Как изглеждат крушовите листа

1
758
Рейтинг на статия

Крушовият лист е част от издънката и е от съществено значение за плодното дърво. Действа като орган на фотосинтезата. Като обект на ботаническо изследване, листната плоча може да разкаже много за растението, особеностите на неговия жизнен цикъл, местата на растеж, за болестите и метаболитните нарушения.

Крушови листа

Крушови листа

Ботаническа характеристика

Родът Круша принадлежи към семейство Розови и включва 69 вида. Има много повече сортове, тъй като те се отглеждат повече от едно хилядолетие.

Не всички круши са дървета, има и круши-храсти. Освен това, освен плодовите круши, има и много декоративни.

През лятото здравите листни плочи отгоре имат наситен зелен цвят и те също блестят. Долната страна също е зелена, но със синкав оттенък. До есента, поради липса на светлина и топлина, листата стават червени, като долната страна придобива оранжев оттенък. Цветовите нюанси варират от сорт до сорт.

Формата

Формата на листната плоча също е много зависима от сорта. Най-често се случва:

 • яйцевидна;
 • обратнояйцевидни;
 • кръгъл;
 • елипсовидна;
 • продълговати.

Дължината варира, но обикновено е не повече от 10 cm.

Ръбовете

Краищата на листата също се различават в зависимост от сорта:

 • цяло;
 • назъбени;
 • с тъпи или заоблени зъби (кренатен ръб);
 • с остри зъби (назъбен ръб);
 • назъбено-кренат;
 • ресничеста-назъбена (когато зъбците завършват с тънък „ресничка“);

Последният вариант е много рядък, типичен само за сортовете Усури.

Горната част на плочата е винаги заточена, но по различни начини: постепенно, внезапно, с къс връх, дълъг връх.

Облекчение

Релефът на листа зависи от сорта

Релефът на листа зависи от сорта

Релефът на плочата отново изненадва със своето разнообразие: при някои сортове тя е права, при други е усукана или сгъната по централната жилка и дори вълнообразна (както например при сорта Bere Ardanpon, който има привидно гофрирани ръбове на листата ).

По принцип формата на листата, както тази на другите овощни дървета и храсти, съответства на високо ниво на обмен на влага и газ между растението и околната среда. Разположението на листата винаги е спираловидно.

Листата са черешови по вид. Това означава, че всеки лист седи на дръжка и не е прикрепен към стъблото, както например при зърнените култури, цикория, лен (този тип се нарича „приседнал“).

Жилката е периста. Това предполага, че малките се простират отстрани от централната вена; последните са разположени успоредно един на друг.

Химичен състав

Според характеристиките, крушовите листа съдържат следните вещества:

 • витамини, а наличието на витамин С е особено видно;
 • флавоноиди;
 • арбутин (този гликозид присъства в листата на някои други растения, например червена боровинка);
 • танини;
 • минерали (желязо, магнезий, калий, фосфор, бор, азот и други).

Полезни характеристики

Витамин С в състава е естествен антиоксидант. Те включват флавоноиди - растителни пигменти. По своята структура флавоноидите са полифеноли и поради ненаситени връзки те просто са в състояние да неутрализират свободните радикали.

Арбутинът е известен със своя антисептичен ефект. В епохата преди антибиотиците отварите и чайовете от листа от боровинки са били почти единственото средство за лечение на инфекциозни и възпалителни заболявания на пикочните пътища. Чайове и отвари от крушови листа действаха по същия начин. Вярно е, че употребата им не беше толкова широко разпространена.

В момента арбутинът се използва в козметологията като избелващо средство, тъй като пречи на обмена на меланин.

Това свойство отдавна се използва в народната медицина: листата на крушовите дървета се приготвят на пара, варят се, настояват и се използват под формата на лосиони за кожни заболявания.

При дерматит може да се очаква благоприятен ефект и от наличието на танини и антиоксиданти в растителните суровини.

Сега някои изследователи говорят за определена способност на арбутина да увеличава риска от развитие на рак при хората. Засега няма точно потвърждение, тъй като всъщност няма точно опровержение на тези предположения.

Използвайки

Листата се използват за приготвяне на чай

Листата се използват за приготвяне на чай

Пресни и изсушени листа, клонки, както и малки круши се използват като независима инфузия за напитки (билков чай) или се добавят към чаените инфузии за аромат.

Най-често срещаният състав на билковия чай: вземете млади пресни листа от ябълка и круша в равни обеми, смесете и запарете 2 супени лъжици от този растителен материал в 400 мл вряща вода. Настоявайте 10 - 15 минути, филтрирайте, охладете. Пийте през деня, за да утолите жаждата си заедно с други напитки.

Полезните свойства включват насищане на тялото с антиоксиданти, минерали, антисептичен ефект върху пикочните пътища и увеличаване на имунните ресурси на организма. Разбира се, растителните материали трябва да идват от екологично чист район, където няма замърсяване на почвата, водата, въздуха, а също така да не съдържат мръсотия и прах.

Напоследък, когато интересът към изкуствата и занаятите рязко се увеличи, красивите и ярки листа, които дарява есенното крушово дърво, са от особена художествена стойност за тези, които обичат да съставят зимни композиции от сухи растения: пана, колажи, зимни букети.

Болести на крушите

Най-често срещаните болести по крушите включват:

 • краста;
 • саждисти гъбички;
 • брашнеста мана;
 • ръжда.

Всички тези заболявания се причиняват от гъбички. Те изискват бърза обработка на растенията със специални средства. И през есента, когато реколтата от крушови дървета вече е събрана, част от плодовете са изядени, а някои са запазени за зимата, ежегодно трябва да се извършва превантивно лечение с противогъбични средства.

Симптоми

Чрез променения външен вид на листата можете да видите от какви заболявания е засегнато дървото:

 • При струпясване гъбичните спори са разположени под формата на жълтеникавокафяви гроздове от долната страна на листата.
 • Когато са заразени със саждиста гъбичка, листата на крушите почерняват.
 • С брашнестата мана те побеляват, изсъхват, свиват се на епруветки.
 • Ръждата, оправдавайки името си, се проявява като „ръждясали“, тоест жълто-оранжево-кафяви изпъкнали слоеве по листата.
 • Когато са засегнати листни въшки, листните плочи се извиват, деформират, изсъхват.
 • Пъстрата окраска на листните плочи показва поражението на хлорозата. Това е заболяване, при което фотосинтезата е нарушена. Причините за хлорозата могат да бъдат различни, включително вируси, бактерии и гъбички. Има и неинфекциозна хлороза.
 • Може да се определи от появата на зеленина и метаболитни нарушения. Например зачервяването не през есента, а през лятото е показател за липса на фосфор.

Заключение

Сега знаете всичко за крушовите листа. Това дърво с правилно оформена корона изглежда много елегантно.

Ако имате круша в градината си, научете се да „четете“ нейното състояние, като внимателно изследвате не само всеки плод, но и всеки лист. С подходяща грижа за растенията можете да получавате зрели и вкусни плодове всяка година.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус