Sedum Kamchatka - как да отглеждате растение

0
104
Рейтинг на статия

Камчатката седум (Sedum kamtschaticum) е вид многогодишни растения от семейство Джърси. Принадлежи към рода Sedum. Използва се за украса на градински парцели на паркови площи. Той има няколко подвида, които се отглеждат успешно в частното цветарство.

Sedum Kamchatka variegata

Sedum Kamchatka variegata

Ботаническа характеристика

Далекоизточен вид Sedum, който включва до 4 дузини разновидности. Широко разпространен в Далечния изток. В дивата природа расте по скалисти склонове и каменисти почви. Отнася се до почвените трайни насаждения.

Описание:

 • средно голямо растение, височина до 0,4 м, компактна конституция, образувано от множество изправени издънки, вкоренени в основата;
 • коренът е плътен, лигнифицира се с развитието си, отличава се с добро разклоняване, хоризонтален растеж;
 • зеленината е ярко зелена, с продълговата форма, дължина до 5 см, повърхност често без власинки, лъскава, назъбени ръбове, противоположна или алтернативна подредба;
 • съцветията са гъсти, щитовидни, зонтични, до 12-13 см в диаметър, образувани от малки цветя, до 2 см, звездовидни, жълти, оранжеви, лимонови.

Цъфтежът настъпва през юни. Продължителност - до 3 седмици. В края на фазата на бутониране се образуват червени плодове с малки продълговати семена.

В природата има подобни растителни култури:

 • sihotinsky zhivuchnik - има подобни буйни жълти съцветия и компактни форми;
 • Каланхое Александра има същите назъбени листа и жълти пъпки;
 • Наземният плод на Грея - цъфти с жълти щитовидни съцветия.

Сортове

В частното цветарство са популярни няколко сорта.

Отглеждане на Sedum Kamchatka от семена

Отглеждане на Sedum Kamchatka от семена

 • Цветен. Най-често срещаният подвид до 0,3 м. Слабо разклонен. Листата са тъмнозелени, с назъбени ръбове. Цветовете са жълти, образувани от пет заострени листенца.
 • Weihenstephaner Gold. Хибрид, получен от цъфтящ сорт. Различава се с повишена издръжливост и интензивен растеж. Цъфти обилно. Цветовете са малки, с форма на звезда, жълти със зелен оттенък.
 • Пъстра (Variegatum) или карамел. Вариегата расте до 0,2 м височина. Развитието е умерено. Variegatum не се нуждае от често подмладяване и трансплантация. Плътно листни. Листата с бяла граница, при ярка светлина, стават розови или кремообразни. Цъфтежът на Variegatum е дълъг, пъстър, с червени и оранжеви оттенъци.
 • Елакомбиан (Ellacombianum). Откроява се с месести зелени листа, които през есента се превръщат в червена палитра. Расте интензивно. Той е подходящ сорт за образуване на скалисти хълмове.
 • Златен килим. Височина 15-30 см. Разстилащ се храст.Различава се с големи съцветия и изразена сладка миризма.
 • Такахира Дейк. Кратък хибрид с компактни форми. Стъблата имат червеникав оттенък.

Покупка и адаптация

Когато купувате цветна култура, трябва да обърнете внимание на нейното състояние. В здраво растение:

 • ярък цвят на зеленина;
 • няма увреждане на корените;
 • няма признаци на вредители по вегетативната маса.

Най-доброто време за пазаруване е пролетта. През лятото седумът ще се адаптира към новите условия и ще се подготви за студения сезон.

Не се изисква адаптация за отглеждане на открити площи. Седумът, предназначен за засаждане на помещения, се нуждае от двуседмична карантина.

Характеристики на кацане и изисквания към почвата

Камчатският седум е устойчив на суша сукулент, който лесно се справя с горещ климат и ярко слънце. Развива се добре на глинести и каменисти почви без интензивно торене. Бързо се адаптира към новите условия на отглеждане, вкл. до ниски температури, защото има средна устойчивост на замръзване. С подходящи грижи може да расте повече от десетилетие, поддържайки редовен, обилен цъфтеж.

За засаждане на Kamchatka sedum в открити условия, трябва да се даде предимство на алпийски пързалки, склонове, многоетажни цветни лехи и миксбордове.

Основните изисквания към почвата са насипност, водо- и въздухопропускливост. Преди засаждането трябва да се организира добър дренаж. растението е податливо на застой на влага. За отглеждане на седум е подходящ готов субстрат, предназначен за сукулент. Можете сами да направите почвена смес. Състав:

 • 2 дяла градинска пръст;
 • 1 дял хумус;
 • 1 дял едър речен пясък;
 • 1 дял дървесна пепел.

Пепел и пясък в почвената смес действат като естествени набухватели.

Когато се отглеждат в открити условия, за да се създаде плътен пълзящ килим, храстите се засаждат на доста близко разстояние, 10-15 cm.

Условия за отглеждане

Влажност

Стойностите на влагата не играят ключова роля за развитието на седуми. Не трябва обаче да поставяте инсталацията в близост до отоплителни уреди.

Карамел Sedum Kamchatka, отглеждащ се от семена

Карамел Sedum Kamchatka, отглеждащ се от семена

През лятото, за да се почисти натрупаният прах, е показано пръскане върху листа.

Температурен режим

Цветната култура е в състояние да издържа на високи и ниски температури. Оптимален режим:

през лятото - около 25 ° С;

през зимата - около 18 ° C.

Осветление

За да запази декоративността, тя се нуждае от ярка слънчева светлина, докато не се страхува от преки лъчи. Когато се отглежда на закрито, южната или югоизточната посока ще бъде успешна. Изисква допълнително осветление през зимата.

Правила за грижи

Сукулентното растение не е придирчиво и се нуждае от минимална поддръжка.

Stonecrop Kamchatka sedum

Stonecrop Kamchatka sedum

Подхранване

Stonecrop се подхранва до 2 пъти през вегетационния период. Прехранването, особено с азотсъдържащи съединения, води до по-тежък храст и загуба на декоративния му ефект. Обикновено хумусът или компостът, въведен по време на засаждането в открити условия, е достатъчен за първите 2-3 години. Освен това минералите се добавят в малка доза.

Поливане

Растението се нуждае от умерено поливане. Оптимален режим:

 • през лятото - на интервали от 7-10 дни;
 • през есента - в наполовина версия;

през зимата сукулентът не се полива.

Поливането трябва да бъде често и да се дозира веднага след засаждането на цветна култура. Не трябва да се допуска преовлажняване на основата и застой на вода.

Прехвърляне

В зависимост от сорта, младите очила трябва да се пресаждат ежегодно, за да се осигури достатъчно пространство за развитието на хоризонтална коренова система. Едно възрастно растение не се нуждае от презасаждане в продължение на 4-5 години. След този период, без промяна на мястото и почвата, той започва да губи своя декоративен ефект и привлекателност.

Предпочитаният метод за трансплантация е претоварване при запазване на част от земната кома.

Формиране

Когато се отглеждат у дома, подсушени дръжки и повредени стари издънки подлежат на резитба.Когато се култивира на открити площи, храстът се изрязва допълнително за зимата, оставяйки коноп до 3 см височина.

Устойчивото на замръзване растение не се нуждае от подслон и прах за студения сезон.

Методи за размножаване

Когато се отглежда в домашни условия, камчатката седум се размножава чрез семена, резници и разделяне на храста.

Камчатка sedum sedum kamtschaticum

Камчатка sedum sedum kamtschaticum

Резници

Най-лесният начин за размножаване на храст. Като резници се използват кълнове, получени чрез подрязване на растение, или се изрязват заготовки от горната част на леторастите с дължина около 5-6 cm.

За вкореняване на леторастите се прави смес от торф и пясък. Разсадът се трансплантира на постоянно място след 2-3 седмици, когато кореновата система е напълно оформена.

Семенна

Отглеждането от семена е най-трудоемкият процес, забавящ началото на цъфтежа на културата, не осигуряващ пренасянето на качествените свойства на цветето-майка, но позволяващ развитието на нови сортове.

За размножаването се изисква организиране на парникови условия. Посадъчният материал се засява в контейнер през пролетта или есента, като се разстила по повърхността на почвата и не се задълбочава. Покълването на семената настъпва в рамките на 2-3 седмици. Покълването се влияе от температурата, която трябва да бъде най-малко 22С и доброто осветление.

Когато се появят първите 2-3 листа, разсадът се гмурка в отделни саксии. Цъфтеж от размножаващи се семена от семена може да се очаква не по-рано от 3 години от момента на сеитбата.

Разделяне на храста

Най-удобният метод за размножаване, който ви позволява да предадете сортовите характеристики на майчиния храст. Разделете родителското растение на части през пролетта, през април-май. Всяка деленка трябва да има активна издънка и корени.

Когато се умножава чрез разделяне на храста, цъфтежът настъпва след една година.

Лечение на болести и вредители

Промените във външния вид и загубата на декоративност често са свързани с нарушение на грижите. В редки случаи очитката е атакувана от вредни насекоми. С излишък на влага кореновата система страда преди всичко.

Тип поражениеМетоди за контрол
Разпадане на стъблата и корените. Петна върху листа. Признаци на сиво и кореново гниене. Причината е преливане и стагнация на водата.Растението се изважда от саксията. Корените се инспектират за изгнили участъци. Засегнатите фрагменти се отрязват, оцелелите коренови издънки се третират със слаб розов разтвор на калиев перманганат или с фунгициден препарат. Цветето се трансплантира в свеж субстрат. Първите 3 дни след разсаждането не се поливат, след това се придържат към препоръчаното умерено поливане.
Белезникав цвят върху вегетативната маса. Често става резултат от преовлажняване, при което се развива брашнеста мана - гъбично заболяване.Сукулентът се напръсква с фунгицид и се трансплантира, замествайки субстрата.
Върколак, листна въшка.Когато се появят вредители, цветето трябва да се третира с инсектициди. При леко поражение те се ограничават до избърсване на листата със сапунен разтвор (50 g на 1 литър вода).

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус