Орхидея цвете стъбло

0
1437
Рейтинг на статия

Цъфтежът на стайни растения е с декоративна стойност. Здравата дръжка на цветя на орхидея е ключът към голям брой пъпки.

Орхидея цвете стъбло

Орхидея цвете стъбло

Характеристика на дръжката

Дръжката е издънката на растение, върху която се образуват пъпки, пъпки и семена. Орхидеята произвежда една издънка през периода на цъфтеж. С помощта на стрелката цветето се умножава.

Размерът на издънката е от 10 до 30 см. Когато стрелката достигне повече от 10 см, тя трябва да бъде вързана. Стрелката не трябва да е дълга. Ако дръжката започне да расте повече от 40 см, горната част се отрязва с 2-3 мм.

Пъпките растат на 2-рия месец от началото на формирането на стрелката.

Дръжката е отговорна за цъфтежа. В процеса на отглеждане на орхидея е важно да се придържате към редица правила, така че растението да пусне стрела.

Грижи по време на растежа на дръжката

През периода на активен растеж се създават благоприятни условия за растението. Факторите, влияещи върху растежа, включват:

 1. Осветление. Малко светлина ще повлияе на развитието на издънката.
 2. Поливане. След като стрелката започне да се изкачва, растението се напоява, когато почвата изсъхне.
 3. Подхранване. Подхранването ще помогне да се увеличи броят на пъпките. Орхидеята се опложда преди появата на първата пъпка. Подхранването след началото на цъфтежа ще доведе до отпадане на цветята.

Цветето не трябва да се пресажда, тъй като може да причини стрес. Ако дръжката е спряла да расте, тогава тя се отрязва. Мястото на среза трябва да бъде обработено с дървесна пепел.

Увреждане на дръжките

В случай на нараняване на стрелата се взема предвид степента на повреда. Ако издънката е била повредена повърхностно, тогава тя се третира със смес от пепел и активен въглен, след което трябва да се подсили с допълнителни фиксатори.

Ако стрелката е напълно отчупена, тогава прекъсването се подрязва и се обработва с активен въглен. Издънката, която се е откъснала, се използва за размножаване.

Корен и дръжка

Орхидеята може да развие въздушен корен, който често се бърка със стрелка. За да разпознаете издънката, трябва да огледате мястото на растеж. Коренът се появява в основата на листа. Педицелът се образува в листния синус.

Понякога обаче формата на растеж пречи на определянето на издънката. Стрелката е в състояние да счупи листа и да расте надолу. Такива резници трябва да бъдат премахнати.

Стимулиране на орхидеи

Понякога, у дома, орхидеята не цъфти дълго време. Причината за това са стабилните условия на растеж.

За да може домашната орхидея да освободи цветна дръжка, растението се стимулира със стрес. Стимулирането се извършва по два начина - по метода на суша и спад на температурата.

Метод на суша

Намаляването на поливането кара орхидеята да освободи цветна дръжка. В горещия период цветето се навлажнява с 1 п. за 4 дни, в хладен - 1 п. в Седмица.

През този период листата не се пръскат.10 дни след намаляване на поливането, листата на растението стават летаргични и цветето започва да пуска стрела. Този метод ще накара орхидеята да се отпуши отново след кратка пауза в цъфтежа.

Спад на температурата

В естествената си среда орхидеята цъфти през пролетта, след студено време. У дома е важно да създадете една и съща температура.

За да направите това, саксията трябва да бъде поставена на лоджия или балкон. Спадът на температурата трябва да бъде не повече от 5 ° C. Този метод ще помогне за постигане на цъфтеж от орхидея, която е била в покой дълго време.

Размножаване на орхидея с помощта на дръжка

Размножаването на дръжките е по-ефективно от семената

Размножаването на дръжките е по-ефективно от семената

Изрязаната стрелка на растението се използва за отглеждане на цвете у дома. Този метод се счита за по-ефективен от размножаването със семена. Развъждането на орхидея с дръжка се извършва по два начина.

Стъблени резници

Тази процедура се извършва в края на пролетта или началото на лятото. Резниците се нарязват по този начин:

 1. Долните листа се отрязват.
 2. Секциите се стерилизират с активен въглен.
 3. Растението се тори с азотно торене.
 4. След образуването на корени върху резниците, издънката се отрязва.

След изрязването дръжката трябва да бъде засадена в подготвена почва. В рамките на два дни млада орхидея не може да се полива, за да може растението да пусне корени. След 2-3 месеца цветето ще порасне. Важно е да се гарантира, че дръжката не се счупи по време на рязане.

Отглеждане във вода

Този метод се използва, ако цветето е замръзнало, болно е или цветоносът се отчупи преди цъфтежа.

Последователността на процедурата:

 1. Дръжката се поставя в бутилка, след отрязване на шийката с 5 cm.
 2. Контейнерът се пълни с вода с добавка на активен въглен. Издънката трябва да е 4-5 см във водата.
 3. Бръсначът отрязва люспите на стрелката, за да събуди бъбрека
 4. Мястото на среза се третира с цитокининов мехлем.

Ако издънката е счупена, тогава мястото на прекъсването се отрязва. Мехлемът се прилага всяка седмица в продължение на един месец. Течността в бутилката се сменя веднъж седмично. След 3 седмици растението развива развита коренова система и може да бъде засадено в саксия.

Подрязване на дръжките

След като пъпките отпаднат, старата стрела се отрязва, за да постави орхидеята в латентно състояние. Растението е в състояние да хвърли дръжката, но колкото по-скоро стрелката бъде премахната, толкова по-бързо орхидеята ще цъфти отново. Мъртвият израстък ще погълне растителния сок, което ще попречи на орхидеята да цъфти отново.

Подрязването се извършва 3-4 дни след края на цъфтежа. Има няколко правила за процедурата:

 1. За работа се използва остър градински секач, който се дезинфекцира с алкохол.
 2. След резитбата трябва да остане кратко издънка, около 2-3 см.
 3. Мястото на среза се изсушава с памучна вата и се обработва с активен въглен.

Понякога издънката не спира да расте след падането на цветята. След известно време върху такава стрелка се образуват нови пъпки.

На такава издънка могат да се образуват и бебета с корени и пъпки. Те се използват за отглеждане на орхидеи с издънки.

Причини за липсата на дръжка

Условията за отглеждане на орхидея зависят от сорта и възрастта на растението. Съществуват обаче общи изисквания за грижи, неспазването на които ще доведе до влошаване на жизнените показатели на цветето. Важно е да се разбере защо растението не е в състояние да пусне стрелката.

Ниво на влажност

Нивото на влага влияе върху външния вид на дръжката

Нивото на влага влияе върху външния вид на дръжката

Орхидеите растат при ниска влажност, но твърде сухият въздух ще попречи на растението да образува дръжка. Поради липса на влага, пъпките могат да се ронят, без да се отварят. Нивото на влага зависи от вида на орхидеята:

 • Цъфтежът на вандата се случва при 70-80% влага във въздуха през деня и 60% през нощта;
 • Дендробиумите и фленопсисът изискват 30-40% влажност;
 • Cattleya произвеждат дръжка при 40-50% влажност.

Влажността на въздуха се понижава, когато цветето се стимулира чрез метода на падане на температурата. В противен случай кореновата система ще замръзне и растението ще умре.

Вътрешна светлина

Дневните часове за Phalaenopsis и Dendrobium трябва да са поне 8 часа. През зимата растението изисква допълнителни източници на светлина. За осветяване се използват специални фитолампи. Необходимото количество светлина зависи от вида на растението:

 • Cymbidium произвежда дръжка при 12 часа светлина;
 • Paphiopedilum изисква 14 часа светлина;
 • Catleys растат с дневна светлина от 12 часа.

Липсата на осветление засяга не само способността на растението да образува издънка. Без точното количество светлина ще се появи стрелка, но растението няма да цъфти.

Режим на поливане

Стрелката се появява след стимулиране на растението с метода на суша. Но оставайки дълго време без вода, цветето ще умре. Орхидеите без влага хвърлят жабата, запазвайки водата в листата и корените. Поливането фаленопсис и дендробиум се извършва чрез пръскане 1 п. в Седмица. Едно пръскане на всеки 10 дни е достатъчно за симподиални сортове. Те включват:

 • Максилария;
 • Лудисия;
 • Ванда.

Температура

Температурата е един от основните фактори, влияещи върху появата на стрела. Методът на падане на температурата е основният начин за стимулиране на орхидеята. При ниски температури обаче цветето хвърля дръжката си. Нивото на топлина зависи от сорта:

 • Фаленопсисът няма да образува стрела, ако помещението е под 16 ° C;
 • Дендробиум умира при температури под 14 ° C;
 • Cattleya и Wanda могат да издържат на капки до 10 ° C, но на закрито трябва да са над 12 ° C.

Вредители и болести

Болното растение не е в състояние да образува стрела. Сред основните заболявания, засягащи дръжката, са:

 1. Брашнеста мана. Като лечение се използва лекарството Skor или разтвор на колоидна сяра.
 2. Сиво гниене. Фунгицидът ще помогне в борбата срещу него.
 3. Антракноза. Болестта се лекува с лекарствата Ritomil и Mikasan.

Вредителите също могат да причинят липсата на стрелката. Често срещани вредни насекоми са:

 1. Mealybug. Засегнатото растение се третира със сапунена вода.
 2. Щит. За лечение се използва разтвор Actellik.
 3. Трипс. Тези насекоми се унищожават с Fitoverm.

Заключение

Цветето на орхидеята е основа за пъпки. Той също така участва в отглеждането на тези растения. Пълноценна орхидея се отглежда от издънката, която е излязла.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус