Начини за борба с листни въшки на орхидея

1
3383
Рейтинг на статия

Орхидеята е цвете, което се нуждае от подходящи грижи. Растението е атакувано от трипси, кърлежи, червеи и други паразити. Един от най-често срещаните проблеми са листните въшки на орхидея, затова е важно да се знаят причините за появата на листни въшки и как да се отървете от тях у дома.

Начини за борба с листни въшки на орхидея

Начини за борба с листни въшки на орхидея

Причини за появата

Обикновено листните въшки на орхидеите се появяват поради неподходящи условия на задържане: сух климат, липса или излишък от полезни микроелементи. Но може да се появи и по други начини:

  • насекомите първоначално са били на цвете в цветарски магазин;
  • вредителите бяха в почвата;
  • паразитите са се преместили на цветето от съседни растения.

Когато купувате цвете в магазин, трябва внимателно да разгледате всички листа и други части на растението, както и да проверите субстрата за наличие на паразити.

Появата на листни въшки от почвата е възможна в случаите, когато земята е взета от двора, поради което за трансплантация на орхидеята се използва специална почва, закупена в магазините. Също така е важно да наблюдавате други растения в къщата, за да избегнете разпространението на вредители.

Признаци

Ако на цветята, пъпките, стъблата, издънките и на гърба на младите листа се виждат малки зелени или черни насекоми, това е листна въшка. Понякога е бял. От жизнената си дейност листата губят формата си, декоративност, навиват се, появява се лепкав цвят.

Издънките, на които се образуват цветя, изсъхват и падат. Друг признак на вредители е тъмно петно, разпространяващо се по стъблото.

Една от характеристиките на тези насекоми е способността да се хвърлят. Белите люспи по листата на фаленопсис са признак на паразити.

Увреждане на листни въшки

Листните въшки първо нападат листата на растението, след това стъблото, пъпките и цветята, тъй като тези части са най-сочните. Изсмуква всички микроелементи, необходими за нормалния растеж на цветето. Друга от характеристиките на тези паразити е бързото им размножаване. Те образуват колонии, които обикновено се срещат на местата, където растат нови листа.

В процеса на хранене насекомите отделят токсични вещества в растението. Поради това процесът на разпределение на хранителните вещества и фотосинтезата се нарушават в цветето. Засегнатите части на растението омекват и умират след известно време. В най-лошия случай целият фаленопсис умира.

Профилактика на външния вид

Избягвайте сухота

Избягвайте сухота

За да се предотврати появата на листни въшки на фаленопсис, се предприемат превантивни мерки. Насекомите се размножават бързо в сух климат и не понасят влажен въздух; нивото на влажност се следи постоянно в стаята. Подходящото ниво е 55%. Влажността не само ще спаси цветето от нападението на вредители, но и ще спомогне за бърз растеж.

Поливане и влага

Не забравяйте да следите състоянието на почвата, като предотвратявате изсъхването: цветето се полива всяка седмица. Препоръчително е да го напръскате с топла вода: това предотвратява размножаването на листни въшки.

Влагата не трябва да се натрупва по листата и пъпките, защото излишъкът провокира появата на вредители.

Хранителни вещества

Липсата или излишъкът от полезни микроелементи допринасят за появата на листни въшки. Орхидеята се нуждае от определени хранителни вещества за нормален растеж, като желязо. Ако не е достатъчно в организма на растението, имунитетът намалява и отслабеното цвете се превръща в мишена за вредители.

Голямо количество азот в почвата провокира появата на паразити, така че трябва да вземете сериозно избора на смеси и препарати за оплождане на цветето и да се придържате към правилата за дозиране. Доброто хранене помага за укрепване на имунната система, която ефективно се съпротивлява и се бори срещу болести и вредители. Тя е в състояние да лекува повредени места.

Санитарни и хигиенни мерки

Редовно проверявайте орхидеята си за паразити. В началния етап е лесно да се отървете от листни въшки, като третирате цветето със специални средства. Засегнатите части на растението трябва да бъдат отстранени, за да се предотврати разпространението на токсични вещества.

След закупуване на ново цвете е препоръчително да го премахнете на отделно място и да го държите далеч от други стайни растения за няколко дни, за да сте сигурни, че върху него няма вредители. Трансплантацията трябва да се извършва само в дезинфекциран субстрат и саксия.

Начини за борба

Ако листните въшки се появят на фаленопсиса, е необходимо да се отървете от него възможно най-скоро, преди да причини колосални щети на цветето. Листните въшки се отстраняват по два начина: по народния метод или чрез химикали.

Традиционни методи

Традиционните методи помагат да се излекува цветето само в началния етап от появата на листни въшки. За това се приготвят отвари, инфузии и разтвори. Най-често срещаните средства за защита:

  • Третиране със сапунена вода. Помага за заздравяването на цветето: сапунът за пране се разтваря в топла вода (1 супена лъжица. Сапун пада върху 1 литър). За да направите сапуна по-лесно да се разтвори, нарежете го на парчета или го разтрийте на ренде. Цветът се обработва ръчно с гъба.
  • Обработка с инфузия на цитрусови отпадъци. Кората на всеки цитрусов плод се залива с вряща вода и се влива в продължение на 3 дни. Пропорции: 100 g кора на 1 литър вода.
  • Обработка с инфузия на лук. 1 средна глава лук се залива с 1 литър вряща вода. След това сместа се настоява 3 дни, охлажда се и се филтрира. Орхидеята се третира с пулверизатор.
  • Обработка с настойка от шипка. Запарката се приготвя чрез накисване на плодовете в топла вода, влива се един ден и се вари 30 минути. Пропорции: за 1 литър вода 15 г плодове. Инфузията се пръска веднъж седмично.

След като приложите някое от горните средства, наблюдавайте орхидеята в продължение на 2 седмици. Ако листната въшка не е умряла, те прибягват до химическа обработка, така че да не атакува други части на цветето.

Химикали

Необходимо е да се третира орхидеята с химикали в случай на масово унищожение. Има 3 вида лекарства: контактни, чревни и системни. Всички те се различават по начина, по който действат върху листните въшки: първото действа върху кожата на вредителите, а второто и третото - върху тялото отвътре. Най-ефективните лекарства са чревни и системни: до 98%. Ефективността на контактните химикали е 90%.

Всички инсектициди се редуват, като се прави почивка от 1,5-2 седмици и не се използват повече от 3 пъти. Постоянната употреба на същото лекарство води до пристрастяване при насекомите. За да не навреди на орхидеята, тя се третира в дозите, посочени на опаковката.

Заключение

Листните въшки са сериозен проблем за орхидеята, тъй като могат да навредят значително на цветето и дори да доведат до смъртта му. С вредителите се бори с народни методи, като се използват естествени разтвори и инфузии или с химикали. Във втория случай е наложително да се придържате към правилата за използване на инсектициди, за да не навредите на растението.

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус