Hosta Gold Standard - описание на сорта

0
168
Рейтинг на статия

Hosta Gold Standard (Gold Standard) е класически сорт, известен от 1976 година. Това е спорт от сорта Fortune (произхождащ от P. Banyai). Жълто-златистият цвят на храста напълно оправдава името "Златен стандарт". Декоративна и лесна за отглеждане, тази функция е изключително популярна сред градинарите.

Описание на Hosta Gold Standard

Описание на Hosta Gold Standard

Външни характеристики

Характеристика (домакин) Златен стандарт принадлежи на семейство Аспержи. Това е средно голям (според някои източници - голям) сорт с бърз темп на растеж. Помислете за описанието на растението.

Достига 50-60 см височина, 120-160 см ширина. Храстът е спретнат, куполообразен. На едно място може да расте до 10 години.

Формата на листата е сърцевидна, дължина - 20 см, ширина -12-14 см. През пролетта цветът им съответства на сянката на шартрез с тъмна граница около краищата. През лятото средата става златиста, а краищата светлозелени. През есента центърът става почти кремообразен, а джантата е жълта.

Цъфтежът настъпва през юли и август. Цветните дръжки растат доста над храста и показват малки камбановидни цветя с бледо лавандулов цвят. Няма подчертан аромат.

Характеристики за кацане

Обикновено funkii обичат сянката, но за по-пълна проява на декоративни качества, Gold Standard се нуждае от слънчева светлина.

В идеална сянка листата остават светлозелени, без да придобият ярко златист цвят.

На слънце са възможни изгаряния, така че леката ажурна полусянка ще бъде най-доброто място за тази домакиня.

Почвата трябва да е рохкава, неутрална, умерено влажна. Ако на площадката има натрупване на влага или подземните води са разположени твърде близо, трябва да направите насипа по-висок и да поставите добър дренаж. Разстоянието до най-близките съседи е най-малко 50 cm.

Технология:

  • Изкопават дупка с дълбочина 50-60 см и полагат дренаж (счупена тухла, трошен камък или малки камъчета).
  • Градинската почва се смесва с компост и торф, добавят се сложни минерални торове.
  • Дупката се запълва с почвена смес на една трета, напълва се с кофа с вода и се оставя да поеме влагата.
  • Растението се прехвърля от контейнера заедно с бучка, полива се, покрива се със субстрат и се набива.
  • Отгоре почвата около функите се мулчира с торфен чипс, игли или парчета кора.

Грижа

Функцията Gold Standard е напълно непретенциозна и изисква много проста поддръжка. При горещо време и периоди без дъжд трябва да се полива редовно. Подхранването е необходимо два пъти годишно и резитба веднъж.

Hosta златна стандартна снимка

Hosta златна стандартна снимка

Поливане

Изсипете функията в корена, така че влагата да не попадне върху листата. Възрастното растение се нуждае от 2-3 кофи вода, така че земята да се насити с 40-50 см. При липса на валежи напояването се извършва два пъти седмично.

Подхранване

Можете да подхранвате растението с органични торове (компост, изгнил тор, торф) или минерални комплекси. В първия случай мулчирането се извършва със сухо органично вещество (през пролетта и есента).Във втория гранулите се поставят при разхлабване или разтваряне във вода и се добавят след поливане.

Разрохкване и мулчиране

Кореновата система на функията е разположена близо до повърхността, така че почвата трябва да се разхлаби плитко (3-5 см). Мулчирането е най-добрият вариант: това ще намали изпарението на влагата, ще предпази корените от прегряване и ще осигури резерв от хранителни вещества. Освен това процедурата значително ще улесни грижите и ще създаде профилактика на болести и вредители.

Подрязване и подготовка за зимата

В края на цъфтежа изсъхналите дръжки се отрязват на фънки, а след като листата пожълтеят, цялата земна част. Hosta Gold Standard е много устойчив на замръзване, но е по-добре да го покриете с дебел слой мулч за зимата. Младите екземпляри са изолирани с борови смърчови клони и покрити със суха зеленина отгоре.

Размножаване

Най-достъпният метод за размножаване е резници. Най-добре се провежда през април или септември (обаче е напълно възможно и през другото време през лятото).

Домакин на кралски стандарт

Домакин на кралски стандарт

От храста се изрязва розетна издънка "с пета" и разрезът се поръсва със стимулатор за вкореняване. Дръжката се задълбочава във влажна пръст на полузасенчено място и се покрива с нарязана пластмасова бутилка. При необходимост почвата се навлажнява и капакът се повдига за вентилация.

Няколко години след засаждането домакинът може да се размножава чрез разделяне на храста. За да не се забави растежа му, препоръчително е да се прави в продължение на 5-6 години.

Бушът се изкопава и внимателно се разделя на 2-3 части, оставяйки еднакъв брой пъпки и корени на всяка. Деленките се засаждат по обичайния начин в ажурна сянка, като се полива при нужда.

Болести и вредители

ПроблемСимптомиПрофилактикаБорба
Охлюви и охлювиСлузови следи, изядени дупки в листата.Поливайте функията сутрин, а не вечер;

Поръсете почвата с пепел, тютюн, счупени черупки, остри камъни.

Съберете вредители и поставете капани (бира, дъска или шперплат).

Използвайте лекарства на основата на метилалдехид.

ГниенеКафяви листа, изтъняване на стъблата, увяхване на растението, забавен растеж.Умерено поливане, полагане на дренаж при засаждане,

дезинфекция на инструменти и почва.

Премахнете заразените листа и издънки, напръскайте гостоприемника с фунгициди (Trichodermin, Oxyhom, Topaz).

Трансплантирайте здравата част на растението на ново място.

Ако лечението не помогне, храстът трябва да бъде изгорен напълно.

Вирус X

(засяга само хостове)

Листата изсъхват и се деформират, появява се "мозайка" от светли петна. Бушът не расте, не цъфти и скоро умира.Дезинфекция на градински инструменти.

Внимателен преглед на разсада при покупка: те не трябва да имат странични петна и мозаечни шарки.

За съжаление болестта не може да бъде излекувана. Растението трябва да бъде изгорено.

Използвайте в градинския пейзаж

Симпатичният храст Gold Standard е постоянно популярен в озеленяването. Успешно разнообразява монотонните композиции и изглажда бунта на цветовете в цветните лехи. Често се засажда като почвена покривка, живи бордюри и до храсти или дървета, които нямат буйна зеленина в основата.

Златен стандарт Hosta

Златен стандарт Hosta

Дифузната светлина и ажурното засенчване ще осигурят на домакина близостта на папрати, ели, туи, хвойни - докато подобни комбинации изглеждат много органични.

Gold Standard изглежда страхотно с вертикално растящи флокс и делфиниум. Добре се съчетава с рози, лилии, лавандула, божури, астилба.

Отзиви за сортове

Функцията Gold Standard е един от най-често срещаните и добре доказани сортове. Изборът на начинаещи и опитни производители на цветя често се спира на него (както и на спортовете с тази функция: Royal Golden Jubilee, Flip Flop, Moonlight, Art of Art и др.). Съдейки по отзивите, домакинът е непретенциозен, устойчив на замръзване, не е склонен към заболявания.

Повечето градинари го засаждат на разсеяна слънчева светлина, а не на сянка, така че листата да са по-ярки.Някои хора ценят funkia повече за буйния си храст и красивите листа, без да броим декоративните цветя. Те отчупват цветните дръжки, за да предотвратят цъфтежа и да не „развалят“ спретнатата куполна форма на храста.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус