Многогодишна градинска традесканция - правила за засаждане и отглеждане

0
162
Рейтинг на статия

Ярък представител на семейство Kommelinovye - градинска традесканция - е многогодишна билка. Цветето получи това име благодарение на сина и бащата на Tradescants, които го донесоха за първи път в Европа от американския щат Вирджиния. Помислете как изглежда декоративна култура и как правилно да се грижите за нея.

Снимка на градинска традесканция

Снимка на градинска традесканция

Характеристика на растението

Храстово растение, достигащо 1 м височина на зрялост. Има удебелена, влакнеста коренова система, възли тънки стъбла, които растат нагоре. Срещат се и сортове почвопокривни.

Снимка градина Традесканция

Снимка градина Традесканция

Листата, в зависимост от вида, могат да бъдат с различни нюанси - изумрудено, светло зелено с лилав, жълтеникав или синкав оттенък. Върху издънките се развиват редуващи се овални или ланцетни листа.

Съцветията на чадърите се появяват в пазвите на листата и в горната част на стъблата. Цветовете са трилопастни, малки - максималният диаметър е 5 см. В зависимост от сорта, цветовата палитра е обширна - от червено до синьо. Някои сортове радват с двуцветни цветя.

В центъра на цветята са високи, понякога опушени тичинки. Декоративният им ефект трае само един ден, на следващия ден се отварят нови пъпки.

Традесканцията има дълъг период на цъфтеж, който започва през май и завършва през октомври.

След завършването му семената изглежда узряват в малки кутии. По-късно те се напукват и семената изстрелват в различни посоки. Следователно растението в дивата природа се размножава успешно чрез самозасяване.

Приложение в пейзаж

Това многогодишно растение се използва широко в ландшафтния дизайн:

Традесканция градинска многогодишна

Многогодишна градина Традесканция

 • засадени поединично или на групи - по водни тела, на цветни лехи, алпийски пързалки, в миксбордери;
 • няколко сорта, засадени по бордюри, пътеки в задния двор изглеждат красиви;
 • върви добре в цветна градина с високи и средни декоративни широколистни растения.

Описание на сортовете

Има няколко подвида, които можете да различите от подробното описание.

Андерсън

Този вид е отгледан на базата на Вирджиния Традесканция и диви сортове. Хибридната форма е подходяща за сенчеста градина, тъй като на слънце бързо избледнява и изсъхва.

Размерът е малък - 30-35 см. В долната част на изправените стъбла се развиват дълги, подобни на колан листа с наситен зелен цвят.

В горната част на леторастите се образуват съцветия.Малък (обиколка 3-4 см), трилопастен, син тон.

Основното предимство на сорта е неговата висока устойчивост на замръзване (той може да издържи на температури до -34 ° C). Поради това е подходящ за отглеждане във всички климатични зони на нашата страна.

Розова булка

Много красиво храстово растение с височина до 50 см с гъсто разклоняване. По цялата дължина стъблата са покрити с овални, бронзови листа, заострени към върховете.

Традесканция градина дългосрочно засаждане и грижи снимка

Традесканция градина многогодишно засаждане и грижи снимка

Цветята цъфтят по върховете на леторастите, състоят се от лилави венчелистчета, по-близо до сърцевината, цветът става тъмно лилав.

Вегелин

Друг атрактивен сорт със сини съцветия, който лесно се използва в ландшафтния дизайн. Височината на стъблата е 50 см, зеленината е добра.

Листата са зелени, удължени, подобни на колани, плътно покриват долната част на леторастите, образувайки гъст и буен храст.

В допълнение към декоративните качества, цветето има и други предимства:

 • добра устойчивост на замръзване;
 • дълъг цъфтеж - от началото на лятото до късната есен;
 • добър имунитет срещу болести, вредители.

Микс за чар

Много хора обичат този сорт заради непретенциозността му към почвата, климата - те успешно се вкореняват във всяка област.

Има няколко хибридни форми, които се различават по цвета на съцветията - снежнобял, розов, син или син. Цветовете са малки, трилопастни.

Сортът има и други предимства - рядко се уврежда от болести, вредители, понася добре тежки зими.

Вирджиния

Второто име е улица. Един от най-любимите сортове сред летните жители. Растението е храстовидно, състои се от много издънки, гъсто покрити с листа и съцветия в короната.

Сортът има силен имунитет срещу болести.

Радва с малки трилопастни цветя със светло люляков цвят. Леко косменост с жълти тичинки в центъра.

Раирана

Описанието включва няколко отличителни характеристики:

Традесканция градина дългосрочно засаждане и грижи

Традесканция градина многогодишно засаждане и грижи

 • висок растеж - около 80 см;
 • листата са дълги, редуващи се;
 • съцветията са трицветни, има различни цветове - люляк, виолетово или розово.

Боровинков лед

Хибридна форма с оригинален цвят на пъпки - пурпурни венчелистчета с бяла граница около ръба.

Листата са дълги, подобни на колани, яркозелени. Стъблата са изправени, височина 40-50 см.

Гигант

Този градински сорт предпочита да расте на камениста земя, така че често се използва за създаване на алпинеуми, алпийски пързалки и рабаток.

Въпреки това име, храстът е с малки размери - максималната височина е около 40 см. Листата са зелени, широки, чашелистчета с махрови космат.

Дълго коренище

Миниатюрно растение с височина до 10 см. Цветните стрели са малки, тънки, образуват сини или розови съцветия по върховете.

Този сорт се счита за много издръжлив и може да се развие напълно в най-сухите райони.

Охайо

Традесканцията е с гигантски размери - височината може да достигне 1,2 м. Стъблата са покрити с лек бял цвят. Съцветията са красиви - те се състоят от трилопастни бели, светлосини или розови листенца. Обиколката на цветята е 3-4 cm.

Ернестиян

Друг висок вид - дължината на стъблата може да нарасне до 1 м. Цветя с богат тъмнолилав или бургундски тон, цъфтят през пролетта и запазват декоративния си ефект за 1,5-2 месеца.

Прицветници

Компактно храстовидно растение с гладки издънки с височина 60-65 см. Флоралните стрели съдържат леко мъх. Съцветията са розови или сини, с рунести листенца.

Покупка и адаптация

Можете да закупите всички сортове от тази култура в градинарски магазин или да поръчате семена онлайн.

Традесканция градински видове и сортове със снимки

Традесканция градински видове и сортове със снимки

Когато избирате разсад в саксия, трябва да обърнете внимание на състоянието им, за да получите в бъдеще пищно цъфтящ многогодишен храст.

В здравите храсти листата и стъблата са сочни, не пожълтели, не съдържат никакви петна, израстъци от черен, кафяв цвят.

По-добре е да купувате екземпляри с отворени пъпки - по този начин можете да се уверите, че това е истински сорт. Цъфтящата традесканция е друг признак на жизненост.

Веднага след покупката не трябва да трансплантирате растението, трябва да му дадете малко време, за да се адаптира.

За 20 дни излагане в отделна стая можете да определите дали е болно от нещо или не. Ако откриете признаци на болест или вредители, е необходимо да се третира съответно с фунгициди или инсектициди. След една седмица можете да ги преместите в обща стая с други цветове.

Кацане

Обикновено засаждането се извършва през пролетта, когато почвата се затопли до 10-12 ° C и уличната топлина се стабилизира на около 15 ° C.

Сайтът е освободен от градински отломки и миналогодишна растителност. Ако е необходимо, добавете дезоксидант. Поръсете с хумус (1 кофа), суперфосфат (100 g) и калиев сулфат (70 g) на 1 m². След това го изкопават, изравняват, поливат.

След две седмици дупките за засаждане се изваждат на разстояние 50 см с разстояние в ред 70 см. Размерите на дупките трябва да са малко по-големи от кореновата топка.

Разлейте обилно с вода. Те спускат кореновата система, покриват я с градинска пръст, навлажняват я отново. За да избегнете изпаряване на влагата, мулчирайте с изгнил оборски тор или градинска почва.

За да се предотврати изсъхването и изгарянето на разсад, първата седмица те са защитени от парещото слънце - те са покрити с чул или агрофибър. Поливайте през ден в продължение на 14 дни, за да се вкоренят по-бързо.

Условия за отглеждане

Това е слънцелюбиво растение, което трябва да се засажда на слънчево място, защитено от течения. По време на обяд се изисква засенчване от парещото слънце, в противен случай листата и съцветията му бързо ще изгорят.

Традесканция градина многогодишна снимка

Традесканция градина многогодишна снимка

По-добре да се засажда сред високи храсти, под разстилащи се дървета, където има полусянка по обяд. Важно е храстът да получава светлина сутрин и вечер. Ако е засадено на сянка, където няма разсеяна дневна светлина, не трябва да очаквате цъфтеж в бъдеще.

Почвата предпочита лека, рохкава, обогатена с минерални и органични компоненти. Расте лошо на подкиселена почва, така че ако нивото на киселинност надвишава 6 единици, е необходимо да се добави дезоксидант (доломитово брашно, гасена вар и имало) - за 1 м² 400 g.

Влажност

Растението предпочита умерена влажност на въздуха. В горещите летни дни той реагира положително на честото пръскане с топла вода рано сутрин или вечер, когато слънцето залязва. По-близо до есента напояването се спира.

Ако отглеждате това растение у дома, трябва да му осигурите чист въздух през есента и зимата. Настройте редовна вентилация за 30 минути. По време на отваряне на прозореца е препоръчително да занесете цветето в друга стая, защото то не понася течение и може да изсъхне от внезапни температурни промени.

Осветление

Предпочита разсеяна дневна светлина - 7-8 часа на ден са достатъчни. По време на вегетацията това изискване се осигурява от слънчевите лъчи.

Когато се отглежда у дома, цветето се държи на первазите на прозорците от южната или югозападната страна. През есента и зимата те се допълват с флуоресцентна лампа. Устройството се инсталира на разстояние 50-60 см от короната.

Температура

Оптималната температура е 20-25 ° C. Слабите устойчиви на замръзване видове изолират - те се пръскат с градинска пръст, покриват с чул.

Когато се държи у дома, той расте напълно при стайна температура. През зимата, когато започне периодът на покой, цветето може да бъде пренесено на по-хладно място (12-15 ° C).

Грижа

Градинската многогодишна традесканция ще зарадва с декоративност, ако в бъдеще бъде правилно засадена и осигурена подходяща грижа.

Грижа за градината Традесканция

Грижа за градината Традесканция

Поливане

Овлажняването през целия вегетационен период трябва да бъде редовно и умерено. Поливането на всеки три дни, като се вземат предвид сезонните валежи.

 • В дъждовно лято те трябва да бъдат изхвърлени.
 • През есента и зимата честотата се намалява - до 2-3 пъти месечно.

След процедурата се извършва повърхностно разрохкване на почвата, което помага да се поддържат нейните влаго- и въздухопропускливи качества.

Използвайте топла вода, за да избегнете хипотермия и гниене на кореновата система.

Подхранване

Тази култура не е взискателна към плодородието на почвата, така че може да се подхранва само 2-3 пъти на сезон.

 • Първото подхранване се извършва през пролетта, веднага щом се появят нови листа - те се наторяват с универсални минерални препарати за декоративни цъфтящи растения.
 • За втори път калиевите торове се въвеждат във фазата на бутонизиране.
 • Последният път - през есента, месец преди настъпването на студеното време, те мулчират с миналогодишния тор.

Всяка дресировка на корени се комбинира с поливане, за да се осигури висококачествено и бързо усвояване на хранителните вещества.

Подрязване

Почти всички видове градински традесканции развиват красива и компактна форма на короната, така че не се нуждаят от корекция на надземната част.

През целия вегетационен период ще се изисква санитарна прическа - изрязват се изсушени, пожълтели, разлагащи се и повредени органи.

За подстригване се използват добре заточени и стерилни ножици. След процедурата короната може да се напръска с Епин или Циркон, така че растението да се възстанови по-бързо.

Подготовка за зимуване

Една от важните стъпки в грижите, която ще осигури безопасно зимуване и здраве на растенията на открито.

Месец преди настъпването на студеното време цялата въздушна част се отрязва, след което се покрива с мъх, олющва се с торф или миналогодишен тор. Когато се отглеждат в северната зона, те са допълнително покрити със смърчови клони или друга изолация.

Прехвърляне

Многогодишната билка се нуждае от презасаждане редовно - на всеки три години. Необходима е промяна в мястото на растеж и развитие, тъй като с течение на времето земята се изчерпва и цветята губят първоначалния си декоративен ефект.

Също така трябва да трансплантирате закупени екземпляри - почвата, в която са продадени, не е подходяща за по-нататъшно отглеждане. Тази процедура започва само след като растението избледнее.

Необходима е непланирана трансплантация за традесканция с изгнили корени от преливания или повредени болести или вредители.

Техниката на трансплантация е както следва:

 • разлийте обилно с вода;
 • час след поливане, те се отстраняват;
 • заедно със земна бучка те се прехвърлят в ново местообитание.

По време на трансплантацията на болно растение е необходимо да се измие цялата почва от корените, да се отрежат всички повредени участъци до здрава тъкан, да се третира с фунгицид, да се изсуши и трансплантира.

Методи за размножаване

Декоративно-цъфтящата култура се размножава по няколко начина. Всеки от тях има плюсове и минуси.

Градинска традесканция в ландшафтен дизайн

Градинска традесканция в ландшафтен дизайн

Резници

Берат се през пролетта или лятото. Апикалните издънки с няколко междувъзлия се отрязват от здрав храст. Листата се отрязват отдолу. Те се засаждат в добре навлажнена пясъчна почва. Покрийте с фолио, периодично навлажнявайте, проветрявайте.

След около 10 дни, когато се вкоренят, те се трансплантират в сенчесто място в градината за по-нататъшен растеж. Можете да засадите разсад в цветна градина в края на лятото.

Семена

Сеитбата на семена се извършва през зимата в лека торфено-пясъчна почва на дълбочина 2 см. След това разсадът се напръсква, покрива се с филм и се поставя на топло място. До момента на поникване те периодично се напояват с топла вода и се проветряват. С масивната поява на разсад подслонът се премахва. Те продължават да растат до пролетта. На етапа на развитие една двойка листа се гмурка в отделни контейнери.

Можете да го трансплантирате на открито, когато почвата се загрее добре и заплахата от повтарящи се студове отмине.

Чрез разделяне на храста

Обикновено този метод е подходящ за стари храсти, които се нуждаят от подмладяване. През пролетта или есента цветето се полива обилно, изкопава се, отмива остатъците от почвата, разделя се на части, така че всяка да има по едно стъбло с листа и 2-3 корена. Местата на разфасовките се поръсват с въглен. Те са настанени в отделни дупки, навлажнени, мулчирани с торф.

Болести и вредители

Заразяването с инфекции и паразити е възможно само ако са нарушени правилата на селскостопанската технология.

Вредители и болестиПризнациЛечениеПрофилактика
Паяк, акари, листни въшки, брашнести червеиТези паразити се хранят със сок от листа, млади издънки и пъпки. Водят до тяхното пожълтяване и изсъхванеОбработка с инсектициди - Aktellik, Aktara, Fundazol или KarbofosРедовно проверявайте за повреди, разрохквайте почвата, нанасяйте подхранване навреме, разливайте почвата преди засаждане с фунгициди
Кореново гниенеОт чести преливания на студена вода първо корените изгниват, след това стъблата в долната част придобиват черен цвят, стават мекиТрудно е да се спаси растението, затова се изхвърля. Изрежете 2-3 резници за по-нататъшно вкореняванеСпазвайте режима на поливане, навлажнете с топла вода

Лечебни свойства

Почти всички видове градински традесканции са в голямо търсене в народната и традиционната медицина:

Градина Традесканция в снимка на ландшафтен дизайн

Градина Традесканция в снимка на ландшафтен дизайн

 • имат кръвоспиращо и заздравяващо действие на рани;
 • алкохолна тинктура върху листа и стъбла се използва при лечение на стомашно-чревни заболявания, настинки и туберкулоза;
 • сок от листа помага да се отървете от пародонтоза.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус