Euphorbia multiflorous - описание, правила за грижи и размножаване

0
133
Рейтинг на статия

Декоративен храст - многоцветна еуфорбия - една от най-красивите трайни насаждения, често срещана в битови парцели. Растението от семейство Euphorbiaceae е широко разпространено в Европа, Русия, Азия, Африка и Украйна. Помислете как изглежда и как правилно да се грижите за него.

Многоцветна снимка на Euphorbia

Многоцветна снимка на Euphorbia

основни характеристики

Ботаническото наименование е euphorbia polychroma. Храстово растение с височина не повече от 70 см се счита не само високо декоративно, но и устойчиво на замръзване.

Това тревисто многогодишно растение се използва в различни градински композиции, за да им придаде яркост и оригиналност.

Издръжливият храст е в състояние да процъфтява на камениста земя, планински склонове и варовита почва.

Прилистниците, които са в основата на съцветия, се считат за основната декоративност. Във фазата на цъфтеж от май до юли те придобиват богат цвят, който придава на растението яркост и насищане. Цветът може да бъде различен - от ярък лимон до изумруден тон. Издънките са зелени, изправени, покрити със златни листа по цялата дължина.

Всички части на разноцветните млечни водорасли, с изключение на съцветията, съдържат млечен сок - междуклетъчна течност, която е отровна. Ето защо, когато се грижите за него, трябва да носите гумени ръкавици.

Важно е млякото да не попада върху лигавиците на очите и в устната кухина, тъй като може да провокира отравяне и алергични прояви.

Хибридна форма

Това растение има един декоративен сорт, които се различават по размер и цвят - Мразовит пламък.

Описанието включва няколко отличителни качества:

 • цветя на шартрез с жълтеникави прицветници;
 • цъфти през май и завършва цъфтежа през юни;
 • в зависимост от сезона листата имат различен цвят - през пролетта и лятото са зелени със сивкав оттенък и кремав кант, през есента стават червени;
 • миниатюрен храст - височина 35-40 см;
 • расте добре на слънчево или леко засенчено място.

Приложение в пейзаж

Храстовото растение лесно се използва в градинския ландшафтен дизайн:

Еуфорбия многоцветна в ландшафтен дизайн

Еуфорбия многоцветна в ландшафтен дизайн

 • в миксбордъри;
 • се получава добра комбинация с маломерни смърч, ела и хвойна;
 • перфектно толерира съседството на почвопокривните растения - седум, зеленчук, упорити и антени;
 • в големи цветни лехи се засажда на групи, създавайки буйно и светло цветно легло;
 • използва се и при създаването на големи по размер алпинеуми;
 • много се отглеждат за рязане - клонки с ярки съцветия стоят дълго време във вода, без да губят декоративния си ефект в продължение на 10-12 дни.

Покупка и адаптация

Можете да си купите такова цвете във всеки цветарски магазин.

Когато избирате растения в саксии или контейнери, обърнете внимание на тяхното състояние. При здрави екземпляри:

 • надземната част е свежа и сочна;
 • стъбла, пъпки и листа с еднакъв зелен цвят, не съдържат черни и жълти петна, червеникави израстъци;
 • повърхността на земна бучка без подкисляване и плесен.

Изберете отгледани цветя, които вече са образували 2-3 стъбла с листа. Такива разсад се вкореняват добре след засаждането в градината, тъй като имат развита коренова система.

За адаптация те дават 2-3 седмици, след което се трансплантират на открито. През този период от време ще можете да определите състоянието им - дали има паразити и инфекции.

Ако растението започне да пожълтява или изсъхва, трябва да се третира с химикали. Дайте още 7 дни за възстановяване и едва след това можете да започнете трансплантацията.

Кацане

Euphorbia многоцветно отглеждане и грижи

Euphorbia многоцветно отглеждане и грижи

Засаждането се извършва през пролетта преди началото на вегетационния период - важно е да имате време, така че растенията да не започнат да пускат листа. Така те ще пуснат корен по-бързо.

Закупените цветя първо се поливат, след това се изваждат от контейнер или саксия, заедно със земна буца, те се прехвърлят в дупките за засаждане.

Размерът на дупките трябва да съответства на размерите на кореновата система. На дъното се полагат една шепа камъчета или експандирана глина, за да се осигури изтичането на излишната течност. След това поръсете със слой плодородна почва - смес от изкопана земя и компост (миналогодишния тор). Смесете на равни части.

Корените се спускат надолу, всички кухини се запълват, трамбоват, поливат. 3 литра вода са достатъчни за един разсад. За да се предотврати бързото изпаряване на влагата, храстите се поръсват с градинска пръст.

При засаждане на групи се спазва определено разстояние, за да се избегне удебеляването на насажденията и появата на болести и вредители в бъдеще. Схема на засаждане - между разсад 50 см, в ред 60 см.

Прехвърляне

Euphorbia polychroma може да расте на едно място в продължение на 3-4 години, след този период се трансплантира. Преместването е необходимо, тъй като почвата става бедна с времето и растението губи първоначалния си декоративен ефект и расте бавно.

Храстите се напояват обилно, след час се изваждат от почвата и заедно със земна буца се трансплантират на ново място с плодородна почва. Техниката на пресаждане е същата като при засаждането.

Трансплантацията на закупени копия е необходима след триседмична карантина, за да имат време да се адаптират.

Когато отглеждате в саксия за пресаждане, вземете контейнер с 3-4 см по-голям диаметър от предишния. Използвайте керамичен или пластмасов съд с дренажни отвори в дъното. Изсипват се няколко шепи експандирана глина, след което те се пълнят наполовина с почвена смес от компост и градинска пръст, корените се спускат надолу, пълнят се със субстрата до върха, почвата около леторастите се притиска и се полива.

Необходима е непланирана трансплантация за болни растения, чиято коренова система е изгнила или повредена от вредни насекоми и инфекции. Възможно е да се определи влошаването на общото състояние на млечницата от надземната част - стъблата и листата пожълтяват, изсъхват, изсъхват.

Условия на задържане

Всички видове млечни растения предпочитат да растат в слънчева зона, защитена от парещото слънце по време на обяд.

Засажда се сред високи храсти - рози, хортензии, като се спазва определено разстояние. Така че няма конкуренция за пространство, влага и хранителни вещества.

Когато засаждате на сянка, няма да се получи, за да получите буен и ярък цъфтящ храст. Той не обича преовлажняването, така че трябва да се засажда на равна площ с добре дренирана земя.

Предпочита да расте на глинеста или глинеста почва с високо съдържание на полезни компоненти. Ако почвата е съборена, добавете няколко 1 м² кофи с пясък.

Развива се слабо на подкиселена почва, оптималното ниво е 6 единици. За дезоксидация се използват калцит, доломитово брашно, гасена вар или прахообразна креда в размер на 300 g на 1 m².

Влажност

Многоцветни семена от еуфорбия

Многоцветни семена от еуфорбия

Euphorbia multicolor реагира положително на често напояване на короната.Редовното пръскане с топла вода през пролетта и лятото насърчава бързия растеж на листата и стъблата, отмива мръсотията и праха, а също така предпазва от вредители.

Честотата на пръскане през топлия сезон е на всеки 5 дни. Процедурата се извършва вечер, когато слънцето залезе.

Температура

Комфортната температура през топлия сезон е 20-28 ° С.

Градинското растение се отглежда навсякъде, защото е пригодено за използване на открито. През зимата може безопасно да понася дори силни студове, при условие че зоната в близост до багажника е покрита.

Осветление

Реколтата трябва да бъде засадена на слънчево място. По време на вегетацията се нуждае от разсеяна дневна светлина за 10 часа.

През есента и зимата цветето не се нуждае от светлина, защото преминава във фаза на покой.

Грижа

Не е трудно да се грижите за млечни водорасли, така че всеки, дори и начинаещ цветар, може да го отглежда. В процеса на растеж и развитие е необходимо да се осигурят няколко важни условия.

Euphorbia многоцветен пламък за замръзване

Euphorbia многоцветен пламък за замръзване

Поливане

Растението е влаголюбиво, но при често преовлажняване кореновата система изгнива. Поливането трябва да бъде редовно, но умерено. През летните жеги храстът се навлажнява на всеки два дни.

През пролетта и есента честотата намалява - те се ръководят от състоянието на почвата. Ако е изсъхнало на дълбочина 4-5 см, време е да се полива.

След намокряне е необходимо разрохкване на почвата, за да се поддържа влаго- и въздухопропускливостта на почвата. Разхлабва се повърхностно и между редовете, за да се избегне нараняване на кореновата система.

Подхранване

Многоцветната еуфорбия се отнася до необходимостта от периодично хранене.

Тори се със специални препарати за кактуси през целия вегетационен период, два пъти месечно.

За бързо и качествено усвояване на хранителните вещества след хранене храстите се поливат обилно.

Подрязване

Основните грижи за млечни водорасли от този сорт включват редовно подрязване. Формирането за храста не е необходимо - първоначално образува красива и буйна корона, но можете да отрежете стъблата, растящи навътре или в грешната посока.

С пристигането на пролетта е необходимо да се извърши санитарна прическа - изрежете всички съмнителни части (пожълтели, свити, счупени и замразени). Така можете да предотвратите появата на вредители и болести през целия вегетационен период.

За подстригване се използва стерилен и остър инструмент. След срязването храстът се напоява с едно от възстановяващите лекарства - Epin или Heteroauxin.

Подготовка за зимата

Това растение има повишена устойчивост на замръзване, поради което е подходящо за отглеждане във всяка климатична зона на нашата страна и не се нуждае от изолация.

Подслон се изисква за млади насаждения на възраст до три години. Те започват да се изолират през есента няколко седмици преди предстоящата слана. Първо те избърсват зоната на почти багажника с миналогодишния тор или дървени стърготини, след което покриват надземната част със смърчови клони.

Покривният материал се отстранява през пролетта, когато снегът се разтопи и заплахата от повтарящи се студове отмине.

Методи за размножаване

Разделяне на храста

Това е един от най-ефективните методи, който често се използва по време на подмладяването на възрастен млечник - веднъж на всеки три години по време на процеса на трансплантация.

Еуфорбия многоцветно слънце

Еуфорбия многоцветно слънце

Растението се полива обилно, след час се отстранява заедно със земна бучка, потопена в съд с вода, за да се отмият остатъците от почвата. Корените се изсушават, всички нежизнеспособни фрагменти се отстраняват, храстът се разделя на няколко части, така че всеки от тях да има по едно стъбло с пъпки и 2-3 корена.

Местата на разфасовките се напудрят с въглен, след което се засаждат съгласно гореописаната схема за засаждане.

Семена

Това е двудомно растение, така че можете да различавате само мъжките съцветия от женските по време на периода на цъфтеж. След събиране и изсушаване на семената.

Семената се засяват през есента на открито, не по-късно от първата половина на септември, за да имат време за изграждане на кореновата система и зелената маса преди настъпването на студеното време.Изкопайте дупки с дълбочина 3-4 см на разстояние 10-15 см, поставете семето, поръсете го със земя, напойте го.

Можете да посеете семената през пролетта в кутия за разсад или пластмасов контейнер с дренажни отвори на дъното. Напълнете със смес от градинска пръст и компост (1: 1). Те се засаждат на разстояние 5 см, след което се покриват с тънък слой изгнил оборски тор, разливат се с топла вода, покриват се с фолио.

Те ще поникнат след две седмици. През това време те трябва периодично да се пръскат, проветряват всеки ден. Щом върху тях се появят две двойки листа, в отделни саксии се прави кирка. Разсадът се отстранява заедно с бучка земя и се прехвърля в хранителен субстрат, използван за сеитба. Струва си да презасадите на открито след месец.

Резници

Рязането е един от най-популярните методи за разплод. Резниците се изрязват през пролетта. Избират се апикалните издънки на короната, които не съдържат признаци на заболяване. Оптималната дължина на стъблата за засаждане е 10-15 см. За бързо и успешно вкореняване те могат да се поставят във вода за няколко часа с добавяне на разтвор на Epin.

Еуфорбия многоцветна еуфорбия

Еуфорбия многоцветна еуфорбия

Те се засаждат на открито на слънчево място. Дупките се изваждат, на дъното се полага малко експандирана глина, след което се поръсва отгоре със смес от миналогодишния тор и градинска пръст. Издънките се монтират с наклон до дълбочина 3-4 см, след което се покриват със земя, уплътняват се, поливат се.

През първата седмица те се нуждаят от засенчване по време на обяд, за да предотвратят изсъхване и смърт. Необходимо е също така да се полива през ден, внимателно да се разхлаби почвата и да се мулчира зоната в близост до стъблото.

Болести и вредители

В процеса на отглеждане градинската многоцветна еуфорбия може да увреди различни инфекции и паразити, ако не се вземат навременни мерки за тяхното премахване, храстът може бързо да изсъхне.

Болести и вредителиПризнациЛечениеПрофилактика
Паяк акариМалка паяжина от долната страна на листата, пожълтяваща в засегнатата област. Насекомото се храни с тъканния сок и в напреднал стадий може да доведе до смъртта на храста.Премахване на повредени участъци, лечение с акарициди - Aktellik или AktaraРедовно пръскане, защита от парещото слънце при екстремни горещини
Бяла мухаМалки пеперуди, летящи на короната, снасят яйцата си върху листата в пазвите. Родените гъсеници прегризват листата, оставяйки дупки в тях.Третиране с един от хербицидитеИзбягвайте удебеляването на насажденията, редовно плевете пътеките и поръсвайте с дървесна пепел
ЩитЧервени плаки се залепват по повърхността на стъблата и листата. Те се хранят със сока на всички органи, засегнатите области стават жълтеникави, след това кафяви, отмиратДвойно лечение с Decis с интервал от 7 дниРедовна проверка за повреди, с леки повреди по насекомите, те се събират на ръка, напоявани с концентриран сапунен разтвор. Трябва да купите здрави растения, да ги торите редовно, да ги поливате, да следвате схемата за засаждане
Кореново гниенеОсновната причина е честото преовлажняване на почвата.Храстът започва да гние в долната част, по-късно короната пожълтява и изсъхва.Такова растение трябва да се извади от саксията, да се измие остатъците от почвата, да се отстранят всички изгнили фрагменти, да се обработят с фунгицид, да се изсушат и трансплантират на ново място.Спазвайте режима на поливане

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус