Капачка Hosta Brim - Как да отгледаме растение

0
241
Рейтинг на статия

Hosta Brim Cup (Brim Cup) е грандиозно многогодишно растение от семейство аспержи. Хибридният сорт е получен през 1986 г. като спорт от сорта Wide Brim (създател - П. Аден). Името на funkii означава „ръбовете на чашата“, намеквайки за ярката граница на чаршафите и формата, подобна на купата.

Снимка на описанието на капачката на Hosta

Снимка на описанието на капачката на Hosta

Описание на растението

Brim Cup принадлежи към функциите на среден размер: достига 30-35 см височина, 40-45 см ширина. Бушът расте буйно, куполообразно. Листата на растението са особено ефективни: плътни, с гофрирани вени, тънък восъчен цвят.

Младите листа са с форма на сърце, докато по-зрелите са с овална чаша. В центъра те са зелени, по краищата са украсени с широка граница от жълтеникаво-кремав цвят.

Цветните стъбла на хоста растат малко по-високо от самия храст. Камбановидни цветя. Отначало са синкаво лилави, но в крайна сметка стават напълно бели. Цъфтежът на функия започва в края на юни и продължава до началото на август.

Характеристики за кацане

Функцията Bryn Cap е растение, устойчиво на сянка. Нещо повече, в полусянка той придобива най-голям декоративен ефект. Това обаче не означава, че храстът трябва да бъде напълно изолиран от слънцето (това ще повлияе отрицателно на цвета на листата и може да провокира гъбични заболявания).

Ако домакинът се намира директно на слънце, той трябва да бъде засенчен по обяд.

Функцията е непретенциозна в почвите, но се чувства по-добре на леки, добре дренирани глинести почви. Съдейки по описанието на градинарите, той расте добре на плътни почви, ако добавите груб пясък към земята и направите добър дренаж. Въпреки влаголюбивата природа, растението не трябва да се засажда на места, където водата се натрупва и застоява.

Технология:

  • На мястото се изкопава дупка с дълбочина и ширина 50 см, отстъпвайки приблизително по същия начин от съседните растения.
  • Първият слой е отводняването на малки камъчета или счупени тухли.
  • Ямата се запълва с една трета с почвена смес от изкопаната почва, компост и торф.
  • Налейте кофа вода (можете да добавите малко манган) и оставете влагата да се абсорбира.
  • Растението се навива в дупка заедно с бучка, покрива се със субстрат, полива се и се набива отново.
  • Отгоре почвата около функията се мулчира с насипни органични вещества.

Грижа

Функцията на Bryn Cup е непретенциозно растение. Тя се нуждае от правилно поливане и рядко подхранване, както и от процедура за подрязване през есента. Грижата за този домакин не е особено трудна и е достъпна за начинаещи градинари.

Снимка на капачката Hosta

Снимка на капачката Hosta

Поливане

Почвата около функията трябва да е влажна, но без застояла вода. По време на периоди без валежи се полива два пъти седмично с помощта на 1-3 кофи (в зависимост от големината на храста).

Трябва да овлажните хостата сутрин - в корена, а не по листата.

Подхранване

Чаша Funkia Bryn се подхранва два пъти на сезон, като мулчира почвата с органични вещества (торф или компост). Първият път - в началото на пролетта, вторият - в средата на есента.

Освен това можете да извършите подхранване със сложни минерални торове, разпръскване на гранулите по време на разхлабване или добавяне на разтворим състав след поливане.

Подрязване и подготовка за зимата

През есента пожълтелите листа на функията се отрязват, като храстът се отрязва точно в корена. Това помага на растението да се адаптира към периода на покой и създава превенция от вредители.

Домакинът не се страхува от замръзване: за зимата може да се поръси със суха зеленина, а младите екземпляри да бъдат покрити със смърчови клони.

Размножаване

Функцията на Brim Cup се размножава чрез резници, разделяне на храста и засяване на семена. Първите два метода се използват много по-често от третия.

Чаша за периферия Hosta

Чаша за периферия Hosta

Не винаги е възможно да се получи семенен материал и той рядко запазва сортовите характеристики на растението.

Резници

Изрезките се изрязват "с петата" и се обработват със стимулатор на вкореняване. Земята на сенчесто място се разхлабва и навлажнява, а след това отрязаните издънки се задълбочават.

Някои от листата могат да бъдат премахнати, за да се намали изпарението. Горните резници са покрити с пластмасови бутилки. Тъй като почвата изсъхва, разсадът се полива, а покривката понякога се отстранява за проветряване.

Чрез разделяне на храста

Препоръчва се разделяне на възрастни храсти в началото на пролетта или есента, но ако е необходимо, това може да се направи през лятото. Бушът е изкопан и разделен на няколко части. Всеки трябва да има поне един бъбрек. Деленките се настаняват във влажна и компостирана почва на полусянка.

Болести и вредители

ПроблемСимптомиПрофилактикаБорба
ОхлювиПо листата се появяват дупки, изядени от вредители.Поливане сутрин, а не вечер;

Заваряване на птици към площадката;

Поръсете почвата с бодливи камъни или счупени черупки.

Използвайте капани за бира, събирайте охлюви на ръка.

Използвайте специални средства (Гръмотевична буря, слуз-ядец).

Сиво гниенеЛистата изсъхват, деформират се, стават ръждивокафяви, гният от ръба.Избягвайте застоялата вода, полагайте добър дренаж. Дезинфекцирайте почвени и градински инструменти.Отрежете засегнатите листа, третирайте с фунгициди (Trichodermin, Oxyhom, Topaz).

При напреднало състояние на болестта растението не може да бъде спасено - то трябва да бъде изгорено напълно, включително паднали листа и плевели, растящи наблизо.

Използване в ландшафтен дизайн

Благодарение на оригиналния цвят на листата, функцията Bryn Cup е в състояние да съживи всяка градина или лятна вила. Отглежда се като почвена покривка, живи бордюри, тения или член от смесен състав. Тя изглежда ефектно до по-високите трайни насаждения, което в същото време ви позволява да решите проблема със засенчването.

Снимка и описание на капачка Hosta Brim

Снимка и описание на капачка Hosta Brim

Хоста е в добра хармония с иглолистни дървета: хвойна, туя, бор, коледно дърво. Тя създава интересни комбинации с папрати, както и с други сортове функия (особено бели). Bryn Cap изглежда страхотно на цветни лехи с рози, здравец, анемона, иглика.

Отзиви

Функцията Bryn Cup е много популярна сред градинарите. Съдейки по описанията, той лесно се вкоренява на всякаква почва и не изисква старателни грижи. Забелязва се, че храстът е устойчив на метеорологични промени, временни суши и студено време.

Вредителите и болестите рядко засягат това цвете. Някои производители отглеждат този компактен сорт в саксии или саксии, което позволява да се озеленят малки дворове, веранди и балкони. Според прегледите, възпроизвеждането чрез резници и резници винаги е успешно, без да причинява много проблеми.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус