Anderson's Tradescantia - функции на съдържанието

0
74
Рейтинг на статия

В домашното цветарство традесканцията на Андерсън заема гордо място. Тревисто растение, родено в Америка, има няколко декоративни сорта, които се отглеждат успешно у нас. Сортът е кръстен на американския ботаник Андерсън. Помислете как изглежда едно цвете, от какви грижи се нуждае в апартамент.

Традесканция на Андерсън

Традесканция на Андерсън

основни характеристики

Растението от семейство Коммелинови е получило две имена сред хората - паякът Вирджиния или паякът на Андерсън.

Вечнозелен изправен храст с месести, лепкави издънки. Височината, в зависимост от сорта, варира от 30 до 60 см. Листата са извити, дълги. Съцветията са малки, с диаметър 2,5-3 см. Цветята са подредени на дръжки, събрани на гроздове. Външно те приличат на формата на чадър.

Дълъг цъфтеж - трае от 1,5 до 2 месеца.

Сортове

Благодарение на усилията на животновъдите са отгледани много уникални и живи сортове с различни нюанси на съцветия и височина на храстите.

Снимка на Традесканция Андерсън

Снимка на Традесканция Андерсън

Макс. Двойно (Macs Double)

Красиво цвете със зелени дълги листа, изправени месести стъбла. В горната част на леторастите цъфтят махрови люлякови съцветия. В центъра има миниатюрно цвете на тънко лилаво стъбло, отгоре е жълто.

Сортът е подходящ за отглеждане на закрито и на открито в региони с топъл климат.

Невинност

Миниатюрна традесканция висока 30-40 см, с красиви листа, заострени на върховете. Цветът на листната плоча е зелен, дължина 15-20 см, ширина 3-4 см.

Сортът се отличава с буен и обилен цъфтеж - съцветията се състоят от три венчелистчета с лек люляков тон. В центъра има леко мъх и подобни на конци цветя с жълт оттенък.

Червено грозде

Много ярък външен вид с малинови цветя, които цъфтят по няколко парчета наведнъж на всяка издънка.

Стъблата са масивни, дълги 35-40 см, листата са удължени, плътни с лек розов кант. Сърцевината на цветята съдържа жълти тичинки, които им придават необичаен контраст.

Конкорд Гроздов (Грозде Конкорд)

Красива гъсто облистена традесканция с подобни на колан листа с яркозелен тон. Стъблата са изправени, плътни, малки трилопастни цветя със синкаво-син цвят, разцъфнали на върха си. Диаметър - 3-4 см.

Дълъг цъфтеж - малко повече от 1,5 месеца.

Karminglut

Този сорт цъфти с малинови съцветия, големи 3-4 см. Стъблата са прави, тънки, отгоре обсипани с цветя.

Основната разлика е сребристата сянка на листата.Дължината на листната плоча е 12-15 см, формата е удължена, повърхността е леко грапава.

Сладка Кейт

Този сорт има цветя от синкаво-люляк нюанс, малки, с обиколка 2-3 см, трилопастни. Листата са дълги (15-20 см), жълти или светлозелени. Тази комбинация от тонове придава на растението богат контраст и привлекателност.

Клъстери Merlot (Мерло Клъстери)

Един от най-декоративните хибриди с пъстри съцветия. Стъблото е изправено, зелено. Долната част е гъсто облистена. Листа с богат изумруден тон, подобни на колан, остри на върховете, увиснали.

На етапа на бутониране в горната част на издънките се образуват лилави пъпки, от които цъфтят трилопатеви бели съцветия със синкав център. Отдолу венчелистчетата са тъмно лилави.

Billberry Ice (Боровинка Лед)

Деликатно растение със смарагд, удължена зеленина и тънки стъбла, растящи до върха. На всяка издънка се образуват няколко съцветия, събрани в куп. Цветята са малки, 3-4 см в диаметър, трилопастни, съставени от светлорозови листенца, по-близо до центъра, цветът е с няколко нюанса по-тъмен.

Розов шабли Chablis)

Декоративно, компактно цвете - височина 20-30 см с подобни на колан, дълги листа от зелен цвят.

На всяка издънка цъфти по едно съцветие от бледорозов или светло лилав нюанс с люлякова сърцевина.

Osprey (Osprey)

Различава се от останалите сортове по снежнобели пъпки. Обиколката е 3-4 см. Сърцевината е пубертетна, лилава. Листата са удължени, зелени, стъблата изправени, здрави.

Покупка и адаптация

Можете да си купите всякакви разновидности на Anderson's Tradescantia в цветарски магазин. По-добре е да се вземат цъфтящи екземпляри - това е сигурен знак за тяхното качество и здраве. Освен това по съцветията можете да видите, че това е истински сорт.

Anderson's Tradescantia Billberry Ice

Anderson's Tradescantia Billberry Ice

Изследвайте внимателно въздушната част - важно е да няма признаци на болести и вредители (израстъци, петна от неестествен цвят) по стъблата, листата и пъпките.

Субстратът трябва да е леко влажен, свеж, без подкисляване и плесен върху повърхността.

Закупеното растение се поставя на добре осветено място и за предпочитане далеч от други цветя. Задържането в карантина в продължение на три седмици ще му помогне не само да се адаптира към условията на отглеждане на закрито, но и да установи дали има някакви болести, вредни насекоми. След това се прехвърля в обща стая с цялата растителност.

Кацане

Можете да засадите във всеки висок контейнер с дренажни отвори. Подходящ е керамичен или пластмасов съд.

На дъното се полага разширена глина или камъчета, за да се осигури добро изтичане на излишната влага, след това плодородна почва. Кореновата система се спуска, изправя, покрива се с останалата почвена смес до горе, смачква се около стъблото и се полива с топла вода.

Условия за отглеждане

Избор на почва и местоположение

Традесканцията предпочита да расте в слабо кисела почва. Можете да използвате пясъчен субстрат с добавяне на торф, черна мазна глина и изгнили дървени стърготини, смесени в съотношение 1: 2: 1: 0,5.

Тя обича разсеяната дневна светлина, така че тя трябва да бъде поставена в западната или югозападната страна на къщата. Когато се отглежда на северна или източна перваза на прозореца, ще се изисква изкуствено осветление - без него растението ще избледнее и цъфтежът няма да е толкова обилен и ярък.

Можете също да инсталирате саксия на южния прозорец, но в същото време да осигурите защита от парещите лъчи по време на обяд. Ако това условие не е изпълнено, растението може бързо да изгори и да изсъхне.

Влажност

Цветето предпочита да расте при условия на умерена влажност. Напояването на короната е необходимо само в горещите летни дни, за да се предотврати увяхването на стъблата, листата и появата на паякови акари. Ако въздухът в стаята е прекалено горещ и сух, можете да инсталирате отворен съд с вода до саксията, да поставите саксията на палет с мокра експандирана глина.

През зимата Традесканция се напоява 1-2 пъти месечно за хигиенни цели.

Осветление

Anderson's Tradescantia Osprey

Anderson's Tradescantia Osprey

Традесканцията изисква разсеяна дневна светлина поне 8 часа на ден. През пролетта и лятото цветето се държи на открито (поставя се на балкон, тераса, лоджия или се поставя на сенчесто място в цветна градина).

През зимата, когато се държи на прозорци с недостатъчно осветление, ще е необходимо изкуствено допълнително осветление с флуоресцентна лампа. Не можете да държите растението на слънце, листата и съцветията му бързо ще изгорят и то ще умре.

Температура

Във фазата на активен растеж и цъфтеж се изисква стабилна топлина в рамките на 20-26 ° C. През зимата, когато започне периодът на покой, той се понижава до 15-17 ° C.

Традесканцията не понася течения, поради което по време на проветряване на стаята през студения сезон тя трябва да бъде преместена в друга стая.

Характеристики на грижите

Това е непретенциозна култура, за която трябва да се грижите, така че всеки, дори начинаещ, може да я отглежда.

Поливане

Това е влаголюбиво растение, поради което не толерира суша. Полива се умерено, след като субстратът изсъхне на дълбочина 3-4 cm.

За напояване използвайте филтрирана или утаена вода със стайна температура. Излишната натрупана в тигана влага се излива.

След намокряне може да се извърши разхлабване на повърхността, за да се поддържа влагата и дишането на почвата.

Подхранване

Първото подхранване се дава в началото на пролетта, когато цветето се събужда. Обикновено минералните състави се използват за тревисти декоративни цъфтящи растения. Те се въвеждат в течна форма - веднъж месечно.

На етапа на бутониране може да се оплоди с препарати, съдържащи калий. Този компонент насърчава буен, жив и дълготраен цъфтеж. Торете на всеки 10 дни.

Подрязване

Формиране за тази култура не е необходимо, тъй като първоначално образува компактен и плътен храст.

Всяка пролет и есен се изисква санитарна прическа - изрязват се всички издънки, листа, които са изсъхнали, пожълтели, изгнили или повредени от паразити. Също така, след края на цъфтежа, си струва да отрежете изсъхналите пъпки - те само отнемат силата и енергията на цветето.

Прехвърляне

Честотата на разсаждане на домашни цветя е веднъж на три години.

Също така е необходимо да се трансплантира закупено растение, тъй като почвата, в която е продадено, не съдържа вещества, полезни за развитието и растежа. Можете да трансплантирате само след края на цъфтежа.

Процедурата се извършва по метода за претоварване на земна кома - първоначално се полива обилно, след което се изважда и се поставя в нова саксия. Той трябва да е с 2-3 см в диаметър по-голям от предишния. Всички кухини са запълнени с хранителен субстрат, натъпкани, навлажнени.

Трябва да се трансплантират цветя, при които кореновата система е започнала да гние от преливане или повредена от инфекции, вредители. В този случай традесканцията първо се полива, след това се отстранява и спуска в леген с вода, за да се измие напълно почвата. Изгнилите корени се изрязват до здрава тъкан, третират се с фунгицид, изсушават се и се засаждат в отделни саксии.

Методи за размножаване

Има няколко начина как може да се размножава това закрито цвете, всеки с плюсове и минуси.

Семена

Традесканция Андерсън Инносенс

Традесканция Андерсън Инносенс

Събраните в края на цъфтежа семена се накисват във вода за 24 часа, след което се засяват в купички. За сеитба се използва смес от торф и пясък (1: 1). Разсадът се навлажнява с пулверизатор, покрит с прозрачно стъкло. До момента на покълване те се поливат периодично, проветряват се всеки ден.

След масовото появяване на разсад, стъклото се отстранява, те продължават да растат и да се грижат. На етапа на развитие на една двойка листа те се настаняват в отделни саксии.

Резници

Това е най-простият и ефективен метод за разплод. Резниците се отрязват от върховете на стъблата след цъфтежа. Отсечените места се напръскват с Epin, за да се ускори процесът на вкореняване, потапят се в торфено-пясъчна смес на дълбочина 3-4 cm, поливат се, покриват се с филм.

След 14-20 дни те ще започнат да пускат нови листа, след което подслонът се премахва. След 4 седмици засаждането се извършва в отделни саксии.

Чрез разделяне на корена

За целта използвайте старо растение, което трябва да бъде подмладено. Полива се, изважда се от саксията, а останалата почва се измива с вода. Разделете на няколко части, така че всяко отделение да има по едно издънки и 2-3 корена. Местата на разфасовките се поръсват с въглен, разположени отделно в саксии.

Болести и вредители

Това стайно растение има няколко паразита и рани, които водят до загуба на декоративност и смърт.

Болести и вредителиПризнациЛечениеПрофилактика
Трипси, паякови акари, мащабни насекомиХранят се със сок от листа, стъбла, пъпки. Засегнатите области пожълтяват, изсъхват и отмиратЛечение с Aktellik, Aktara, Fitoverm или KarbofosПоддържане на температура и влажност на желаното ниво, използване на стерилен субстрат за засаждане и пресаждане, закупуване на здрави растения
Кореново гниенеПричината е честото преовлажняване със студена вода. Първо коренът изгнива, след това стъблото става мокро, меко, почерняваЦветето се изхвърля, в горната част, резникът се отделя за вкореняванеИзбягвайте преливане

Полезни видеоклипове

Лечебни свойства

Стъблата и листата на Anderson's Tradescantia имат уникални лечебни свойства:

Anderson's Tradescantia Max Double

Anderson's Tradescantia Max Double

  • спиране на кървенето;
  • насърчават бързото зарастване на рани, пукнатини, ожулвания;
  • препарати на базата на това растение се използват при комплексно лечение на туберкулоза, настинки, стомашно-чревния тракт;
  • сок от листа помага да се отървете от пародонтоза.
Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус