозови съцветия. Пъпките цъфтят през последното десетилетие на август. Продължителност на цъфтежа е 1,5-2 месеца.

Вариегата

Хибридният сорт не е много висок (45-50 см). Стъблата са сочни и растат изправени. Обилно покрити с плътни, гладки овални листа, бяло-зелен оттенък.

По време на периода на цъфтеж сортът радва с красиви бледорозови цветя, които запазват декоративни свойства за 2-2,5 месеца. Пъпките се отварят в края на лятото.

Лилав император

В превод от английски означава лилав император. Това цвете е декоративно и се различава в много отношения от другите видове - листата са плътни, овални.

Стъблата са изправени, бордо. Един от най-големите сортове - храстът достига 60 см височина, 80 см ширина. В горната част на леторастите се образуват много малки пъпки, събрани в снопчета съцветия.

Цветята са розови и се смесват прекрасно с лилава зеленина. Цъфти в края на август и завършва в края на есента. Поради дългия си цъфтеж, растението е придобило голяма популярност в ландшафтния дизайн.

Червено каули

Много красив хибрид с твърди стъбла, покрити по цялата дължина със сиво-синя зеленина. Цъфти в средата на юли, пъпките остават декоративни до първата половина на септември.

Цветя с наситено червен оттенък, събрани в щитове. Тази култура предпочита да расте на слънчево място, а също така може да бъде засадена в район с леко засенчване.

Xenox (xenox)

Един от най-популярните декоративни храсти с месести лилави листа. Дължината на листната плоча е 5-7 см. Съцветията са със същия тон като листата.

Sedum видни снимки за засаждане и грижи

Sedum видни снимки за засаждане и грижи

Периодът на цъфтеж е юли-октомври. Тази култура се цени не само заради декоративния си ефект, но и заради компактните си размери - височина 30-35 см. Поради това е отлична за отглеждане в миксбордове.

Нео (неон)

Разпръснат храст с буйна корона, височина около 60 см. Растението е светлолюбиво и устойчиво на суша. Цветът на овалните и плътни листа е различен в зависимост от сезона - през вегетационния период той е сиво-зелен, през есента се променя на червен с бронзов оттенък.

Цъфти през август и завършва през октомври. Фалшивите чадъри съцветия се състоят от малки люляково-розови цветя.

Кармен

Плътен храст с височина 0,5 м и обиколка 0,3 м, се състои от дебели, вертикално растящи издънки с бургундски тон. Навсякъде стъблата са покрити със смарагдова зеленина с червена жилка в центъра.

Дълъг цъфтеж - от август до октомври. Наситено розовите пъпки привличат пчелите.

Есенен огън

Сортът е декоративен - образува зелени издънки, достигащи 0,5 м височина, покрити с изумрудени листа със синкав оттенък.

По време на периода на цъфтеж, образува главни съцветия с розово-меден оттенък. Цъфтежът продължава от края на лятото до късната есен.

Растението не се страхува от силни студове, поради което не е необходимо да се покрива преди зимата.

Портманс прайд (гордост на пощальона)

Средно голям храст, слабо разклонен, оформя стъбла с височина до 60 см. По цялата повърхност на леторастите се развиват дебели, яйцевидни листа с лилаво-кафяв оттенък.

Цъфти през първата половина на септември - съцветията са розови, изглеждат нежни на фона на тъмна зеленина.

Роснетел

Храстови видове с височина до 40 до 60 см. Стъблата са изправени, овални листа, развиват се по цялата дължина на леторастите. Един от най-декоративните ранни цъфтящи сортове, който радва с ярки цветове още в началото на май.

Sedum видна снимка

Sedum видна снимка

В горната част на стъблата цъфтят цветя от червено-розов нюанс, събрани в полу-чадъри.

След цъфтежа образува малки плодове, в които узряват семената.

Есен Радост (есенна радост)

В превод от английски означава - есенна радост. Седумът достига височина 50 cm. Стъблата са дебели, изправени. Листата са плътни, овални, зелени.

Сортът цъфти с тъмночервени пъпки, които се образуват в горната част на издънките и са събрани в чадъровидни съцветия.

Покупка и адаптация

Ако желаете да закупите един от описаните по-горе сортове, трябва да отидете в цветарски магазин, за да го закупите. Можете да си купите както семена, така и вече отгледани многогодишни разсад.

Sedum видно кацане

Sedum видно кацане

Когато купувате семена, обърнете внимание, че срокът им на годност е валиден.

Ако купувате растения в контейнери или саксии, огледайте внимателно короната. Стъблата и листата трябва да са сочни, свежи, без никакви признаци на болести и паразити (петна, израстъци, петна от черно, кафяво или жълто). По повърхността на субстрата няма подкисляване и плесен.

Изберете цъфтящи екземпляри - за да можете да се уверите, че пред вас е точно сортът, който бихте искали да засадите на вашия сайт.

След покупката храстът се съхранява в триседмична карантина, за да се елиминира рискът от замърсяване на друга растителност в цветната градина.

Ако храстът няма здравословни проблеми, те изчакват да цъфти, след което го трансплантират на постоянно място в градината.Обикновено тази процедура се извършва през есента, около месец преди настъпването на студеното време.

Правила за кацане

За да получите силно и обилно цъфтящо растение, трябва да намерите удобно място в градината - той предпочита да расте в слънчева зона, където няма ветрове и парещо слънце.

Трябва да се засажда близо до стените на къщата, стопанската сграда или под високи храсти, дървета, които ще осигурят засенчване по време на обяд.

Почвата трябва да е лека, рохкава, с неутрално ниво на киселинност - 6 единици. Можете да подкиселите подкиселената почва с креда, доломитово брашно или хидратирана вар (400 ха / м2).

Оптималният състав за успешно отглеждане е градинска почва, трева, компост и пясък, смесени в съотношение 2: 2: 1: 1.

Ако почвата е глинеста, тя трябва да се разхлаби с торф, пясък или да се приложи перлит или вермикулит.

Условия за отглеждане

Осветление

Растението изисква поне 10 часа разсеяна дневна светлина на ден през целия вегетационен период.

Sedum видно засаждане и грижи

Sedum видно засаждане и грижи

Ако това условие не е изпълнено, храстът ще спре да расте, издънките ще започнат да се простират, а цъфтежът ще бъде оскъден и не толкова ярък.

Затова те избират място за кацане, където слънцето грее сутрин и вечер.

Влажност

Културата реагира положително на честото поръсване на короната. През пролетта и лятото тази процедура се извършва веднъж седмично; в твърде горещи дни се напоява всеки ден. Необходимо е да се пръска вечер, за да се избегне изгарянето на листата и пъпките.

С пристигането на есента пръскането се спира, защото когато температурата падне, храстът няма да изсъхне, което може да доведе до гниене на цялата корона.

Температура

Комфортната температура за пълен растеж и цъфтеж е 20-27 ° C.

Почти всички видове очитки имат добра устойчивост на замръзване, поради което те лесно издържат на най-силните студове - понижаване до -35 ° C. Те могат безопасно да се отглеждат в райони с рисково земеделие със сурова зима.

Грижа

Поливане

Седумът е устойчив на суша - липсата на влага се попълва от сочни листа и стъбла. Но ако искате да постигнете буен и ярък цъфтеж от растение, трябва да го поливате редовно.

Как да размножаваме очила

Как да размножаваме очила

През целия вегетационен период те се овлажняват на всеки 7 дни, ако няма валежи. На етапа на полагане на цветни пъпки честотата се увеличава - на всеки три дни. Това ще увеличи декоративните свойства.

По-близо до есенния студ, влагата се свежда до минимум - веднъж на две седмици, 10 дни преди първата слана, поливането е изключено, за да се предотврати замръзване на кореновата система.

Необходимо е да се използва топла вода, вода само вечер, за да се избегнат изгаряния на короната. След поливане се препоръчва леко разхлабване, за да се поддържа влагата и дишането. Зоната в близост до багажника може да се мулчира с торф или миналогодишен тор, така че влагата да не се изпарява бързо.

Освен това периодично се извършва плевене между редовете, премахват се плевели, които са отлична среда за поява на паразити и инфекции.

Подхранване

Ако компостът или миналогодишният тор са били внесени в почвата по време на засаждането, няма да е необходима храна през следващите две години.

Храсти, растящи на бедна земя, преди и след цъфтежа, препоръчително е да се хранят с течен сложен състав. Подходящи препарати за сукуленти, които могат да бъдат закупени в магазин за цветя.

Подрязване

Това многогодишно растение не се нуждае от оформяне. През целия вегетационен период се изрязват само онези части, които са отчупени, изсъхнали или повредени от болести и вредители.

След края на цъфтежа изсъхналите съцветия се отрязват, за да не отнемат сила и енергия от растенията.

Подготовка за зимата

Зимоустойчивите сортове не изискват никаква подготовка за зимата. Подслон се изисква само за нискоустойчиви култури.

Три седмици преди настъпването на стабилно студено време, зоната в близост до багажника се изпръсква с дебел слой торф или градинска почва. Короната е покрита с чул или смърчови клони.

Прехвърляне

За да се поддържат здравни и декоративни качества, видни седуми трябва периодично да се трансплантират от едно място на друго - веднъж на 4-5 години.

Sedum видна матрона

Sedum видна матрона

Обикновено тази процедура се извършва през пролетта. Мястото е подготвено по същия принцип като за засаждане на растения - ако е необходимо, изкиселете, добавете кофа хумус или компост за 1 m², изкопайте го, изравнете.

Изкопайте дупки на разстояние 50 см, с разстояние в редица 60 см. Храстите се напояват обилно, изкопават се и се прехвърлят заедно със земна буца в дупките. Те са покрити с пръст, натъпкани, навлажнени, мулчирани с торф.

Методи за размножаване

Има няколко начина за размножаване на многогодишен храст, всеки със специфична технология.

Резници

Изрязването е един от най-популярните и оправдани начини, по които можете да получите силни храсти с всички сортови характеристики на майчиното растение.

Те започват да събират издънки от върха на здрав храст през пролетта или лятото.

  • Резниците се изрязват със стерилни ножици, оптималната дължина е 12-15 cm.
  • В долната част цялата зеленина се отстранява, поставя се в съд с вода и се държи, докато освободят корените. Това обикновено отнема 1-2 седмици.
  • Резниците се засаждат на открито на слънчево място с малко засенчване по време на обяд. Почвата се подготвя по същия начин, както при засаждане на възрастни екземпляри.
  • През първите седмици те се поливат през ден, за да се стимулира бързото установяване и растеж на зелената маса.

Семена

Растението седум се размножава със семена, но този метод не винаги дава очаквания резултат.

Семената се засяват през пролетта в плитки съдове, пълни с торф и пясък (1: 1), напоявани с топла вода, покрити с фолио.

Съхранявайте при температура 23-25 ​​° C, периодично проветрявайте, навлажнявайте.

След появата на кълнове подслонът се отстранява и на етапа на развитие се поставят 1-2 листа в отделни саксии. Отглеждат се у дома още месец, след което се засаждат на открито.

Чрез разделяне на храста

Този метод за размножаване се използва, когато трябва да подмладите стар храст. Полива се обилно, изкопава се, потапя се в съд с вода, за да се измие почвата от корените.

Разделете кореновата система на няколко части. Всяка трябва да има по една издънка и 2-3 корена.

Местата на разфасовките се поръсват с въглен, изсушават се, засаждат се, като се запазва разстояние между разсад 50-60 cm.

Парчета корени

Такова възпроизвеждане ви позволява да получите няколко нови копия едновременно. Обикновено този метод се използва за гниене на кореновата система, когато растението вече не може да бъде спасено, но от остатъците на жизнеспособни корени могат да се отглеждат млади разсад.

Sedum виден айсберг

Sedum виден айсберг

Бушът се навлажнява, изкопава, здравите издънки се отрязват, разделени на части с дължина 4-5 см, третирани с фунгициди. След пет часа изсушаване те се засаждат в плодородна и рохкава почва, поливат се.

Болести и вредители

През цялата година седумът може да бъде нападнат от различни паразити и възпалени патогени.

Болести и вредителиПризнациМетоди на лечениеПрофилактика
Листни въшкиХрани се със сок от листа, бъбреци, млади издънки. Засегнатите органи пожълтяват, изсъхват, листата се извиватИнсектицидно третиране, използвано при лечението на касисРедовно плевене, премахване на плевели, спазване на схемата за засаждане
Май ХрушЛарвите на този вредител ядат корените, което води до увяхване, след което изсъхва от цялата коронаНевъзможно е да се спаси силно засегнато растение, то се изкопава, почвата около храста се вкопава, паразитите се унищожават, почвата се разлива с разтвор на меден сулфатЛечение в началото на пролетта (края на март или началото на април) с Antikhrushch или Prestige
Гъбични инфекцииЗасяга листата - те се покриват с черни или кафяви петнаПремахнете цялата повредена зеленина и изгорете. Третирайте почвата и короната с фунгициди - Ridomil Gold или FundazolПреди засаждане, третирайте почвата с разтвор на меден сулфат, изкопайте всяка есен, купете здрави семена и растения за засаждане на сайта

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус