Hoya Lacunosa - домашни грижи

0
114
Рейтинг на статия

Екзотичен гост от Индонезия и Малайзия, Хоя Лакуноса, се утвърди и адаптира в европейските страни. Сега се отглежда успешно от производители на цветя от страните от бившата ОНД. Растението с декоративни листа и удивителни ароматни цветя украсява живите колекции на милиони хора.

Снимка на Hoya lacunosa

Снимка на Hoya lacunosa

Описание на растението

Ботаническото име е Hoya lacunosa.

Тази епифитна хоя в природата живее в тясна връзка с дърветата, около които се извива и мравки. Наричат ​​го още вдлъбнат поради необичайната форма на листата - те са малки, с форма на диамант, с извито ядро. На гърба листата имат лъскав блясък. Издънките не се извиват, а каскадно надолу. Това е отличителна черта на видовете Lacunosa.

Цветята са необичайни, бели, с форма - пухкави топчета с кремообразна звезда в центъра. Събрани в съцветия от 20 парчета, капки нектар на повърхността не се открояват. Ароматът е приятен, сладникав, напомня на скъп парфюм, усилва се през нощта. Хоя цъфти от май до август. Понякога може да пусне цветни стъбла в началото на пролетта - през март.

Сортове

Видът Lacunosa има няколко изкуствено отглеждани сорта. Всеки от тях има особености на растеж, цъфтеж и съдържание. За успешното отглеждане на цвете е необходимо да се вземе решение за неговия сорт, за да не се сбърка при създаването на благоприятни условия за него.

Ескимоски

Сортът е интересен с формата на листата - те са малки и приличат на сърца. Вярно е, че те придобиват този външен вид само при ярка светлина. На полусянка те се разтягат и губят декоративния си ефект. Има две разновидности - просто ескимо и ескимо сребро. Последният се отличава със сребрист цъфтеж по листата, т. Нар. „Пръскане“.

Цъфти с бели грациозни пъпки с приятен аромат на зюмбюл. Сортът получи името "Ескимо" за цвета и формата на цветята - те са кремаво бели, пухкави, много напомнящи на известния сладолед. Ароматът се усилва през нощта. За активен цъфтеж растението се нуждае от много светлина.

Лаос

Листата са големи, плътни, с петна от кремав цвят. На светло те стават кафяви, а петънките побеляват. Лианите са мощни, не се чупят под собствената си тежест. Не се изисква специална поддръжка. Сортът се отличава с дълъг цъфтеж. Ароматът на пъпките напомня на тамян.

Hoya lacunosa popsicle снимка

Hoya lacunosa popsicle снимка

Лист с форма на сърце

Формата на листата от хоя от този сорт е с форма на сърце, но става такава при ярка светлина. На сянка листата започват да се разтягат, удължават. Изумруденозеленият цвят се заменя с бледо тюркоазен. Цветята са бели с деликатен аромат, който се усилва през нощта.

Удебелен

Листата имат интересен модел на депресирани и изпъкнали области. Лианите не се навиват, а висят в каскада. Цветята са кълбовидни кремави с бяло. Дръжките са удължени, пъпките се събират в съцветия от 15-18 парчета.Ароматът на цветята напомня на шоколад.

Tove

Сортът се отличава с нежни лилави цветя и диамантовидни листа с дължина до 6 см. При добра светлина листата стават бордо. Hoya Tove не понася топлина, при високи температури започва да боли и е засегнат от вредители.

Остров Лангкауи

Миниатюрен сорт с най-малки листа с тъмен, почти черен цвят. По повърхността на листа има лек сребрист пръсък. Цъфти с бели пъпки, пухкави, с кремообразна звезда в средата. Има приятна миризма на тамян.

Снежни шапки

Отливките са удължени, светлозелени, с бели петна. Лозите достигат 5 метра дължина; върху тях се образуват големи въздушни корени. Цветята, както става ясно от името на сорта, приличат на снежни шапки. Те са пухкави, бели, миришат приятно и силно.

Роял флъш от хоя лакуноза

Роял флъш от хоя лакуноза

Роял Флъш

Листата могат да променят цвета си в зависимост от осветлението. На полусянка те са зелени, едноцветни, без петна. На светлина листът придобива бронзов оттенък; при добра светлина се появяват сребристи петънца. Цъфти рядко и само с излишък на слънце. Сортът е устойчив на болести, както бактериални, така и вирусни.

Покупка и адаптация

Веднага след покупката растението трябва да бъде адаптирано.

Хоя не обича да се движи. Дори простото преместване от един прозорец на друг е стресиращо за нея. След като бъде транспортирано от друга страна, за едно цвете е изключително трудно да свикне с нов микроклимат и условия на живот.

Важно! През първите 2-3 седмици растението трябва да се държи отделно от другите стайни цветя. Екзотичните вносни сортове могат да бъдат замърсени, а местните екземпляри, отгледани от резници или семена, не винаги блестят със здраве. Хоята трябва да бъде внимателно наблюдавана, като се забелязват най-малките промени в нейното състояние.

След две седмици е препоръчително да се трансплантира восъкът в нова саксия с почва, подходяща за сукуленти. Първият трансфер се извършва независимо от сезона. След това растението се поставя на постоянно място и вече не се премества. По-добре е да закачите лозата в саксия на стената или на прозореца, където ще има достатъчно светлина.

Правила за кацане

Хоя е много изискваща светлина, така че мястото за нея трябва да е слънчево и топло. Предпочитат се югоизточните или южните прозорци. Не можете да държите хоя на северния хою, но на западния ще трябва да допълвате осветлението. Плантатори с цвете изглеждат страхотно точно на прозореца или на стената до прозореца. След като сте избрали място, вече няма нужда да обръщате саксията.

Hoya lacunosa tove

Hoya lacunosa tove

Почвата от хоя трябва да бъде възможно най-мека и рохкава. Закупената земя е подходяща за кактуси, но трябва да се разрежда с бакпулвер. След това, в допълнение, си струва да добавите и малко ливадна трева. Хоя е епифит, което означава, че се нуждае от листа и хумус за хранене. По-нататъшният растеж и цъфтеж на растението зависи от правилната почва.

Необходимите условия

Хоя Лакуноса е непретенциозна, условията в апартамента са идеални за нея. Струва си обаче да се разгледат някои от характеристиките на тези сочни лози. Пренебрегването им може дори да съсипе цветето.

Влажност

Всички сукуленти са устойчиви на суша. Те не се нуждаят от висока влажност. Дори 30-35% са достатъчни, за да може растението да се чувства отлично. Понякога в горещите дни хоя се напръсква с топла вода от спрей бутилка. Веднъж годишно растението дори получава „душ“, като го поставя във ваната и го излива от дъжда. Но това трябва да се направи, когато растението не цъфти.

Температура

Средната температура на съдържанието е + 22-25 ° С. През зимата е възможно понижение до 16 ° C, въпреки че това не е необходимо. Восъчният бръшлян не се нуждае от латентност толкова, колкото другите цъфтящи растения. Въпреки че цъфтежът след него винаги ще бъде по-буен.

При постоянни показатели в района от +22 ° С, хоя може да цъфти през цялата година. Съцветията ще са малко, но в къщата ще цари супер приятен аромат. Понижаването на температурите до +15 ° C и по-ниско е нежелателно за термофилна лоза. При + 10 ° C може да умре.

Осветление

Хоя се нуждае от много светлина, тя винаги трябва да пада по същия начин. Цветето не понася пермутации. Яркостта и дори цветът на листата зависи от степента на осветеност. Тя може да варира от бледо зелено до наситено бордо. При ярка светлина растението образува повече дръжки и цъфти по-дълго.

Грижа

Правилата за грижи за хоя са прости. Това е устойчиво растение, което обикновено се нарича "неубиваемо". Съществуват обаче някои характеристики на грижите и всеки цветар трябва да ги знае.

Hoya lacunosa super popsicle

Hoya lacunosa super popsicle

Поливане

Дебелите, месести листа и стъбла натрупват влага, растението може дълго време без вода. Но не го тествайте за сила. През лятото хоя трябва да се полива 2-3 пъти седмично, така че цялата земна бучка да се навлажни.

Ако субстратът е избран правилно, цветето ще бъде трудно за преливане. Излишната течност ще се оттича в дренажните отвори, корените няма да изгният.

И все пак не прекалявайте с поливането. През зимата, ако температурата в стаята се понижи, тя обикновено може да бъде сведена до минимум - веднъж седмично.

Подхранване

От март до октомври растението се тори и подхранва с минерални комплекси. В началото на пролетта е важно цветето да натрупа зелена маса. Това изисква много азот. По-близо до времето на цъфтеж те дават повече фосфор и калий.

Подходящи торове:

  • Кактус Uniflor;
  • Флоровит;
  • Etisso;
  • Pocon;
  • Агрикола за кактуси и сукуленти;
  • Добра мощност;
  • Stimovit.

Прехвърляне

Често не си струва да презасаждате восъчния восък. Младите лози се прехвърлят в нови саксии веднъж годишно, по-старите - веднъж на 3-4 години. Най-важният момент е първата трансплантация след покупката. Растението се отстранява напълно от саксията, торфената почва се отърсва, корените се измиват с вода.

Дренажът се изсипва в предварително приготвена саксия със същия размер като закупената. Парченца, камъчета, парчета полистирол са подходящи като него. След това почвата за кактусите се смесва с бакпулвера (перлит, вермикулит) и се изсипва в контейнер. Цветето се поставя вътре, корените се поръсват, но не се смачкват. Растението може да се полива малко.

Методи за размножаване

Хоя се отличава с просто и безпроблемно възпроизвеждане. При много разновидности въздушните корени се образуват директно върху лозите. Това улеснява вкореняването на резниците. Има и други начини за размножаване на восъчен бръшлян.

Семена

У дома семената рядко узряват, но могат да бъдат намерени в продажба. Те се накисват предварително в стимуланти, след което се засяват в лек субстрат. Контейнерът се покрива и поставя под конвенционална лампа с нажежаема жичка, за да се създаде парников ефект. Температурата трябва да бъде в рамките на +27 ° С.

Устата се появяват на 10-14-ия ден. От този момент е необходимо да се събира кондензат и периодично да се проветрява "оранжерията". Постепенно разсадът ще свикне с микроклимата в къщата. След месец оранжерията може да бъде премахната. Те ще растат още 2,5-3 години до състоянието на възрастно растение.

Резници

Най-бързият и надежден метод. Резниците се изрязват от лозя, можете да вземете сегменти с въздушни корени. Всеки се потапя в Корневин, след което се поставя в субстрат. Покриването не е задължително. Вкореняването настъпва за 2-3 седмици.

Hoya lacunosa снежни шапки

Hoya lacunosa снежни шапки

За да ускорите процеса, можете да повишавате температурата и да поливате растението по-често. Веднага след появата на младите листа се счита, че растението е вкоренено благоприятно. На следващата година млада хоя може да цъфти.

Лист

Ако случайно се отчупи лист от лоза, не е нужно да го изхвърляте веднага. След като го държите в "Корневин" за един ден, той се засажда в много лек и рохкав субстрат. Ако едно листо има най-малко зачатъци на дръжка, има шанс да отгледате пълноценен разсад. Листът се вкоренява за 1-2 седмици. Опитът се счита за успешен, ако до листа започнат да растат нови издънки.

Болести и вредители

ПроблемЗащотоЛечениеПрофилактика
Не цъфтиЛипса на светлина и хранителни веществаПоставете на слънце и оплоди добреНе отстранявайте тенджерата от светлината
Не растеНисък азот, лошо осветлениеНанесете азотен тор, поставете на светлинаСпазвайте режима на хранене
Листата се извиват и изсъхватСтуденоПоставете саксията в топла стая, поставете нагревател до неяИзбягвайте рязък спад на температурата
Листата падатСух въздухПоставете растението под душаНапръскайте листата
Брашнеста манаНиска влажност, помещението не се проветряваTilt, Quadris, Skor, TopazПроветрете стаята, напръскайте със сапунена вода
ЩитТопло, ниска влажност, помещението не се проветряваKarbofos, Neoron, FitovermСпазвайте режима на поливане и влажност
Паяк акариВисока стайна температура, сух въздухActellic, Anti-tick, FufanonСпазвайте режима на поливане и влажност

Полезни видеоклипове

Восъчен бръшлян ще украси вашата домашна колекция от растения със своята красота и аромат на цветя. Растението не се нуждае от сложни грижи и удоволствието от съзерцанието му трудно може да бъде надценено. Хоя ще радва стопаните дълги години, ако се отнасят внимателно с нея.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус