Традесканция Вирджиния - красиво цвете

0
101
Рейтинг на статия

Европа научи за това цвете още през 18 век, с началото на развитието на Американския див запад. За първи път Традесканция е описана от бащата и сина на Традескант, ботаници-пътешественици (растението е кръстено в тяхна чест). А в Русия екзотиката се появи през 1860 г. - тогава тя се култивира в ботаническата градина на Санкт Петербург. Сега, през 21-ви век, Вирджиния Традесканция е много популярна и украсява градини и вилни къщи в цялата страна.

Tradescantia virginiana

Tradescantia virginiana

Описание на цветето

Представлява многогодишна билка с изправени, разклонени издънки, чиято максимална дължина е 60 см. Издънката е покрита с тесни зелени (едноцветни) листа. Всеки лист е с дължина до 20 см.

Цъфтежът е дълъг, от средата на лятото до есента (трае около 8 седмици), често до много студа. През цялото това време, зонтичните съцветия, състоящи се от малки розови или лилави цветя, се отварят по върховете на леторастите (всеки живее само един ден).

Цветята на уличната традесканция не миришат. Но опрашващите насекоми са привлечени от ярките си цветове.

Растението има много популярни имена: американска билка, саксифраг, женски клюки.

Покупка и адаптация

Можете да закупите това градинско цвете в големи търговски обекти (където се продава в контейнери за претоварване).

Вирджиния Традесканция

Вирджиния Традесканция

Не е необходимо растението да се държи в такъв контейнер. Повдигайки гърнето, може да се чудите колко е леко. Факт е, че разсадът, продаван за продажба, се засажда в така наречената транспортна почва. Той не е хранителен, но изпълнен с химията, която кара разсадът да цъфти красиво в магазина.

Ако искате вашата Tradescantia да бъде здрава, незабавно я трансплантирайте на вашия сайт.

Можете също така да закупите разсад от градинари любители. Те предлагат предимно прясно изкопани резници.

  • Предимството на такава покупка е, че можете да видите кореновата система в целия й блясък, отхвърляйки гниещи екземпляри.
  • Недостатъкът е, че ако забравите да обвиете корените с мокра кърпа, те могат да изсъхнат и растението няма да пусне корени добре.

Засаждане и пресаждане

Можете да засадите Tradescantia през пролетта, лятото и началото на есента. Но през летните или есенните месеци е по-добре да съкратите издънките преди засаждането - това ще позволи на храста да спести малко енергия, като вложи всички ресурси в вкореняване.

Когато засаждате няколко храста, оставете между тях 35 до 40 см.

Преди да засадите цвете, почвата трябва да бъде оплодена и леко разпушена. Изкопайте цветна леха с листна почва (наричана още градинска), хумус и пясък.

Важно е да изберете не фин (строителен), а едър (речен) пясък. След поемане на вода, тя няма да „циментира“ почвата, а, напротив, ще допринесе за добро отводняване на обекта.

В суха почва засаждането трябва да завърши с обилно поливане.

Условия на задържане

Традесканцията се засажда върху алпийски пързалки, миксбордове, покрай оградата. Освен това тя се чувства отлично на брега на естествен или изкуствен водоем и на други влажни места.

Снимка на Вирджиния Традесканция

Снимка на Вирджиния Традесканция

Съседите на това цвете могат да бъдат астилба, папрат, бели дробове, хъхера и домакини.

Това растение предпочита хумифицирана, плодородна, лесно пропусклива почва. По отношение на киселинността, тя трябва да бъде неутрална (с рН от 6,6 до 7,5).

Ако традесканцията на закрито обича да е с температура около 20 градуса през цялата година, то градинската е многогодишно растение, което не се страхува от нашите зими. Когато подготвяте растение за зимуване, то трябва да бъде обилно мулчирано. В северните райони цветното легло трябва да бъде покрито с нетъкан материал.

Осветление

Традесканцията е фотофилна и няма да има нищо против, ако пряка слънчева светлина започне да пада върху нея. Но на сянка и тя няма да откаже да расте. Но сянката трябва да е лека (ажурна полусянка). В плътна сянка издънките на цветето могат да се простират.

Важно е мястото да е уютно - защитено от пориви на вятъра и течение.

Влажност

Традесканцията обича влажни места. Тя ще цъфти прекрасно на влажния бряг на водоема, до бански костюми, лилейници и ириси.

В допълнение, на такова място растението не трябва постоянно да се полива, поради което грижата за цветето ще бъде сведена само до скубане на плевели и рядко раздуване на почвата.

Грижа

Торове и подхранване

За тази декоративна култура е подходящ универсален тор за цветя (т.нар. Минерална вода с общо предназначение) - той се разрежда съгласно инструкциите и се прилага на два етапа:

Традесканция вирджински засаждане и грижи

Традесканция вирджински засаждане и грижи

  • от март до април (горната превръзка ще помогне на растението да се „събуди“ по-бързо);
  • в средата на лятото (когато периодът на бутониране започва при Tradescantia - в този случай подхранването може да се прилага до края на цъфтежа).

Мулчирането с компост също ще бъде полезно за храста.

Между другото! За да могат цветята да се появяват по-често, изсъхналите пъпки трябва да бъдат отрязани навреме - това ще позволи на растението да спести енергия за узряване на семената (едва ли имате нужда от тях, особено ако сортът ви е хибрид) и да хвърли всички ресурси в образуването на нови пъпки.

Поливане

Водолюбивата традесканция обича честото и щедро поливане. Горната част на почвата трябва да се остави да изсъхне малко, но почвата в дълбините и близо до корените трябва да е леко влажна дори през горещо лято.

Между другото! Ако сезонът е дъждовен, можете да откажете поливането.

Възможно ли е да отглеждате цвете в страната, тоест на място, където не винаги посещавате и не винаги можете да поливате цветното легло навреме? Да, сочните листа на растението ще натрупат достатъчно влага, за да оцелеят до завръщането ви (дори ако нещо ви задържа в града), особено ако храстът расте близо до езерото.

През зимата Традесканция не се нуждае от напояване. Ако обаче живеете в някой от южните региони и цветните ви лехи не се крият под снега, погледнете ситуацията. Понякога храст, който не „хибернира“, се нуждае от редки и малки дози вода.

Прехвърляне

Можете да преселите храста през пролетта и есента. След процедурата се полива добре.

За какво е тази процедура? Традесканцията, растяща дълго време на едно място, може да даде изобилие от самозасяване, нарастващо в различни посоки. Трансплантацията ще помогне да се „укроти“ такъв храст. И също - отървете се от сухи, грозни издънки.

Методи за размножаване

Семена

Този метод на възпроизвеждане се нарича генеративен.

Трябва да закупите семена не по-късно от март.

Етапи:

  • Смес от торф и пясък се изсипва в купички (чаши за еднократна употреба, тава).
  • Семената се разпространяват по повърхността, като леко се притискат в земята. Можете да си помогнете с пинсета или клечка за зъби.
  • Почвата се напръсква, купите се затягат с лепкаво фолио или се покриват с еднократна торбичка / парче прозрачно стъкло.

Трябва да държите купата на западния или източния перваз на прозореца (така че светлината да се разсейва), в топло помещение, температурата в което не пада под 20 ° C.

От време на време оранжерията се отваря леко, за да изтрие кондензата от филма и да напои почвата. Когато се появят разсад (това трябва да се случи в рамките на 1-2 седмици след сеитбата), можете да се отървете от филма.

Разсад (кълнове с няколко истински листа) трябва да се гмуркат в отделни саксии с градинска пръст, разрошена с торф. И когато станат по-силни, те се засаждат в цветна леха.

Ако живеете в достатъчно топъл регион, можете да опитате да сеете семена на открито. Правят го през април.

Генеративните храсти ще цъфтят за 2-3 години от живота.

Между другото! Отглеждането на Tradescantia чрез семена ще ви даде възможност да изберете сортове. Най-успешен е "Скъпоценните камъни". А някои производители (например "Плазмени семена") в една торба веднага предлагат смес от сортове, цъфтящи в различни нюанси.

Резници

Можете да вкорените върха на стъблото, чиято дължина е от 10 до 15 см. Струва си да го отрежете през лятото.

Традесканция девствена скъпоценна

Традесканция девствена скъпоценна

Най-лесният начин е да премахнете долните листа, да поставите клонката в чаша вода и да изчакате появата на корените.

Резането ще расте по-бързо в смес от улична почва, пясък и торф. В този случай долните листа също се отстраняват, дръжката се задълбочава с 1-2 възли. Контейнерът с дръжката трябва да бъде опакован в прозрачен плик, да се държи на полусянка и умерена топлина (20-15 градуса).

Корените трябва да се появят след 3 седмици. Растение в земята ще ви уведоми за това чрез появата на нови листа.

Вкоренен и отгледан екземпляр може да бъде засаден на цветна леха, той ще издържи на зимуване.

Чрез разделяне на растение за възрастни

При планирана трансплантация стар, напълно обрасъл храст може да бъде разделен на няколко по-малки храста. Но резниците трябва да са големи - малки храсти се оказват болезнени, лошо се вкореняват.

Корените на майчиното растение трябва да се отърсят от почвата, след което кореновата система се разделя с помощта на остър нож. За застраховка всички места на порязвания трябва незабавно да се поръсят с натрошени въглища (дезинфекция).

Важно: "експлоатираното" коренище не трябва да се оставя да изсъхне. Деленките веднага се засаждат в цветна леха. И ако растението е отделено за продажба, временно го "прикрепете" към носител.

Болести и вредители

ПроблемЗащотоРешение
Обезцветяване на листа, удължени издънки.

Бушът може да откаже да цъфти (или да цъфти много лошо)

Бушът расте в твърде дебела сянка.Имаме нужда от светлина, но не горещ пладне, а разсеян
Стъблото е голоРастението липсва или тор, или влагаНастройте поливане
Кафяви (сухи) връхчета на листатаВъздухът около цветето е твърде сух.Ако традесканция е засадена близо до резервоар, подобно заболяване не трябва да се случва. Но ако расте в градината и дърветата, които растат отгоре, откраднат цялата роса, напоявайки храста, напръскайте го малко.
Кореново гниенеЛистата, а след това и стъблата стават черни.Въпреки че Tradescantia е влаголюбива, ако цветето расте в солидна локва, корените му могат да започнат да рушат. Това е много лошо - когато болестта се появи на листата, корените вече ще бъдат повредени твърде много. Можете да опитате да изкопаете храста и да отделите всички изгнили области на корените, като презасадите остатъците от растението на по-сухо място.
Черен кракПърво, долната част на стъблото е покрита с лигав слой. Тогава кореновата част на стъблото почернява и става по-тънка, счупвайки се в основата.

Причината е твърде висока влажност.

Болестта се счита за фатална. Бушът е обречен - имайте време да спасите растящите наблизо традесканции, като ги пресадите на по-сухо място и поливате с разтвор на фунгицид за профилактика.
Саждива гъбичкаТъмен филм, покриващ външната страна на листата. Често се появява след вредители, тъй като насекомите сериозно подкопават имунитета на растението.Първо премахнете вредителите. След това измийте храста със сапунена вода, като внимателно разтривате всеки лист с мека гъба.
ОхлювиСлед посещението на пълзящите вредители, листата ще бъдат хапани. Самите охлюви обаче също не бързат да се измъкнат от местопроизшествието.Отровите няма да помогнат срещу тези "господари". Охлювите трябва да се събират на ръка (в селата злодеите се хвърлят на домашни птици - те особено обичат пилетата).Можете да мулчирате цветното легло с нещо остро (иглолистна постеля), да направите капан (дупка, в която да поставите буркан бира). Има и търговски химикал срещу охлюви, но опитни градинари казват, че той не работи добре. Но добри отзиви получават „естествените бариери“ от магданоз, невен и чесън, растящи наблизо.
Листни въшкиМладите листа се извиват, а новоизрастналите издънки загиват. Също така на храста може да се наблюдава лепкав цъфтеж.Храстът трябва да се напръска с разтвор за измиване на сапун или закупен инсектицид (да речем, Actellika). 2 седмици по-късно обработката трябва да се повтори, дори да няма следи от вредители.
ЩитЛистата пребледняват, падат, като се покриват с кафяви малки "плаки", твърди на допир.Използвайте инсектициди.
ТрипсЛистата са покрити с малки кафяви точки и сухи.

Ако измислите лупа в ръката си, можете да видите малки черни точки от вътрешната страна на чаршафите - това са враговете.

Ако заразяването току-що е започнало, пръскането със сапун ще помогне. Ако сте пропуснали и храстът е бил сериозно повреден, купете инсектицидна отрова.
Pавтономна акараБушът изсъхва, листата пребледняват, покрити с лека паяжина.Ако инсектицид (отрова срещу растения) помага срещу други вредители, трябва да си купите акарицид (отрова срещу кърлежи) срещу кърлежа. Но има и лекарства "срещу всички", общо действие. Във всеки случай лечението трябва да се извършва 2, но по-добре - 3 пъти със седмичен интервал.

м.

Добрата новина е, че повечето вредители се страхуват от влажен въздух. Така че, ако вашата традесканция расте там, където трябва (близо до езерце или в градина, редовно се "къпете" в роса), няма да ги срещнете. Това градинско растение също е устойчиво на болести.

Лечебни свойства

Класическата (научната медицина) не се интересува от това растение и практически не го изучава.

Традесканция девствени скъпоценни камъни

Традесканция девствени скъпоценни камъни

Но традиционната медицина на Латинска Америка и Азия (включително будистки монаси) отдавна уважава това цвете. Листата се прилагат върху пресни рани или циреи, а в Куба се използват като помощно средство при гастрит и стомашно-чревни инфекции.

Официалната медицина на някои южноамерикански страни също започва да разглежда внимателно цветето. По-специално Джонатан Пиреро (биолог от Венецуела) заяви, че е открил вещество, подобно на инсулина в растението. Тоест сокът Tradescantia може да понижи нивата на кръвната захар на човек.

Невъзможно е обаче да се препоръча прием на домашни тинктури, разтриване и други домашни лекарства от Вирджиния Традесканция. Растението не е изследвано, така че нашите лекари не знаят колко е токсично и дали е алерген.

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус