Описание на круша Купава

0
1215
Рейтинг на статия

Круша Купава е висококачествен сорт, характеризиращ се с устойчивост на болести, екстремни температури и отлични нива на добив. Изисква се минимална поддръжка.

Описание на круша Купава

Описание на круша Купава

Характеристики на сорта

Сортът круша Купава е отгледан в Русия през 1970 година. След 2 години той е вписан в Държавния регистър на страната. Отглежда се във всички региони на страната, без опасност от загуба на реколта.

Описание на дървото

Според описанието, дървото круша Купава е компактно. Височината му рядко надвишава 5 м. Плътната корона е овална. Клоните са разположени под остър ъгъл спрямо централното стъбло. Тънки кафяви издънки. Листата са кръгли, гладки, със средна плоча. Сортът круша Купава принадлежи към ранните култури, самоплоден е, така че не е необходимо да се засаждат опрашители до него.

Описание на плода

  • цилиндрична форма, компактна;
  • тегло около 100 g;
  • дължина около 13 см;
  • повърхността е покрита с чести малки подутини;
  • златната кора е покрита с восъчно покритие;
  • петна по кората са често срещани;
  • 20% от площта на плодовете е покрита с червеникав руж.

Вкус и употреба

Вкус на високо ниво. Вкусът е сладък, с лека кисела нотка. Количеството захар достига 12%. Съставът съдържа аскорбинова киселина в количество 10 mg на 100 g.

Високото търговско качество ви позволява да отглеждате култури за продажба. Отбелязва се възможността да се използва за приготвяне на компоти или сладко. Сортът е идеален за прясна консумация.

Засаждане на дърво

За засаждане през пролетта изберете само висококачествена почва.

  • трябва да е глинеста или черноземна;
  • подземните води не трябва да се намират близо до кореновата система;
  • трябва да има достатъчно слънчева светлина.

Диаметърът на ямата за засаждане трябва да бъде около 50 см. Дълбочината е най-малко 100 см. За да се подготви почвата за засаждане, в дупката се изсипват 10 литра варовиков разтвор (200 г на 10 литра вода). След тази процедура разсадът не може да бъде засаден още 10-15 дни. Почвата, получена след изкопаване на дупката, се смесва с 2 кг хумус и 2 кг пясък. Корените на разсада се изсипват с получената смес, като преди това са ги разпределили по целия участък на ямата. След това почвата се набива старателно и се налива 10 литра вода. Културата е засадена така, че 1 кв. m имаше не повече от 4 растения.

Характеристики на грижите

Берете само при правилно поливане

Берете само при правилно поливане

Грижата за сорта круша Купава се състои в висококачествено поливане. Провежда се на всеки 2 седмици. Под всяко дърво се изсипват 10-20 литра вода, в зависимост от климатичните условия на региона. 3-5 дни след поливането почвата се плеви на дълбочина 10 см и всички изникващи плевели се отстраняват.

Първото подхранване се извършва на следващата година след засаждането. По-добре да се проведе в началото на март. В този момент под храста се въвеждат 5 литра разтвор на суперфосфат (40 mg от лекарството на 10 литра вода). През юни растението се полива с разтвор на калиев нитрат (40 mg на 10 литра вода). За 1 кв. m трябва да отчита 20 литра.За тези, които живеят в прохладен регион през есента, е важно да мулчират почвата (смесете 2 кг слама с 2 кг хумус). Това ще предпази корените от замръзване.

Растението е вързано за опора. Жартиера се извършва при развитието на храста. В края на март повредените клони се отстраняват, а през есента е важно да се изтъни короната, за да се увеличи добива за следващата година.

Болести и вредители

Този вид е устойчив на струпясване и брашнеста мана, но може да бъде обект на гниене на корени и бактериоза. Невъзможно е да се борим с гниенето на корените и бактериозата, затова е по-добре да следваме правилата за грижи, за да избегнем такива ситуации: те нормализират поливането, премахват плевелите и старателно плевят горния слой на почвата.

Често срещан вредител е молецът. Те се борят с него чрез пръскане с меден сулфат (20 mg на 10 литра вода).

Заключение

Крупата Купава се отглежда навсякъде, счита се за един от най-добрите сортове сред крушовите култури. За да получите очаквания добив, трябва да засадите разсада правилно и да се придържате към стандартните, прости правила за грижи.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус