Защо е изсъхнала крушата

0
4193
Рейтинг на статия

Когато отглеждате градинска круша, можете да се сблъскате с различни проблеми и най-често срещаният сред тях е изсъхването на дървото, клоните или плодните яйчници. За да избегнете въпроса защо крушата е изсъхнала, трябва да знаете причините за възможните заболявания и как да се справите с тях.

Защо е изсъхнала крушата

Защо е изсъхнала крушата

Защо една круша изсъхва

Първите признаци на заболяването могат да бъдат промени във външния вид на листата, промени в цвета им, сухота и отпадане.

Защо крушата изсъхва:

  • климатични условия;
  • неправилна грижа;
  • преовлажняване;
  • бенки или насекоми;
  • гъбички.

Влияние на климата

Преди да засадите круша на сайт, трябва да изберете сорт, базиран на климата, в който дървото ще расте. Сортовете са разделени на северни и южни. И в условията на южната жега, отглежданата за северните райони круша просто ще умре, изсъхне.

Много студено

След силни студове или ако зимата не е много снежна, през пролетта се появяват студени пукнатини. Могат да бъдат засегнати само нежните върхове на клоните или цели големи площи върху тях или върху ствола. Движението на сока е нарушено тук. С течение на времето тези места изсъхват и отмират. Ако това се случи, всички засегнати области трябва да бъдат премахнати. Третирайте резените с градинска смола. За профилактика е необходимо да се извърши мулчиране и да се направи изолация за зимата. Фиданките могат да бъдат покрити с покривен материал или смърчови клони. Смърчовите клони също ще предпазят дърветата от гризачи, ако са привързани към възрастни растения отдолу.

Грижа за круша

Крушата се нуждае от редовни грижи. Уверете се, че няма преовлажняване или изсушаване от зоната на корените. Необходимо е оплождане. В зависимост от сезона се използват различни видове торове: фосфор, азот, минерал и поташ. Техният дефицит засяга особено изсъхването на листата.

Крушата не обича високите подпочвени води. Когато слизате, трябва внимателно да изберете място. Проблеми с изсъхването на листата често се наблюдават в низинните насаждения.

Крушата умира от подпочвените води

Крушата умира от подпочвените води

Горещите слънчеви лъчи, когато попаднат директно, оставят изгаряния по листата. Деликатното покритие не издържа на това, изсъхва и пада. Ето защо е по-добре да изберете място за кацане, така че осветлението да е не повече от 5 часа. В противен случай не само листата ще страдат, но и бъдещата реколта. Дървото може да спре да дава плодове.

При засаждане кореновата шийка на разсада трябва да бъде над нивото на земята, не по-ниска и не по-висока от 5-6 см. Това ще предотврати разпадането на ствола, изсушаването и проливането на листата в ранен етап на развитие.

Влияние на влагата

Влажността на въздуха и почвата е от голямо значение за правилния растеж на плодно дърво. Излишната вода в почвата ще доведе до развитието на малки листа и тяхното увяхване. Ако земята е твърде суха, тогава зеленото покритие ще пожълтява, след това потъмнява и пада от клоните на земята.

Градинарят трябва да е чувствителен към всякакви метеорологични условия, съизмерим с тях необходимостта от поливане и да наблюдава дървото. Ако върхът е сух, тогава цялото дърво може да се разболее.

Вреда за бенки и насекоми

Листата изсъхват поради влиянието на бенките.Изкопават дупки в корените и ги изгризват. При тежки повреди, листата са напълно изсипани. За да се биете, е необходимо силно да напоявате кореновата зона, така че всички тунели на бенките да се срутят. Корените на дървото ще могат да образуват по-плътна връзка със земята. И възстановяването постепенно ще се осъществи. Можете да ровите в специални шумозащитници, така че бенките да напуснат тези места завинаги.

Насекомите вредители се хранят със сока и листата на дървото. Когато се появят такива явления, дървото реагира, като изсъхва, извива и пуска болните листа на земята.

Болести

Крушата може да изсъхне, ако е поразена от болест. Листата върху него почерняват и падат много бързо. Най-честата поява е струпясване. Проявява се като характерни черни точки по листата. Много бързо петната се увеличават, покриват целия лист, след което листата пада.

Необходимо е лечението на гъбичките с антибиотици и фунгициди, когато се открият първите признаци. За да се предотврати поглъщането на болестта в цялата градина, трябва да се обработват и други съседни дървета.

Листата от ръжда са гъбични заболявания от семейство Pucciniaceae. Първо се появяват светложълти петна, след това тъмно оранжеви. Тези листа изсъхват и заразяват другите. Те трябва да бъдат унищожени незабавно. Ако болестта е успяла да улови плодовете, те също трябва да бъдат премахнати.

Черният рак е патогенна гъбичка, която се заселва по клоните или ствола на растението. Проявява се в продължение на няколко години. Първоначално се появяват малки пукнатини, които се увеличават с течение на времето. Кората е разкъсана, а по краищата се появяват характерни кафяви петна. Това е като отворени рани по клоните и ствола. Те получават микроби и гъбични спори. За лечение всички засегнати клони и кора трябва да бъдат отрязани и обработени с меден сулфат. Добре е, след обработката, да увиете багажника, в областта на предишното поражение, с чул. След известно време дървото ще възвърне силата си и отново ще даде добри плодове.

Крушата може да изсъхне поради цитоспороза. Болестта има второ име - гниене на стъблото. Причинителят е вирусната гъба Cytospora leucostoma. Външно се проявява в червено-кафяв цвят в местата на увреждане на кората или клоните. Причината за появата може да бъде слънчево изгаряне или замръзване. За лечение тези области или клони трябва да бъдат отрязани и покрити с глина. За профилактика по-често преди зимния период трябва да се извършва външен преглед и варосване на стволовете.

Защо едно младо дърво може да изсъхне

Фиданките трябва да са здрави

Фиданките трябва да са здрави

Младото дърво може да изсъхне поради прости повреди по разсада по време на или преди засаждането. През пролетта не можете да засаждате круша, по-добре е да направите това през есента.

Ако не се спазват правилата за засаждане, размерите на ямата (ширина и дълбочина) не се спазват, разсадът може да не пусне корени или да изсъхне скоро. Ако торовете не се прилагат по време на засаждането и непосредствено след него, това ще допринесе за изсъхването на младото дърво.

Защо крушовите плодове изсъхват или изсъхват

Причините за това са няколко. Това е липса на хранене, неправилно поливане или гъбични заболявания.

Най-често срещаното гъбично заболяване е гниенето на плодовете. Младите издънки изглеждат изгорени. Плодовете изсъхват, появяват се кафяви петна, започва гниене. Това заболяване е типично за втората половина на летния сезон. Прогресира много бързо (за 10-12 дни). Ако не обърнете внимание на това своевременно, можете да загубите цялата реколта. Всички плодове ще изгният, а листата ще изсъхнат и окапнат. Кората може дори да страда. Препоръчва се веднага след откриването на такова заболяване да се отрежат всички засегнати клони и да се изгорят. Третирайте растението с фунгицид със сложно действие.

Плодовете често изсъхват от обикновена липса на хранене и поливане. Производителят трябва да спазва график за поливане и торене, който е подходящ за климатичните и сезонни условия.Не поливайте директно под ствола на дървото. Цялата коренова система е разположена в зоната на короната.

Заключение

Простите правила за грижа за овощните дървета ще помогнат да се избегнат болести, изсъхване на листа и клони, увреждане на плодовете.Наблюдавайки ги, можете да избегнете трудности и да получите здравословна реколта.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус