Какво да правим със замръзнала круша

1
1269
Рейтинг на статия

През пролетта градинарите започват да се грижат за дървета и храсти. Овощните дървета са най-често склонни към замръзване при ниски температури. Една от тях са крушите. Признаците, че крушата е замръзнала, показват необходимостта от предприемане на мерки за спасяване на културата. Малко резитба и обилно поливане често са достатъчни.

Какво да правим със замръзнала круша

Какво да правим със замръзнала круша

Как да разпознаем замразена круша

Плодовите дървета замръзват, независимо от възрастта на растението.

Фактът, че крушата е замразена, се показва от тъмни издънки и кора. Сърцевината на багажника също променя цвета си. За да проверите, отрежете клонка в края и погледнете цвета. В здрава круша тя трябва да е бежова. Ако сянката стане кафява или тъмнокафява, растението е замръзнало.

Друг признак е появата на измръзвания. Това са надлъжни пукнатини в кората, които се появяват в резултат на температурни разлики през деня и нощта. През деня под въздействието на слънцето кората се загрява и разширява, а през нощта се свива, поради което се появяват разкъсвания на горния слой. Тази деформация се почиства, дезинфекцира с меден сулфат и след това се покрива с градински лак.

Ако крушите са замразени, това не означава, че дървото е мъртво. Често краищата на клоните леко замръзват поради дехидратация през сухата есен. Друга причина е, че не са имали време да узреят. За да се избегне това, е необходимо особено внимателно поливане в жегата.

Варосването през есента служи и като защитен слой срещу замръзване.

Определяне на степента на замръзване

Методите за определяне на степента на щетите са ефективна проверка дали крушата не е напълно замразена.

Има 2 начина за проверка:

  • Разрез на 3-4 годишен клон. Поставят го във вода за 4 дни и гледат цвета на дървото. Ако крушата има светло зелен оттенък, негативните ефекти от измръзване не са отразени върху нея. Освен това издънките растат на клона и пъпките набъбват. В силно замръзнало дърво дървото почернява.
  • Разрез на багажника върху кората. Непокътнатият камбий остава зелен, докато починалият става кафяв, близък до черния. Такова растение е малко вероятно да бъде спасено. Раната на живо дърво се покрива с брилянтно зелено веднага след изрязването, а след това с градински лак или естествена маслена боя.

В някои случаи дори черната кора не показва пълната смърт на крушата. След размразяване на почвата проверете корените. За целта те се изкопават, в кората се прави разрез и се проверява за съответствие с определен цвят на дървото.

Първи стъпки за спасяване на дървото

Замразена круша трябва да се реже

Замразена круша трябва да се реже

На първо място, замразените круши трябва да се режат, независимо от сорта. Подрязването се извършва през пролетта, края на април - началото на май. Повредените части се проследяват добре през този период. Процедурата се извършва внимателно, за да се избегнат големи рани. В противен случай дългосрочният им свръхрастеж ще доведе до черен рак. Освен това местата на разфасовките се обработват с градинска смола, а дърветата обилно и често се поливат с вода, без добавяне на минерални торове.

Млада круша (на 2-5 години) наистина може да бъде спасена, дори ако е замръзнала до снежната покривка.В този случай не само върхът и някои клони, но и наземната му част се отрязват напълно, оставяйки само здрава дървесина.

И в двете ситуации стволовете на замръзналите дървета се мулчират с хумус. Това е необходимо за задържане на влага и размножаване на земните червеи. Почвата наблизо често се разхлабва и изгаря.

Специални грижи за круши

Ако растението замръзва през зимата, грижите за него се изискват не само през пролетта, но до пълното му възстановяване. По време на цъфтежа и засаждането на плодовете повечето плодове се отстраняват, оставайки само една четвърт. Обилното поливане на растението е задължително. През октомври-ноември се извършва напояване с водно зареждане, при което почвата се накисва с 40 см. Под приклада на дърветата се внасят и органични торове.

При слабо проникване на замръзване не е трудно да се възстановят дърветата. Ако студовете са засегнали корена, по-добре е да изкорените растението и да засадите нов разсад.

Обобщаване

Силните студове могат сериозно да навредят на крушите, в резултат на което дървото няма да донесе голяма реколта. Подрязването правилно и обилното поливане са от първостепенно значение.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус