Sedum Matrona - подробни характеристики на растението

0
99
Рейтинг на статия

Sedum, или sedum Matrona, е доста декоративно растение, което цъфти до много студа. Поради своята непретенциозност и дълъг цъфтеж, той е търсен в ландшафтния дизайн. Телефиумите са широко разпространени в Европа и страните от Изтока, но този конкретен вид идва от Китай.

Снимка на седумна матрона

Снимка на седумна матрона

Характеристика

Sedum matrona (Sedum telephium Matrona) е тревист многогодишен храст, достигащ височина 50-60 cm.

  • Храстът е компактен и плътен, със свободно стоящи червеникави стъбла.
  • Листата са овални, зелени на цвят (при някои хибридни форми те са кафеникаво-бордо).
  • Цветята са малки, розови, събрани в щитовидни съцветия с диаметър 10-15 cm.
  • Кореновата система е хоризонтално разклонена.

Растението принадлежи към сукуленти, поради което има способността да натрупва влага в тъканите. Успешно толерира суша и не се страхува от студено време.

С подходящи грижи и благоприятни условия за отглеждане е устойчив на вредители и болести.

Покупка и адаптация

Засаждането на седум обикновено се купува в контейнер. Внимавайте - по него не трябва да има чужди петна, сухи и повредени стъбла.

Не засаждайте веднага растението на мястото: наблюдавайте седмица или две, за да видите дали се появяват признаци на заболяване.

Поставете саксията в двора, така че седумът да се адаптира към новите условия, и след това я трансплантирайте.

Правила за кацане

Matrona, растяща в слънчев район, е много декоративна с буйни и ярки съцветия. Може да се засажда на частична сянка, но на пълна сянка храстът расте слаб и блед. Седумът не е придирчив към почвата. Най-добрият вариант ще бъде глинеста или пясъчна глинеста почва. В тежки, плътни почви можете да добавите малко пясък.

Sedum matron кацане и напускане

Sedum matron кацане и напускане

Технология:

  • В началото на май земята на площадката се изкопава, като същевременно се премахват плевелите.
  • На разстояние половин метър се изкопават дупки с дълбочина 15 см.
  • В дупките се поставят хумус и шепа пепел.
  • Растенията се изваждат от контейнера заедно със земната бучка и се поставят дупките.
  • Всеки разсад се полива обилно с хладка вода и се покрива с пръст, като се набива добре.

Условия за отглеждане

Sedum предпочита сух въздух или умерена влажност и не изисква допълнително пръскане. Преовлажняването на почвата може да предизвика загниване на корените, поради което по време на засаждането се полага дренаж в райони със застояла вода. За добър растеж Matrona се нуждае от ярко осветление или лека полусянка.

Растението толерира температури до 30 ° C, но се чувства по-добре при 20-25 ° C. Цъфтежът продължава до средата на есента и по-дълго, докато цветята не се страхуват от временни застудявания и дори студове (до -5 ° C). За зимата е по-добре да покриете храстите с хумус, след отрязване на стъблата със съцветия.

Грижа

Отглеждането на Sedum е лесно. Това е непретенциозно растение, което адекватно толерира метеорологичните промени.Простите грижи обаче ще подобрят декоративния ефект на храста и ще създадат отлична профилактика на болестите.

Поливане

Поливането е необходимо само веднага след засаждането, както и през дълги сухи периоди. При редовни валежи те не са необходими.

Полива се с утаена вода строго в корена. В края на зимата можете да изсипете прах и мръсотия от храста с душ.

Разрохкване и плевене

При необходимост почвата до храстите се плеви и разхлабва. Процедурата подобрява достъпа на кислород, вода и хранителни вещества до корените. Освен това плевенето създава естествена превенция от вредители и болести.

Sedum matrona

Sedum matrona

Подхранване

Когато засаждате храст, в почвата се полагат органични вещества - това ще му е достатъчно до зимата. Преди зимуване храстите са покрити с хумус, който осигурява не само топлина, но и бъдещ резерв от хранителни вещества. Sedum не се нуждае от допълнително хранене.

Важно е да не се прехранва с азот (или органични торове), за да се избегне брашнеста мана.

Подрязване и презасаждане

Седумите се подрязват след цъфтежа, който продължава от юли до средата на октомври. Нарязването на дръжките е необходимо за запазване на декоративния ефект. Трансплантацията се извършва след 5-6 години, разделяне на храстите или подновяване чрез резници.

Размножаване

Най-често седумът се размножава чрез резници или разделяне на храста. Резниците могат да се вкореняват през пролетта, лятото или след резитбата преди зимата. В последния случай съцветията се отстраняват върху издънките, нарязани през есента и се потапят във вода.

След няколко седмици започва процесът на образуване на корени. Когато корените пораснат достатъчно, резниците се задълбочават в контейнери с пясъчен субстрат и през май се трансплантират на постоянно място.

При втория метод на размножаване храстът Sedum се разделя на три части и се засажда (всяка от тях трябва да има млад растеж и приблизително равен обем корени).

В ландшафтния дизайн

Седумът се използва широко в ландшафтния дизайн поради дълъг цъфтеж, устойчивост на топлина и студ, непретенциозност към почвите, впечатляващ външен вид.

Sedum matron в снимка на ландшафтен дизайн

Sedum matron в снимка на ландшафтен дизайн

Ако се засаждат обикновени сортове, за да се прикрият някои недостатъци, тогава Matrona може да служи като украшение само по себе си. Успешно се комбинира с други телефиуми, както и със зърнени култури, син смърч, бор, хвойна.

Седумът често се засажда до камъни, в алпинеуми, на алпийски хълмове. Това ще бъде отлична граница, разделяща две градински площи. Светлите храсти изглеждат страхотно по пътеките, идеално украсяват огради и стени на частни къщи.

Нискорастящите сортове се използват като почвени покривки, създавайки цветни тревни площи и килимни лехи.

При липса на земя за засаждане, Matrona може да се отглежда директно в контейнер.

Болести и вредители

ПроблемСимптомиМерки за превенцияМетоди на лечение
MealybugПо листата приличат на бял памук, продълговати насекоми стоножки.Придържайте се към карантина за нови растения, преди да ги преместите в градината. Изрежете навреме сухи и повредени издънки, премахнете падналите листа.Измийте храста с разтвор на сапун за пране;

Третирайте със специални препарати

(Адмирал, Конфидор, Фитоверм).

Листни въшкиПоявяват се малки светлозелени бъгове; листата се извиват и изсъхват.Същото като при брашнестата бъговка.

Допълнително - привличане на птици към мястото (естествени унищожители на насекоми).

Измиване с жълтурчета или сапунено-алкохолен разтвор.

Пръскане с инсектициди (Decis, Spark, Karate.)

Паяк акариКафяви петна и светложълти петна. В долната част на листа може да се появи паяжина.Навременно плевене, отстраняване на падналите листа. На места със застояла вода по време на засаждането трябва да се постави дренаж.Третирайте с акарицидни препарати (Vermitek, Neoron, Flumite).
Кореново гниенеХрастът забавя растежа си, листата изсъхват и падат, стъблата потъмняват и изтъняват.Дезинфекция на семена, почва, градински инструменти.На първия етап можете да използвате биологични продукти като Glyocadin; на по-късните етапи трансплантирайте храста, като отрежете засегнатите части и обработите с меден сулфат.
Брашнеста манаБял цвят, малки тъмни грудки. Заразените листа изсъхват.Не сгъстявайте засаждането, не прехранвайте с органични вещества и азотни торовеПри първите признаци на заболяването прилагайте фунгициди (Vectra, Cumulus, Topaz, Skor, Amistar).

Полезни видеоклипове

Подобни статии
Отзиви и коментари

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим бонсай от фикус